joi 10 octombrie 2024

.

Bolile rapiței și tratamentele...

Rapița (Brassica napus) este o plantă agricolă deosebit de importantă, cultivată în principal...

Autoturismele Smart: Alegerea inteligentă...

Într-o lume în continuă evoluție, mobilitatea urbană inteligentă devine tot mai importantă. Autoturismele...

Inovații în industria construcțiilor...

Procesul de construcție a unei piscine nu presupune doar săpături și turnarea betonului....

Despre brățările dacice

Brățările dacice au fost folosite ca ornamente, monede, însemne de rang înalt și...
AcasăActualitateSanatateCe beneficii ne...

Ce beneficii ne dă nouă Vitamina B9 sau de ce trebuie să mâncam și verdeață

Folatul, cunoscut și sub denumirea de vitamina B9, este esențial pentru ca organismul să facă ADN și ARN și să metabolizeze aminoacizii, care sunt necesari pentru diviziunea celulară. Deoarece oamenii nu pot face folat, acesta provine din dietă, ceea ce face ca B9 să fie o vitamină esențială.

Folatul sub formă de acid folic este utilizat pentru a trata anemia cauzată de deficiența de folat. Acidul folic este, de asemenea, utilizat ca supliment de către femei în timpul sarcinii pentru a reduce riscul de defecte ale tubului neural la copil (NTD).

Nivelurile scăzute în sarcina timpurie sunt considerate a fi cauza a mai mult de jumătate dintre bebelușii născuți cu NTD. Peste 80 de țări folosesc fie fortificarea obligatorie, fie voluntară a anumitor alimente cu acid folic ca măsură pentru a reduce rata de NTD.

Deficiența de vitamina B9 poate duce la un tip de anemie în care globulele roșii devin anormal de mari. Simptomele pot include senzație de oboseală, palpitații cardiace, respirație, dureri deschise pe limbă și modificări ale culorii pielii sau a părului. Deficitul de B9 la copii se poate dezvolta în termen de o lună de la un aport dietetic deficitar.

Vitamina B9 – Folatul – a fost descoperită între 1931 și 1943. Se află pe lista Organizației Mondiale a Sănătății cu medicamente esențiale, cele mai sigure și eficiente medicamente necesare într-un sistem de sănătate. Termenul “folic” provine din cuvântul latin folium (care înseamnă frunză), deoarece a fost găsit în legumele cu frunze de culoare verde închis.

Deficitul de folat

Deficitul de folat poate fi cauzat de diete nesănătoase care nu includ destule legume și alte alimente bogate în folați; boli în care folații nu sunt bine absorbiți în sistemul digestiv (cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă); unele tulburări genetice care afectează nivelurile de folat; și anumite medicamente (cum ar fi fenitoina, sulfasalazina sau trimetoprim-sulfametoxazolul). Deficitul de folat este accelerat de consumul de alcool, eventual de interferența cu transportul de folati.
Deficitul de folat poate duce la glosită, diaree, depresie, confuzie, anemie și defecte ale tubului neural și ale creierului. Alte simptome includ oboseala, părul cenușiu, rănile gurii, creșterea slabă și limba umflată.

Defecte de naștere

Deficitul de folat la femeile gravide a fost implicat în defecte ale tubului neural (NTD), cu o estimare de 300.000 de cazuri la nivel mondial înainte de implementarea în multe țări a fortificării alimentare obligatorii. NTD apar la începutul sarcinii (prima lună), prin urmare, femeile trebuie să aibă folate abundente la concepție și, din acest motiv, există o recomandare ca orice femeie care intenționează să rămână însărcinată să consume un supliment alimentar care conține folate înainte și în timpul sarcinii. Respectarea acestei recomandări nu este completă, iar multe femei rămân însărcinate fără ca aceasta să fie o sarcină planificată sau pot să nu-și dea seama că sunt însărcinate până în primul trimestru, ceea ce reprezintă perioada critică pentru reducerea riscului de apariție a bolilor bolnave de boală. Unele țări au pus în aplicare fortificarea alimentară obligatorie sau voluntară a făinii de grâu și a altor. O meta-analiză a prevalenței globale a nașterii spinei bifida a arătat că atunci când fortificarea obligatorie a fost comparată cu țările cu fortificație voluntară sau fără program de fortificare, a existat o reducere de 30% a nașterilor vii cu spina bifida. Unele țări au raportat o reducere mai mare de 50%.
O meta-analiză a suplimentării folatului în timpul sarcinii a raportat un risc relativ mai mic cu 28% de defecte cardiace congenitale la nou-născut.

