duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăDe stiutCe cauzează bilirubina...

Ce cauzează bilirubina crescută?

Bilirubina este o substanță gălbuie în sângele dumneavoastră. Se formează după ce celulele roșii din sânge se descompun și se deplasează prin ficat, vezica biliară și tractul digestiv înainte de a fi excretat. De obicei, nivelurile de bilirubină scad undeva între 0,3 și 1,2 miligrame pe decilitru (mg / dL). Orice peste 1,2 mg / dL este de obicei considerat ridicat.

Condiția de a avea niveluri ridicate de bilirubină se numește hiperbilirubinemie. De obicei este un semn al unei afecțiuni de bază, deci este important mergeți la un medic dacă rezultatele testelor arată că aveți bilirubină ridicată. Mulți copii se nasc și cu bilirubină ridicată, provocând o afecțiune numită icter. Acest lucru cauzează pielea și ochii de culoare galbenă. Se întâmplă deoarece, la naștere, ficatul nu este încă pe deplin capabil să proceseze bilirubina. Aceasta este o afecțiune temporară care de obicei se rezolvă singură în câteva săptămâni.

Care sunt simptomele bilirubinei ridicate?

Dacă aveți bilirubină ridicată, simptomele dvs. vor depinde de cauza principală. Puteți avea bilirubină ușor ridicată și nu aveți deloc simptome. Sau, cu bilirubină moderat ridicată, este posibil să aveți numai icter, o culoare galbenă la ochi și piele. Icterul este principalul semn al nivelurilor ridicate de bilirubină.

Alte semne generale ale multor boli care cauzează bilirubină ridicată pot include:
dureri abdominale sau umflături
frisoane
febră
dureri în piept
slăbiciune
amețeală
oboseală
greaţă
vărsături
urină neobișnuit de întunecată

Ce cauzează bilirubina crescută?

A avea bilirubină crescută poate fi un semn al mai multor afecțiuni. Medicul dumneavoastră va lua în considerare simptomele dvs., precum și orice alte rezultate ale testelor, pentru a ajuta la restrângerea diagnosticului.

Pietre biliare

Calculii biliari apar atunci când substanțe precum colesterolul sau bilirubina se întăresc în vezica biliară. A nu se confunda cu pietrele la rinichi. Vezica biliară este responsabilă de producerea bilei, un lichid digestiv care ajută la descompunerea grăsimilor înainte de a intra în intestinele tale.

Simptomele calculilor biliari includ:
durere la nivelul abdomenului superior drept sau chiar sub piept
dureri de spate între umeri sau în umărul drept
vărsături

Se pot forma calculi biliari dacă corpul dumneavoastră produce deja prea multă bilirubină din cauza unei afecțiuni hepatice sau dacă ficatul dumneavoastră creează prea mult colesterol. Ele pot fi, de asemenea, o complicație a unei infecții a căilor biliare sau a unei tulburări de sânge. Bilirubina se acumulează atunci când vezica biliară este blocată și nu se poate scurge corespunzător.

Sindromul Gilbert

Sindromul Gilbert este o afecțiune genetică a ficatului care determină ficatul să nu proceseze corect bilirubina. Acest lucru îl face să se acumuleze în fluxul de sânge.

Această afecțiune nu provoacă adesea simptome, dar atunci când apare, acestea pot include:
icter
greaţă
vărsături
diaree
disconfort abdominal minor

Disfuncție hepatică

Orice afecțiune care afectează funcția ficatului dvs. poate determina bilirubina să se acumuleze în sânge. Acesta este rezultatul pierderii capacității ficatului de a îndepărta și procesa bilirubina din fluxul sanguin.

