sâmbătă 25 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaCâte ceva despre...

Câte ceva despre cărțile vechi

În ce constă frumusețea unei cărți? Stiți să răspundeți la o asemenea întrebare?
O carte reprezintă, în esență, două lucruri: ceea ce este scris – textul, adică – și lucrul pe care este scris – suportul. Nu discutăm aici despre cărțile electronice sau audio; există și așa ceva dar pentru un împătimit de cărți ele sunt ceea ce este hip-hop-ul pentru un ascultător de muzică clasică.

O carte frumoasă nu poate avea un corp urat, chiar dacă Balzac a spus, la un moment-dat, că e în stare să tipărească și pe hârtie de împachetat, numai să scoată un preț cât mai mic.

Un text frumos trebuie să aibă un suport frumos. O capodoperă nu e completă dacă e tipărită pe hârtie cenușie, cu litera aruncată în pagină și coperți subțiri ca hârtia creponată.

În plus, o hârtie de calitate, o legătură bună și o coperta cel puțin cartonată dacă nu din piele sunt o garanție a faptului că acea carte va trece peste secole.

Hârtia e mai rezistentă decât orice circuit electonic; dacă vrei să păstrezi un lucru cât mai mult, îl tipărești, nu-l înmagazinezi pe banda magnetică sau în memoria unui computer.

Dar cărțile frumoase sunt scumpe. Desigur, cărțile noi sau cele extrem de vechi. Am văzut ediții de la 1700 re-legate în piele cu prețuri de mașini de lux. Sunt cărți a căror valoare nu poate fi estimată. Și sunt cărți frumoase, plăcute ochiului, bine lucrate și care costă cât un pachet-două de țigări.

Dar pentru a le găsi trebuie să căutați prin anticariate. Nu neapărat prin magazine, ci și online pentru că au apărut o mulțime care-ți arată și fotografii sau informații despre o carte sau alta. Poți să vezi dacă e cartonată, din ce an este, în ce stare se află iar, uneori, sunt și reduceri de prețuri substanțiale.

Multă lume s-ar putea întreba de ce să dai niște bani în plus sau să pierzi timp prețios căutând un exemplar mai vechi al unei cărți pe care o găsești cu câțiva lei, într-o ediție mai nouă?

În afară de faptul că s-ar putea să dați peste o carte foarte bine lucrată (în anii ’70-80 s-au tipărit o mulțime de cărți dar, de multe ori, în ediții ieftine) s-ar putea să aveți surpriză să gasiți diferențe la text.

De exemplu, ediția din 1940 a cărții “România cum era până în 1918”, a lui Nicolae Iorga are fragmente care în ediția tipărită în 1972 lipsesc, fiind evidențiate cu puncte de suspensie.

Dacă sunteți pasionat de cărți și de citit, puteti găși o sumedenie de cărți ieftine online. Unele de-a dreptul fantastice atât ca și conținut cât și ca aspect. Iar pentru unele o să aveți nevoie de multivitamine ca să le digerați! Să fiți siguri!

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...