duminică, septembrie 24, 2023

Nu vă mai luați după mărimile afișate!

Multă lume experimentează sau deja a devenit...

Bijuterii cu utilizări mai puțin cunoscute

Oamenii au folosit bijuterii din mai multe...

Câteva lucruri despre dispozitivele de spionaj

De stiutCâteva lucruri despre dispozitivele de spionaj
- Advertisement -

Dacă ai trecut de faza filmelor cu spioni, știi, fără îndoială, că nu orice ins dotat cu o pereche de ochelari de soare cu cameră video ascunsă este în slujba unui serviciu secret. Pe bune, realitatea este foarte mult diferită de filme, iar spionajul se face puțin diferit decât în peliculele cu James Bond. Și, în general, dacă te filează cineva sau de fotografiază pe ascuns, nu o s-o facă așa încât să-ți dai seama de asta.

Bun, dacă am trecut de această problema, putem recunoaște că, dincolo de joaca de-a spionii, există o întreagă panoplie a situațiilor în care ai avea nevoie de echipament “de spionaj”. Poți filma cu telefonul, e drept, dar ăla pe care-l filmezi o să te vadă și o să-ți ceară socoteală. În plus, nu poți pune telefonul pe post de camera de supraveghere pentru că riști să ți-l fure odată cu celelalte lucruri de valoare din casă.

Și uite-așa, am pomenit deja două dintre situațiile în care ai nevoie de astfel de gadgeturi. Vezi ceva suspect și nu-ți poți permite să scoți camera sau telefonul? Folosești un dispozitiv cu camera ascunsă: ochelari, pix, cheie de mașină. Vrei să supraveghezi casa: folosești o cameră ascunsă în rama unui tablou, într-un ceas, brichetă sau încărcător de telefon.

Te temi pentru mașina ta? Folosești camere care înregistrează non-stop dar care păstrează doar cadrele de dinainte și de după ce mașina a fost atinsă de cineva în parcare; au senzor de mișcare. Vrei să înregistrezi o conversație, ai la îndemână nenumărate dispozitive cu microfon încorporat.

Primul meu dispozitiv spion a fost un pix cu camera. Era printre primele modele apărute, imaginea nu era cine știe ce, dar își făcea treaba. Problema cu pixurile astea este că nu poți să le porți mereu. Dacă e iarnă și frig, unde îl ții? Că în buzunarul cămășii e inutil. Cunosc un tip care era să ia bătaie de la niște conlocuitori agitați: n-avea unde să-și prindă pixul și îl băgase la gulerul de la cămașă, în fața omușorului, de mergea cu capul fix. Normal că l-au ginit ăia.

Pentru astfel de situații, e de preferat o pereche de ochelari cu cameră. Pe o parte a ramei e cardul, pe cealaltă parte, butonul de pornire iar camera e între lentile.

Dacă nu vrei să atragi atenția, se găsesc dispozitive gen chei de mașină sau brichete, pachete de gumă sau, pentru interior, încărcătoare de telefon dotate cu cameră. Încărcătoarele de telefon sunt pentru supraveghere, alături de ramele foto, aparate de radio, ceasuri și așa mai departe. Când intrați într-o încăpere și vedeți un monitor de computer stins dar răsucit spre locul în care stați, să știți că e foarte posibil să fie deschisă camera web și să fiți înregistrat. Ăsta e un truc ieftin de spionaj.

Desigur, mai sunt și celelalte chestii, de urmărire: un dispozitiv plantat într-o mașină care să-i urmărească mișcarea. Perfect legal, dacă mașina vă aparține. Dacă nu… e discutabil.

Alte titluri