8.1 C
Bacau

Cartofi dulci prăjiți – mai mult sau mai puțin de post

De stiut!

Apăruți relativ recent pe piața românească, cartofii dulci, cam de patru ori mai scumpi decât cei “normali” sunt promovați ca fiind mai săraci în zaharuri (carbohidrați) și cu un indice glicemic mai mic decât cartofii obișnuiți. Oare așa o fi? (Dacă nu vă interesează ori sunteți imuni la chestiile legate de știință, puteți sări direct la “Ce vă trebuie?”).

101

Da, așa cum zice și marketingu’, cartoful dulce are un indice glicemic mai mic cu 32%, are cu 15% mai puțini carbohidrați, cu 17% mai puțin amidon, cam același conținut de grăsimi, însă are cu 43% mai puține fibre și cu 20% mai puține proteine. La aceeași cantitate îngurgitată, primim cu 11,5% mai multă energie. Concluzia: plătiți de 4 ori mai mult și acumulați un plus energetic, reducând totodată aportul de zaharuri (inclusiv amidon), pe seama scăderii aportului de fibre și proteine. Nefiind nutriționist, nu știu dacă e de bine sau e de rău. Vă las pe voi să apreciați dacă merită investiția – deși, orice investiție în sănătate ar fi benefică (părerea mea).

103

Am mai pregătit până acum cartofi dulci (găsiți rețetele aici), însă niciodată nu i-am prăjit în baie de ulei. Deci ăștia ar fi primii cartofi dulci prăjiți.

107

Cum i-am făcut, vedeți aici.

 

- Advertisement -

Ultimele stiri