miercuri 11 septembrie 2024

.

Eleganță și stil inconfundabil:...

Moda este mai mult decât simpla îmbrăcăminte; este o formă de exprimare a...

Ce alegem să îmbrăcăm?

E timpul să alegeți. Și este chiar recomandat să o faceți. E frig,...

Brânza de vaci: Un...

Brânza de vaci este unul dintre alimentele cele mai apreciate de-a lungul timpului...

Ce trebuie să știi...

Din cauza pandemiei, a restricțiilor, a întregii nebuneli de anul trecut, m-am apucat...
AcasăDe stiutCate carduri porți...

Cate carduri porți în portofel?

Fiecare card reprezintă o “urmă” electronică pe care o lași în sistem. 

Deschide portofelul și scoate cardurile! Acum câțiva ani nu erau atât de multe; în ultima vreme s-au înmulțit pentru că fiecare instituție, de stat sau privată, vrea să știe cât mai multe despre tine. 

Nu vorbim doar despre cardurile bancare, de debit sau de credit. Vorbim despre cardul de sănătate, cardurile de acces la job, cardurile de reduceri, cardurile de membri ai unor sisteme cash& carry, cardurile de masă, de cadouri, cardurile de vacanță sau pentru tichete sociale. 

Cardurile bancare introduc în sistem date despre cumpărăturile tale. Fie că este vorba despre carduri de debit sau credit, băncile și, mai nou, Fiscul, știu întotdeauna ce cumperi, de unde cumperi, ce preferințe ai. Desigur, dacă ai un card de reduceri, și magazinul repectiv știe care este comportamentul tău de consum. Datele sunt transmise electronic prin rețele despre care nu știi cât de protejate sunt. 

Cardul de sănătate introduce în rețea informații despre sănătatea ta, ce tratamente ți se recomandă, bolile de care suferi. Nu există nici o garanție că datele vor rămâne confidențiale. Majoritatea medicilor de familie folosesc rețele wireless pentru a-și conecta la Internet laptopul cu care-ți citesc cardul de sănătate. Rețelele wireless nu sunt renumite pentru securitatea lor. 

Ești fericitul posesor al unui card de acces care-ți dă dreptul să intri în instituția la care lucrezi? Felicitări! Atât angajatorul cât și o seamă de alte organisme știu când vii și când pleci de la muncă, pe unde umbli (dacă e vorba despre mai multe puncte de acces) și așa mai departe. 

Ce bucuros ai fost când ai făcut rost de un card pentru METRO sau Selgros! Aveai acces la magazine cu prețuri un pic mai mici decât cele din cartier. Între timp, piața a evoluat, prețurile sunt altele, dar ți-ai păstrat obiceiul să mai mergi pe la hyperparket. Care, grație cardului de acces, știe întotdeauna când vii și ce cumperi. Știe compania, dar ești sigur că știe numai ea? 

Știi ce poți cumpăra cu bonuri de masă ? Ești foarte mulțumit pentru că poți face o verificare sold card bonuri de masă? Ai un card – cadou cu care-ți mai cumperi câte ceva? Nu e rău, dar știi că și aceste cumpărături lasă urme, da?! 

Desigur, ce rău poate să ți se întâmple dacă 100-200 sau o mie de oameni află care este comportamentul tău comercial, află pe unde mergi (apropo, știi că și telefonul mobil este o sursă excelență de informații?!) și, în general, știu ce faci cu banii tăi? Poate că nu se va întâmplă nimic. Dar ești sigur?

 

 

De citit!

Ce trebuie să știe proprietarii de mașini înainte de a-și monta cârligul de remorcare

Montarea unui cârlig de remorcare pe un autovehicul poate părea un proces simplu, dar este important să înțelegi toate aspectele legale și tehnice înainte de a face acest pas. 1. Alegerea cârligului de remorcare potrivit Primul pas este să alegi un...

Bacău: A fost odată Casa de Cultură

Casa de Cultură „Vasile Alecsandri” din Bacău reprezintă un simbol al vieții culturale și artistice din oraș, evocând o nostalgie profundă în inimile celor care au avut privilegiul de a participa la evenimentele organizate acolo de-a lungul decadelor. Situată...

Bolile comune la câini: La ce trebuie să fie atenți proprietarii?

Câinii sunt prieteni loiali și parte integrantă din familie, iar sănătatea lor este o prioritate pentru orice stăpân responsabil. Există multe boli la care câinii sunt predispuși, iar unele dintre ele pot fi prevenite printr-o îngrijire atentă și măsuri...