miercuri 11 septembrie 2024

.

Cum să te răcorești...

Vara poate aduce temperaturi extreme, transformând locuințele în adevărate cuptoare. Din fericire, există...

Ploșnița cerealelor și fuzarioza:...

Agricultura este o ramură vitală a economiei, asigurând hrana pentru populația globală în...

Ce trebuie să știm...

Pancreasul vă ajută să reglați modul în care corpul dumneavoastră procesează zahărul. De...

Ce să alegi pentru...

Înghețata este desertul preferat al multora în zilele toride de vară. Varietatea imensă...
AcasăActualitateCardurile de energie...

Cardurile de energie au ajuns la peste un milion de adrese

Cardurile de energie prin care sunt sprijinite persoanele vulnerabile pentru plata facturilor la utilităţi au fost distribuite la peste un milion de locuinţe (puncte de consum) până marţi, 14 februarie, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Cardurile, oferite din fonduri europene nerambursabile ce erau în risc de pierdere în perioada de programare 2014-2020, sunt emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română.

În topul judeţelor cu cele mai multe carduri distribuite se numără Bacău (43.200 de carduri), Argeş (47.416 de carduri), Buzău (30.835 carduri), Maramureş (33.000 de carduri) şi Brăila (30.060 de carduri).

În total, 1,7 milioane de carduri au fost tipărite şi distribuite către oficiile poştale, aferente punctelor de consum pentru care nu este nevoie de niciun fel de clarificare privind eligibilitatea. Restul de 700.000 de carduri urmează să ajungă la cei îndreptăţiţi în baza OUG 166/2022 până la 20 februarie, precizează MIPE.

Potrivit sursei citate, aproximativ 2,8 milioane de puncte de consum, la care locuiesc peste 4 milioane de beneficiari, vor fi sprijinite cu două tranşe de 700 lei pentru achitarea facturilor la utilităţi, în contextul crizei energetice.

“Poşta Română s-a mobilizat exemplar şi a livrat deja cardurile de energie la un milion de locuinţe. Pentru că restul sunt deja în oficiile poştale, suntem siguri că până la 20 februarie vom finaliza distribuirea pentru cei care au fost declaraţi eligibili fără să fie nevoie de clarificări. De la acel moment se pot efectua plăţi, prin cele trei metode deja cunoscute: direct la poştaş, la oficiu sau prin intermediul aplicaţiei pentru care zilele acestea se fac ultimele teste. Foarte important, pentru cei care sunt într-o situaţie incertă şi se verifică zilele acestea dacă sunt într-adevăr eligibili, le transmit să stea fără grijă pentru că nu există riscul să nu primească ajutorul dacă li se cuvine conform legii. Cei care au primit cardul trebuie să ştie că pot să facă plăţi pentru tranşa I până la vară, nu este nevoie să se grăbească. Iar cei care nu sunt siguri de situaţia lor pot suna la 0319966 şi vor primi clarificări”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Lista finală a beneficiarilor eligibili este realizată în urma unui proces în care sunt implicaţi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul de Finanţe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicaţii şi Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală.

MIPE explică, în context, şi motivele pentru care acest sprijin nu a fost oferit direct în numerar.

“A fost necesară abordarea acestui mecanism pentru a crea posibilitatea ca toate formele de energie să poată fi decontate, incluzând aici şi energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor şi locuinţelor colective, cât şi faptul că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit şi asigurarea trasabilităţii întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii”, se arată în comunicatul instituţiei.

Procesul de printare şi împlicuire a cardurilor a început la 25 ianuarie iar de la 1 februarie primele carduri au ajuns către beneficiari. În continuare, potrivit calendarului asumat, începând de la 20 februarie se vor efectua plăţile pentru facturile curente şi restante.

Serviciile sau produsele care se pot plăti cu cardul de energie sunt electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depăşească 2.000 lei pentru a beneficia de sprijin. AGERPRES

De citit!

Ce trebuie să știe proprietarii de mașini înainte de a-și monta cârligul de remorcare

Montarea unui cârlig de remorcare pe un autovehicul poate părea un proces simplu, dar este important să înțelegi toate aspectele legale și tehnice înainte de a face acest pas. 1. Alegerea cârligului de remorcare potrivit Primul pas este să alegi un...

Bacău: A fost odată Casa de Cultură

Casa de Cultură „Vasile Alecsandri” din Bacău reprezintă un simbol al vieții culturale și artistice din oraș, evocând o nostalgie profundă în inimile celor care au avut privilegiul de a participa la evenimentele organizate acolo de-a lungul decadelor. Situată...

Bolile comune la câini: La ce trebuie să fie atenți proprietarii?

Câinii sunt prieteni loiali și parte integrantă din familie, iar sănătatea lor este o prioritate pentru orice stăpân responsabil. Există multe boli la care câinii sunt predispuși, iar unele dintre ele pot fi prevenite printr-o îngrijire atentă și măsuri...