vineri, septembrie 29, 2023

Câteva idei pentru a ne păstra pielea frumoasă

Cu toții visăm la o piele impecabilă,...

Ce știm despre lansete. Și nu e o poveste pescărească!

O lansetă de pescuit este o tijă...

Ce trebuie să știți despre plitele cu inducție

Există gătitul la soba cu lemne, la...

Cât de sigure sunt analgezicele?

ActualitateSanatateCât de sigure sunt analgezicele?
- Advertisement -

Analgezicele reprezintă o grupă de medicamente care calmează temporar durerea. Combaterea durerii este realizată prin mecanisme diferite de reducere a capacității senzoriale nervoase, care poate fi făcută la nivel central sau periferic.

Multe tipuri diferite de medicamente au proprietăți de calmare a durerii, iar experții tind să grupeze acele medicamente care funcționează într-un mod similar. Două dintre cele mai frecvente grupuri de calmante sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și opioidele (narcotice), dar există multe altele.

Majoritatea analgezicelor sunt considerate sigure atunci când sunt luate pentru perioade scurte de timp, exact așa cum este indicat pe ambalaj sau de către un medic. Unele analgezice, cum ar fi ibuprofenul și acetaminofenul, sunt considerate mai sigure decât altele.

Analgezicele narcotice și combinațiile de analgezice narcotice au fost asociate cu unele riscuri grave, cum ar fi depresia respiratorie (respirație neobișnuit de lentă și superficială), tulburarea de utilizare a opioidelor și supradozajul potențial fatal. Acestea pot da dependență și ar trebui utilizate numai pentru anumite condiții și sub un control strict.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) au fost asociate, de asemenea, cu unele reacții adverse grave, cum ar fi creșterea riscului de atac de cord fatal și accident vascular cerebral. Unele, cum ar fi diclofenacul și celecoxibul, sunt mai susceptibile să crească acest risc, iar AINS nu ar trebui să fie niciodată utilizate înainte sau după operația de bypass cardiac (grefa bypass coronariană sau CABG).

Altele, precum ketorolac, aspirina și indometacina, sunt asociate cu un risc mai mare de reacții adverse gastrointestinale. Majoritatea nu sunt potrivite pentru copii sau adolescenți cu vârsta sub 18 ani. Ibuprofenul este singurul AINS aprobat pentru copiii cu vârsta de trei luni și mai mari.

Care sunt efectele secundare ale analgezicelor?

Toate medicamentele au reacții adverse, dar cât de vulnerabilă este o persoană depinde de mai mulți factori diferiți, cum ar fi vârsta, genetica, funcția renală și sexul.

Analgezicele narcotice au multe efecte secundare, deși persoanele cu cancer sau boală terminală care iau stupefiante pentru perioade îndelungate de timp pot deveni tolerante la unele dintre aceste reacții adverse.

Somnolența, apatia sau amețelile sunt efecte comune ale majorității analgezicelor narcotice. Acest lucru poate afecta capacitatea de a conduce o masină sau un utilaj sau capacitatea unei persoane de a îndeplini alte sarcini periculoase. Alcoolul poate potența aceste efecte.

AINS pot provoca, de asemenea, reacții adverse, în special atunci când sunt utilizate în doze mai mari decât cele recomandate pentru perioade lungi de timp. Reacțiile adverse gastrointestinale care pot apărea includ balonare, diaree, constipație, iritarea mucoasei stomacului, greață sau vărsături. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot afecta, de asemenea, funcția rinichilor.

Mai pot provoca reținerea de sodiu și apă care poate duce la edem și niveluri ridicate de potasiu. Ocazional, pot provoca și leziuni mai grave la rinichi.

Alte titluri