duminică, octombrie 1, 2023

Cum alegem o baterie de bucătărie

Alegerea unei baterii de bucătărie este dificilă....

Cum și când au apărut primii roboți de bucătărie

Un robot de bucătărie este un aparat...

Cei mai batrani Homo Sapiens din Europa

Se spune că românii sunt printre...

Cartofi dulci prăjiți – mai mult sau mai puțin de post

CulinarCartofi dulci prăjiți – mai mult sau mai puțin de post
- Advertisement -

Apăruți relativ recent pe piața românească, cartofii dulci, cam de patru ori mai scumpi decât cei “normali” sunt promovați ca fiind mai săraci în zaharuri (carbohidrați) și cu un indice glicemic mai mic decât cartofii obișnuiți. Oare așa o fi? (Dacă nu vă interesează ori sunteți imuni la chestiile legate de știință, puteți sări direct la “Ce vă trebuie?”).

101

Da, așa cum zice și marketingu’, cartoful dulce are un indice glicemic mai mic cu 32%, are cu 15% mai puțini carbohidrați, cu 17% mai puțin amidon, cam același conținut de grăsimi, însă are cu 43% mai puține fibre și cu 20% mai puține proteine. La aceeași cantitate îngurgitată, primim cu 11,5% mai multă energie. Concluzia: plătiți de 4 ori mai mult și acumulați un plus energetic, reducând totodată aportul de zaharuri (inclusiv amidon), pe seama scăderii aportului de fibre și proteine. Nefiind nutriționist, nu știu dacă e de bine sau e de rău. Vă las pe voi să apreciați dacă merită investiția – deși, orice investiție în sănătate ar fi benefică (părerea mea).

103

Am mai pregătit până acum cartofi dulci (găsiți rețetele aici), însă niciodată nu i-am prăjit în baie de ulei. Deci ăștia ar fi primii cartofi dulci prăjiți.

107

Cum i-am făcut, vedeți aici.

 

Alte titluri