12.1 C
Bacău
miercuri, mai 31, 2023

Incaltaminte traditionala

anul 2010, a fost descoperită în...

Tot ceea ce trebuie să știi despre un scaun de bebe

Există mai multe modele diferite disponibile. Deși...

Ce este, de fapt, o scrisoare de intenție ?

Citii un anunț de angajare și totul...

Câte ceva despre cărțile vechi

CoolturaCâte ceva despre cărțile vechi
- Advertisement -

În ce constă frumusețea unei cărți? Stiți să răspundeți la o asemenea întrebare?
O carte reprezintă, în esență, două lucruri: ceea ce este scris – textul, adică – și lucrul pe care este scris – suportul. Nu discutăm aici despre cărțile electronice sau audio; există și așa ceva dar pentru un împătimit de cărți ele sunt ceea ce este hip-hop-ul pentru un ascultător de muzică clasică.

O carte frumoasă nu poate avea un corp urat, chiar dacă Balzac a spus, la un moment-dat, că e în stare să tipărească și pe hârtie de împachetat, numai să scoată un preț cât mai mic.

Un text frumos trebuie să aibă un suport frumos. O capodoperă nu e completă dacă e tipărită pe hârtie cenușie, cu litera aruncată în pagină și coperți subțiri ca hârtia creponată.

În plus, o hârtie de calitate, o legătură bună și o coperta cel puțin cartonată dacă nu din piele sunt o garanție a faptului că acea carte va trece peste secole.

Hârtia e mai rezistentă decât orice circuit electonic; dacă vrei să păstrezi un lucru cât mai mult, îl tipărești, nu-l înmagazinezi pe banda magnetică sau în memoria unui computer.

Dar cărțile frumoase sunt scumpe. Desigur, cărțile noi sau cele extrem de vechi. Am văzut ediții de la 1700 re-legate în piele cu prețuri de mașini de lux. Sunt cărți a căror valoare nu poate fi estimată. Și sunt cărți frumoase, plăcute ochiului, bine lucrate și care costă cât un pachet-două de țigări.

Dar pentru a le găsi trebuie să căutați prin anticariate. Nu neapărat prin magazine, ci și online pentru că au apărut o mulțime care-ți arată și fotografii sau informații despre o carte sau alta. Poți să vezi dacă e cartonată, din ce an este, în ce stare se află iar, uneori, sunt și reduceri de prețuri substanțiale.

Multă lume s-ar putea întreba de ce să dai niște bani în plus sau să pierzi timp prețios căutând un exemplar mai vechi al unei cărți pe care o găsești cu câțiva lei, într-o ediție mai nouă?

În afară de faptul că s-ar putea să dați peste o carte foarte bine lucrată (în anii ’70-80 s-au tipărit o mulțime de cărți dar, de multe ori, în ediții ieftine) s-ar putea să aveți surpriză să gasiți diferențe la text.

De exemplu, ediția din 1940 a cărții “România cum era până în 1918”, a lui Nicolae Iorga are fragmente care în ediția tipărită în 1972 lipsesc, fiind evidențiate cu puncte de suspensie.

Dacă sunteți pasionat de cărți și de citit, puteti găși o sumedenie de cărți ieftine online. Unele de-a dreptul fantastice atât ca și conținut cât și ca aspect. Iar pentru unele o să aveți nevoie de multivitamine ca să le digerați! Să fiți siguri!

Alte titluri