Mai multe lucruri pot afecta funcția ficatului, inclusiv:
ciroză
cancer de ficat
tulburări autoimune care implică ficatul, cum ar fi hepatita autoimună sau colangita biliară primară
Simptomele frecvente ale disfuncției hepatice includ:
icter
durere sau umflarea abdomenului
umflarea picioarelor sau gleznelor (edem)
epuizare
greaţă
vărsături
vânătăi ușoare
urină închisă la culoare
scaune palide, sângeroase sau negre
piele iritata

Hepatita

Hepatita se întâmplă atunci când ficatul se inflamează, adesea din cauza unei infecții virale. Când este inflamat, ficatul nu poate procesa cu ușurință bilirubina, ducând la acumularea acesteia în sânge.

Hepatita nu provoacă întotdeauna simptome, dar atunci când se produce, acestea pot include:
icter
epuizare
urină închisă la culoare
durere abdominală
greaţă
vărsături

Inflamația căilor biliare

Canalele biliare vă conectează ficatul la vezica biliară la deschiderea intestinului subțire, numit duoden. Ele ajută la mișcarea bilei, care conține bilirubină, din ficat și vezica biliară în intestin. Dacă aceste conducte se inflamează sau se blochează, bila nu poate fi drenată corespunzător. Acest lucru poate duce la un nivel crescut de bilirubină.

Simptomele inflamației căilor biliare pot include:
scaune palide
urină închisă la culoare
icter
mâncărime
greaţă
vărsături
slabire inexplicabila
febră

Colestaza intrahepatică a sarcinii

Colestaza intrahepatică a sarcinii este o afecțiune temporară care se poate întâmpla în ultimul trimestru de sarcină. Provoacă drenajul bilei din ficat fie să încetinească, fie să se oprească complet. Acest lucru face mai dificil pentru ficat să proceseze bilirubina din sânge, ducând la niveluri ridicate de bilirubină.

Simptomele colestazei intrahepatice ale sarcinii includ:
mâncărime mâncărime și picioare fără erupție
icter
simptome biliare
Anemie hemolitică
Anemia hemolitică apare atunci când celulele sanguine se descompun prea repede în fluxul sanguin. Uneori se transmite genetic, dar condițiile autoimune, splina mărită sau o infecție o pot provoca.
Simptomele acestei anemii hemolitice includ:
epuizare
respiratie dificila
ameţeală
dureri de cap
durere abdominală
dureri în piept
icter
mâini sau picioare reci

Ar trebui să fiu îngrijorat?

În multe cazuri, bilirubina ridicată nu este un semn al a ceva care necesită tratament imediat.

Dar dacă observați oricare dintre următoarele simptome, sunați-vă medicul sau mergeți la îngrijiri urgente pentru orice eventualitate:
durere abdominală intensă sau sensibilitate
somnolență sau dezorientare
scaune negre sau sângeroase
vărsături de sânge
o febră de 38 de grade Celsius sau mai mare
vânătăi ușoare sau sângerări
erupție cutanată roșie sau purpurie

Concluzii

Nivelurile ridicate de bilirubină sunt de obicei un semn că ceva nu este în regulă în ficat sau în vezica biliară. Unele dintre aceste condiții nu sunt prea grave, dar este important să le monitorizați și să le tratați. Oricine are icter, principalul semn al nivelului ridicat de bilirubină, trebuie să-și vadă medicul. Dacă medicul dumneavoastră nu este imediat sigur de ce cauzează un nivel ridicat de bilirubină, poate fi necesar să vă întoarceți pentru sânge suplimentar, funcția ficatului sau alte teste

De citit!

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...

Cum să alegi între “Creditul până la salariu” și “Creditul instant pe card”: Ghidul complet

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și adaptate la nevoile individuale ale fiecăruia. Două dintre cele mai populare forme de credit sunt "Creditul până la salariu" și "Creditul instant pe card". Fiecare dintre...

Stagiu de pregătire de autoapărare pentru jandarmii celor două unități din Bacău

Timp de o săptămână, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au participat la un stagiu de autoapărare cu instructori ai Centrului de Autoapărare din cadrul Clubului Sportiv Dinamo București.Activitățile s-au...