sâmbătă, decembrie 2, 2023

Ce este și la ce este bună polietilena expandată

Spuma de polietilenă expandată este unul dintre...

De ce dăm cadouri de Crăciun?

Dăruirea de cadouri în general este o...

Comparație între Dacia Logan și Citroen DS: Prețuri și performanțe

Automobilele reprezintă o parte esențială a vieții...

Câte ceva despre cărțile vechi

CoolturaCâte ceva despre cărțile vechi
- Advertisement -

În ce constă frumusețea unei cărți? Stiți să răspundeți la o asemenea întrebare?
O carte reprezintă, în esență, două lucruri: ceea ce este scris – textul, adică – și lucrul pe care este scris – suportul. Nu discutăm aici despre cărțile electronice sau audio; există și așa ceva dar pentru un împătimit de cărți ele sunt ceea ce este hip-hop-ul pentru un ascultător de muzică clasică.

O carte frumoasă nu poate avea un corp urat, chiar dacă Balzac a spus, la un moment-dat, că e în stare să tipărească și pe hârtie de împachetat, numai să scoată un preț cât mai mic.

Un text frumos trebuie să aibă un suport frumos. O capodoperă nu e completă dacă e tipărită pe hârtie cenușie, cu litera aruncată în pagină și coperți subțiri ca hârtia creponată.

În plus, o hârtie de calitate, o legătură bună și o coperta cel puțin cartonată dacă nu din piele sunt o garanție a faptului că acea carte va trece peste secole.

Hârtia e mai rezistentă decât orice circuit electonic; dacă vrei să păstrezi un lucru cât mai mult, îl tipărești, nu-l înmagazinezi pe banda magnetică sau în memoria unui computer.

Dar cărțile frumoase sunt scumpe. Desigur, cărțile noi sau cele extrem de vechi. Am văzut ediții de la 1700 re-legate în piele cu prețuri de mașini de lux. Sunt cărți a căror valoare nu poate fi estimată. Și sunt cărți frumoase, plăcute ochiului, bine lucrate și care costă cât un pachet-două de țigări.

Dar pentru a le găsi trebuie să căutați prin anticariate. Nu neapărat prin magazine, ci și online pentru că au apărut o mulțime care-ți arată și fotografii sau informații despre o carte sau alta. Poți să vezi dacă e cartonată, din ce an este, în ce stare se află iar, uneori, sunt și reduceri de prețuri substanțiale.

Multă lume s-ar putea întreba de ce să dai niște bani în plus sau să pierzi timp prețios căutând un exemplar mai vechi al unei cărți pe care o găsești cu câțiva lei, într-o ediție mai nouă?

În afară de faptul că s-ar putea să dați peste o carte foarte bine lucrată (în anii ’70-80 s-au tipărit o mulțime de cărți dar, de multe ori, în ediții ieftine) s-ar putea să aveți surpriză să gasiți diferențe la text.

De exemplu, ediția din 1940 a cărții “România cum era până în 1918”, a lui Nicolae Iorga are fragmente care în ediția tipărită în 1972 lipsesc, fiind evidențiate cu puncte de suspensie.

Dacă sunteți pasionat de cărți și de citit, puteti găși o sumedenie de cărți ieftine online. Unele de-a dreptul fantastice atât ca și conținut cât și ca aspect. Iar pentru unele o să aveți nevoie de multivitamine ca să le digerați! Să fiți siguri!

Alte titluri