Ouăle provin de la găini crescute special pentru a depune ouă, dar puii crescuți pentru carne sunt numiți „broiler”. Acești pui sunt de obicei albi și sunt crescuți special pentru pentru a se obține un produs de calitate pentru consumator.
Puii de carne sunt crescuți în structuri mari, deschise, unde se plimbă, explorează și mănâncă. Unii au acces diferit la exterior, pe baza preferințelor fermierului. Puii broiler ajung la fermă în același timp, din același incubator, pentru a menține biosecuritatea în fermă.
Mulți pui de carne tipici au pene albe și piele gălbui. Majoritatea broilerilor comerciali au la abatorizare între patru și șapte săptămâni, deși rasele cu creștere mai lentă ating greutatea sacrificării la vârsta de aproximativ 14 săptămâni. Deoarece puii de carne sunt atât de tineri la sacrificare (aproximativ 500g), comportamentul și fiziologia lor sunt cele ale unei păsări imature. Datorită selecției extinse de reproducere pentru creșterea timpurie rapidă și a creșterii folosite pentru a susține acest lucru, broilerii sunt susceptibili la mai multe probleme, în special malformații și disfuncții ale scheletului, leziuni ale pielii și ochilor și afecțiunilor congestive ale inimii.
Un raport din 2005 afirma că aproximativ 5,9 miliarde de pui pentru mâncare erau produși anual în Uniunea Europeană. Producția în masă a cărnii de pui este o industrie globală și, la acea vreme, doar două sau trei companii de reproducție au furnizat aproximativ 90% din crescătorii-broileri din lume. Numărul total de pui de carne produși în lume a fost de aproape 47 de miliarde în 2004; dintre aceștia, aproximativ 19% au fost produși în SUA, 15% în China, 13% în UE25 și 11% în Brazilia.
Consumul puilor de carne îl depășește pe cel al cărnii de vită în țările industrializate.
În 2014, 86,6 milioane de tone de carne de pui au fost produse în toată lumea.
Începând cu 2018, estimarea cererii la nivel mondial a populației de pui de carne este de aproximativ 23 de miliarde de euro.
Cum se cresc puii de carne în gospodărie
Creați un pat cu material absorbant și oferiți puiilor multă apă și hrană pentru început. Începeți cu furajele care conțin 22 până la 24 la sută proteine, apoi treceți la un furaj cu de proteine de 20 la sută după patru săptămâni. Mulți lasă puii să se hrănească după bunul plac, pentru a promova o creștere rapidă.
Există opinia conform căreia o hrănire de trei ori pe zi încurajează o creștere puternică a scheletului, care este uneori subminată de alimentarea constantă.
Dă-le apă curată de două ori pe zi.
Hrăniți complet pentru prima săptămână, apoi eliminați hrana de noapte pentru următoarele trei săptămâni. Acest lucru va ajuta la prevenirea bolii Flip, care este un atac de cord de la supraalimentare. Nu este neobișnuit să pierzi 1 – 2% din efectiv din cauza acestei boli. Aproape întotdeauna, păsările cele mai mari și cu cea mai rapidă creștere sunt cele care cedează. Oferiți o mulțime de spațiu de alimentare în această perioadă de retragere a furajelor; diminețile, puii sunt flămânzi și aleargă unul după altul pentru a mânca.
Curățați frecvent așternuturile în jurul apei. În caz contrar, amoniacul se va acumula în cameră. Adăugați așternutul după cum este necesar pentru a menține puii curați și uscați.
Păstrați zona cât mai biosecurizată. Nu lăsați vizitatorii în zona unde se află puii.
Pe vreme caldă, când păsările sunt în ultimele săptămâni de creștere și e mai cald de 30 până la 32 de grade Celsius, retrageți hrana în cea mai caldă parte a zilei. Păsările pot fi stresate de căldură și mor în această perioadă, mai ales dacă mănâncă foarte mult în timpul caniculei.
Păsările se mută afară atunci când au pene suficient pentru a supraviețui temperaturilor exterioare; dacă crești loturi secvențiale pe parcursul lunilor mai călduroase, primul lot ar trebui să fie mai bătrân atunci când ies afară decât puii din august.
Iarba nu completează hrana broilerului; mai degrabă oferă îmbunătățiri de aromă față de păsările crescute în baterii.
Puii hibrizi câștigă aproximativ 1 kilogram pentru fiecare 2 kilograme de furaje, așa că planificați aproximativ 10 kilograme de furaje pentru fiecare pui de 5 kilograme. Reumpleți adăpătoarele pe tot parcursul zilei, în special pe vreme caldă, pentru a menține puii hidratați.
Un lot de pui de carne vor polua rapid pământul; multă furaje se transformă într-o mulțime de fecale, provocând condiții nesănătoase și nesigure pentru păsări. Mutați adăposturile de cel puțin de două ori pe zi pe iarbă proaspătă.
Puii trebuie recoltați atunci când ating greutatea maximă, de obicei în jur de șase săptămâni, sau vor deveni în curând bolnavi.
În eventualitatea în care scoateți puii în afara fermei pentru procesare, aveți nevoie de niște lăzi de transport, vase de plastic care se potrivesc cu aproximativ 10 păsări fiecare.
Puteți încărca puii când sunt inactivi noaptea, dar lăsați-i pe pământ peste noapte (stivuirea este o idee proastă pentru puii care nu sunt deasupra) sau încărcați lăzile înainte de zori. Nu mai hrăniți opt până la 12 ore înainte de livrare, dar continuați să furnizați apă.
Dacă nu vă puteți prelucra toți puii într-o singură vizită, luați mai întâi cocoșii; cresc mai repede decât găinile.