vineri 17 ianuarie 2025

.

Under Armour: Echipamentul perfect...

În lumea sportului și a activităților în aer liber, echipamentul potrivit poate face...

Cum ne alegem cântarul?

Sunteți o persoană sportivă sau doar îngrijorată de siluetă? Faceți sport sau vă...

Ansamblul de joacă pentru...

Copilăria este o perioadă plină de energie și imaginație pentru cei mici, iar...

Top 10 lucruri esențiale...

Sezonul rece bate la ușă, iar temperaturile în scădere ne obligă să ne...
AcasăCoolturaCâte ceva despre...

Câte ceva despre cărțile vechi

În ce constă frumusețea unei cărți? Stiți să răspundeți la o asemenea întrebare?
O carte reprezintă, în esență, două lucruri: ceea ce este scris – textul, adică – și lucrul pe care este scris – suportul. Nu discutăm aici despre cărțile electronice sau audio; există și așa ceva dar pentru un împătimit de cărți ele sunt ceea ce este hip-hop-ul pentru un ascultător de muzică clasică.

O carte frumoasă nu poate avea un corp urat, chiar dacă Balzac a spus, la un moment-dat, că e în stare să tipărească și pe hârtie de împachetat, numai să scoată un preț cât mai mic.

Un text frumos trebuie să aibă un suport frumos. O capodoperă nu e completă dacă e tipărită pe hârtie cenușie, cu litera aruncată în pagină și coperți subțiri ca hârtia creponată.

În plus, o hârtie de calitate, o legătură bună și o coperta cel puțin cartonată dacă nu din piele sunt o garanție a faptului că acea carte va trece peste secole.

Hârtia e mai rezistentă decât orice circuit electonic; dacă vrei să păstrezi un lucru cât mai mult, îl tipărești, nu-l înmagazinezi pe banda magnetică sau în memoria unui computer.

Dar cărțile frumoase sunt scumpe. Desigur, cărțile noi sau cele extrem de vechi. Am văzut ediții de la 1700 re-legate în piele cu prețuri de mașini de lux. Sunt cărți a căror valoare nu poate fi estimată. Și sunt cărți frumoase, plăcute ochiului, bine lucrate și care costă cât un pachet-două de țigări.

Dar pentru a le găsi trebuie să căutați prin anticariate. Nu neapărat prin magazine, ci și online pentru că au apărut o mulțime care-ți arată și fotografii sau informații despre o carte sau alta. Poți să vezi dacă e cartonată, din ce an este, în ce stare se află iar, uneori, sunt și reduceri de prețuri substanțiale.

Multă lume s-ar putea întreba de ce să dai niște bani în plus sau să pierzi timp prețios căutând un exemplar mai vechi al unei cărți pe care o găsești cu câțiva lei, într-o ediție mai nouă?

În afară de faptul că s-ar putea să dați peste o carte foarte bine lucrată (în anii ’70-80 s-au tipărit o mulțime de cărți dar, de multe ori, în ediții ieftine) s-ar putea să aveți surpriză să gasiți diferențe la text.

De exemplu, ediția din 1940 a cărții „România cum era până în 1918”, a lui Nicolae Iorga are fragmente care în ediția tipărită în 1972 lipsesc, fiind evidențiate cu puncte de suspensie.

Dacă sunteți pasionat de cărți și de citit, puteti găși o sumedenie de cărți ieftine online. Unele de-a dreptul fantastice atât ca și conținut cât și ca aspect. Iar pentru unele o să aveți nevoie de multivitamine ca să le digerați! Să fiți siguri!

De citit!

Ghid pentru Începerea Activităților Sportive: Ce Echipament Îți Trebuie?

Activitatea fizică regulată este esențială pentru menținerea sănătății și a unei stări generale de bine. Fie că dorești să începi să alergi, să mergi la sală sau să practici un sport de echipă, alegerea echipamentului potrivit este esențială. Haide...

Fugarul de pe Milcov, prins la frontieră – fără permis, fără numere și cu tupeu cât casa!

Un incident incredibil a zguduit liniștea străzii Milcov din Bacău, unde o șoferiță de 54 de ani și pasagera sa de 78 de ani au trecut printr-o experiență de coșmar. Totul a început pe 17 noiembrie, în jurul orei...

Zece bărbați acuzați de viol după ce au făcut sex cu o adolescentă de 14 ani

Un caz revoltător a ieșit la lumină în comuna Tătărăști, județul Bacău, unde 10 bărbați, cu vârste cuprinse între 17 și 48 de ani, sunt acuzați că ar fi avut relații sexuale cu două minore, de 14 și 16...