Festivalul “Young Island-Evolution” a fost o manifestare fără incidente de securitate. Dorim să mulțumim tuturor partenerilor care au fost alături de forțele de ordine și au contribuit la succesul acestei misiuni.
De asemenea, mulțumim participanților la festival, care au ales să se bucure de muzică într-un mod responsabil.
Dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalului a urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror fapte antisociale.
În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, specialişti ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău, au derulat activități de conştientizare a efectelor consumului de alcool şi droguri în rândul participanților la festival și au acționat pentru siguranța participanților la această manifestare, atât în interiorul festivalului, cât și pe traseele de deplasare a persoanelor și autovehiculelor din proximitatea Insulei de Agrement.
Pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și a traficului si consumului ilicit de droguri, pe timpul festivalului au fost desfășurate 10 activități preventive, fiind distribuite peste 200 de pliante, iar la punctul de informare organizat de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău au fost consiliate peste 250 de persoane.
De asemenea, în domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii ISU Bacău au desfășurat controale la operatorii economici aflați atât în proximitatea zonei evenimentului, cât și la cei aflați în incinta festivalului pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță. Au intervenit în 17 cazuri, iar în urma evaluărilor și monitorizărilor efectuate de echipajele de urgență nicio persoană nu a necesitat transportul la spital.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv pe durata festivalului, concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășurau activități ilegale, inclusiv persoane care consumau sau încercau să vândă substanțe interzise.
Astfel, forțele de ordine ale M.A.I. au aplicat 29 de sancțiuni în valoare de 14.950 lei.
În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite două persoane de a participa la festival, identificate având asupra lor substanțe interzise, fiind susceptibile de săvârșirea infracțiunii „deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept”.
Polițiștii rutieri care au acționat în zonele din imediata apropiere a festivalului au efectuat 52 de testări “drugtest” și au constatat 14 infracțiuni pentru conducerea autovehiculelor sub influența substanțelor interzise. Au mai fost constatate 3 infracțiuni pentru conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice și o infracțiune pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
Alături de partenerii instituționali, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bacău, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și Poliția Locală Bacău, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău a participat activ la campaniile de informare și prevenire desfășurate în comun, cu scopul de a preîntâmpina orice situație care poate pune în pericol siguranța cetățenilor.