Fertilitate

Folatul contribuie la spermatogeneză. La femei, folatul este important pentru calitatea ovocitelor și maturizarea, implantarea, placentarea, creșterea fătului și dezvoltarea organelor.

Boala de inima

O metaanaliză a raportat că suplimentarea pe mai mulți ani a acidului folic, în cantități în majoritatea studiilor clinice incluse la un nivel mai mare decât UL de 1.000 μg / zi, a redus riscul relativ de boală cardiovasculară cu un modest mod de 4%. [12] Două meta-analize mai vechi, care nu ar fi încorporat rezultatele studiilor clinice mai noi, nu au raportat nicio modificare a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.

Accident vascular cerebral

Riscul absolut de accident vascular cerebral cu suplimente scade de la 4,4% la 3,8% (o scădere cu 10% a riscului relativ). Alte două meta-analize au raportat o scădere similară a riscului relativ. Două dintre acestea trei s-au limitat la persoanele cu boli cardiovasculare preexistente sau boli coronariene. Rezultatul benefic poate fi asociat cu scăderea concentrației circulante de homocisteină, deoarece analiza stratificată a arătat că riscul a fost redus mai mult atunci când a existat o scădere mai mare a homocisteinei. Efectul a fost, de asemenea, mai mare pentru studiile efectuate în țări care nu aveau fortificarea obligatorie a acidului folic din cereale. Efectul benefic a fost mai mare în subsetul de studii care au utilizat un supliment de acid folic mai mic comparativ cu mai mare.

Cancer

Aportul cronic insuficient de folat poate crește riscul de cancer colorectal, sân, ovarian, pancreas, creier, plămâni, col uterin și prostată.
La începutul programelor de fortificare s-au pus în practică, aporturile mari au fost teoretizate pentru a accelera creșterea leziunilor preneoplastice care ar putea duce la cancer, în special cancer de colon. Meta-analizele ulterioare ale efectelor folatului dietetic scăzut sau ridicat, a folatului seric crescut și a folatului suplimentar sub formă de acid folic au raportat uneori rezultate contradictorii. Compararea folatului alimentar scăzut cu cel ridicat a arătat un risc redus modest, dar statistic semnificativ de cancer de colon. Pentru riscul de cancer de prostată, compararea folatului alimentar scăzut cu cel ridicat nu a avut niciun efect, dar aceleași două studii au raportat un risc semnificativ crescut de cancer de prostată corelant cu folat seric crescut. Două recenzii ale studiilor care au implicat suplimente alimentare cu acid folic au raportat, respectiv, o creștere statistică semnificativă a riscului de cancer de prostată cu 24% și o creștere semnificativă de 17% a riscului de cancer de prostată. Suplimentarea cu acid folic la 1.000 până la 2.500 μg / zi – cantitățile utilizate în multe dintre încercările suplimentului – ar avea ca rezultat concentrații mai mari de folat seric decât ceea ce se obține din dietele bogate în folat derivat din alimente. Al doilea studiu nu a raportat nicio creștere sau scădere semnificativă a incidenței totale a cancerului, cancerul colorectal, cancerul gastrointestinal, cancerul genitourinar, cancerul pulmonar sau maligne hematologice la persoanele care consumau suplimente de acid folic. O a treia meta-analiză suplimentară limitată la raportarea numai asupra incidenței cancerului colorectal a arătat că tratamentul cu acid folic nu a fost asociat cu riscul de cancer colorectal.

