joi 10 octombrie 2024

.

Amenajarea ideală a unui...

Amenajarea unui apartament cu două camere este o provocare plăcută, oferind posibilități creative...

Dacă se taie curentul,...

Situația nu este tocmai roz și perspectivele sunt destul de sumbre. Dacă se...

Ploșnița cerealelor și fuzarioza:...

Agricultura este o ramură vitală a economiei, asigurând hrana pentru populația globală în...

Cum să eviți capcanele...

În preajma sărbătorilor, este ușor să cazi în capcana consumului excesiv de alimente....
AcasăCulinarCartofi dulci prăjiți...

Cartofi dulci prăjiți – mai mult sau mai puțin de post

Apăruți relativ recent pe piața românească, cartofii dulci, cam de patru ori mai scumpi decât cei “normali” sunt promovați ca fiind mai săraci în zaharuri (carbohidrați) și cu un indice glicemic mai mic decât cartofii obișnuiți. Oare așa o fi? (Dacă nu vă interesează ori sunteți imuni la chestiile legate de știință, puteți sări direct la “Ce vă trebuie?”).

101

Da, așa cum zice și marketingu’, cartoful dulce are un indice glicemic mai mic cu 32%, are cu 15% mai puțini carbohidrați, cu 17% mai puțin amidon, cam același conținut de grăsimi, însă are cu 43% mai puține fibre și cu 20% mai puține proteine. La aceeași cantitate îngurgitată, primim cu 11,5% mai multă energie. Concluzia: plătiți de 4 ori mai mult și acumulați un plus energetic, reducând totodată aportul de zaharuri (inclusiv amidon), pe seama scăderii aportului de fibre și proteine. Nefiind nutriționist, nu știu dacă e de bine sau e de rău. Vă las pe voi să apreciați dacă merită investiția – deși, orice investiție în sănătate ar fi benefică (părerea mea).

103

Am mai pregătit până acum cartofi dulci (găsiți rețetele aici), însă niciodată nu i-am prăjit în baie de ulei. Deci ăștia ar fi primii cartofi dulci prăjiți.

107

Cum i-am făcut, vedeți aici.

 

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....