Chimioterapie anti-folat

Folatul este important pentru celulele și țesuturile care se divid rapid. Celulele canceroase se divid rapid, iar medicamentele care interferează cu metabolismul folatului sunt utilizate pentru a trata cancerul. Medicamentul metotrexat este adesea utilizat pentru a trata cancerul, deoarece inhibă producerea formei active de THF din dihidrofolatul inactiv (DHF). Cu toate acestea, metotrexatul poate fi toxic, produc efecte secundare, cum ar fi inflamația în tractul digestiv, care îngreunează alimentația în mod normal. Au fost raportate depresii ale măduvei osoase (inducând leucopenie și trombocitopenie) și insuficiență renală și hepatică acută. Acidul folic, sub denumirea de medicament leucovorină, o formă de folat (formil-THF), poate ajuta la „salvarea” sau la inversarea efectelor toxice ale metotrexatului. Suplimentul de acid folinic la persoanele supuse tratamentului cu metotrexat este de a oferi celulelor care se divid mai puțin suficient de rapid de folat pentru a menține funcțiile celulare normale. Cantitatea de folat administrată este epuizată prin divizarea rapidă a celulelor (cancer) rapid, deci nu anulează efectele metotrexatului.

Tulburări neurologice

Transformarea homocisteinei în metionină necesită folat și vitamina B12. Homocisteina plasmatică crescută și folatul scăzut sunt asociate cu tulburări cognitive, demență și boala Alzheimer. Suplimentarea dietei cu acid folic și vitamina B12 scade homocisteina plasmatică. Cu toate acestea, mai multe recenzii au raportat că suplimentarea cu acid folic singur sau în combinație cu alte vitamine B nu a împiedicat dezvoltarea deteriorării cognitive și nici încetinirea declinului cognitiv. Riscul relativ de tulburări ale spectrului de autism a fost redus cu 23% atunci când dieta maternă a fost suplimentată în timpul sarcinii. Analiza subsetului a confirmat acest lucru în rândul populațiilor asiatice, europene și americane.

Unele dovezi leagă un deficit de folat cu depresia clinică. Dovada limitată din studiile controlate aleatorizate a arătat utilizarea acidului folic în plus față de inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) pot avea beneficii. Cercetările au descoperit o legătură între depresie și nivelurile scăzute de folat. Mecanismele exacte implicate în dezvoltarea schizofreniei și a depresiei nu sunt în totalitate clare, dar folatul bioactiv, metiltetrahidrofolat (5-MTHF), o țintă directă a donatorilor de metil, cum ar fi S-adenosil metionina (SAMe), recicla dihidrobiopterina inactivă (BH2) ) în tetrahidrobiopterină (BH4), cofactorul necesar în diferite etape de sinteză de monoamină, inclusiv cea a dopaminei. BH4 îndeplinește un rol regulator în neurotransmisia monoaminei și este necesar să medieze acțiunile majorității antidepresivelor. 5-MTHF joacă, de asemenea, roluri directe și indirecte în metilarea ADN-ului, sinteza NO2 și metabolismul cu un singur carbon.

Acid folic, B12 și fier

O interacțiune complexă apare între acid folic, vitamina B12 și fier. O deficiență a unuia poate fi „mascată” în exces de alta, astfel încât atunci când sunt luate ca suplimente alimentare, cele trei trebuie să fie în echilibru.

NU are afecte

Creșterea necanceroasă a intestinului gros și a rectului (adenom colorectal). Luarea suplimentelor de acid folic nu pare să împiedice creșterile în intestinul gros sau în rect.

O afecțiune moștenită marcată de dizabilitățile de învățare (sindromul X fragil). Luarea acidului folic pe cale orală nu îmbunătățește simptomele sindromului X fragil.

Nașterea prematură. A lua acid folic în timpul sarcinii nu scade riscul de a avea un copil prematur.

Și nici nu previne căderea părului

De citit!

Acțiunea BLOCADA în municipiul Moinești: Peste 50 de autovehicule verificate și sancțiuni în valoare de peste 21.000 de lei

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Moinești, alături de colegii lor din secțiile de poliție rurală arondate, au desfășurat o amplă acțiune de control în municipiu și în comunele limitrofe. Aceasta a avut ca scop prevenirea și combaterea accidentelor rutiere,...

Tusea la copii: cauze, remedii și soluții naturale

Tusea este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la copii, provocând îngrijorare și stres pentru părinți. De multe ori, părinții se confruntă cu situația în care nu mai scapă de tuse la copii, iar această problemă poate...

“Maradonist” reținut după ce l-a lăsat pe un tânăr fără 750 de lei

 Un tânăr de 22 de ani s-a prezentat la sediul Poliţiei Municipiului Bacău, unde a reclamat faptul că, în timp ce se afla în faţa unei case de schimb valutar de pe strada Mihai Viteazu din localitate, a fost...