.

Metode simple de găurit...

O varietate de tehnici sunt folosite pentru a străpunge urechile, variind de la...

Contestatia la executare

In principiu, contestatia la executare poate fi exercitata indiferent de titlul executoriu...

Ce lucruri ne sunt...

Indiferent dacă lucrați într-o clădire de birouri sau de acasă, există multe instrumente...

Erupția dentară: O etapă...

Erupția dentară este un proces inevitabil în dezvoltarea fiecărui bebeluș, marcând o etapă...
AcasăDe stiutCe este și...

Ce este și cum funcționează o pompă submersibilă

O pompă submersibilă este un dispozitiv care are un motor închis ermetic cuplat aproape de corpul pompei. Întregul ansamblu este scufundat în fluidul de pompat. Principalul avantaj al acestui tip de pompă este că previne cavitația pompei (Cavitația este un fenomen în care se formează bule de vapori în interiorul unui lichid în mișcare, ceea ce duce la distrugerea paletelor turbinelor), o problemă asociată cu o diferență mare de cotație între pompă și suprafața fluidului. Pompele submersibile împing fluidul la suprafață, spre deosebire de pompele cu jet care creează vid și se bazează pe presiunea atmosferică.

Pompele submersibile au fost inventate prin anii ’20 ai secolului trecut. în 1928, inginerul și inventatorul armean Armais Arutunoff a instalat cu succes prima pompă submersibilă într-un câmp petrolier. În 1929, Pleuger Pumps a fost pionier în proiectarea pompei submersibile cu turbină, precursorul pompei submersibile moderne în mai multe etape.

Principiul de funcționare

Pompele electrice submersibile sunt pompe centrifuge multietajate care funcționează în poziție verticală. Lichidele, accelerate de rotor, își pierd energia cinetică în difuzor unde are loc o conversie a energiei cinetice în presiune. Acesta este principalul mecanism operațional al pompelor radiale și mixte. La pompele hidraulice submersibile, motorul este mai degrabă un motor hidraulic decât un motor electric și poate fi cu ciclu închis (menținând fluidul de putere separat de fluidul produs) sau cu ciclu deschis (amestecând fluidul de putere cu fluiul produs, cu separarea la suprafață).

Arborele pompei este conectat la separatorul de gaze sau la protector printr-un cuplaj mecanic în partea de jos a pompei. Fluidele pătrund în pompă printr-un ecran de admisie și sunt ridicate de etapele pompei. Alte părți includ lagărele radiale (bucșe) distribuite de-a lungul lungimii arborelui, oferind suport radial arborelui pompei. Un lagăr de împingere opțional preia o parte din forțele axiale care apar în pompă, dar cele mai multe dintre aceste forțe sunt absorbite de lagărul de împingere al protectorului.

Există, de asemenea, pompe submersibile de tip șurub. Există un șurub de oțel care este folosit ca element de lucru în ele. Șurubul permite pompei să lucreze în apă cu un conținut ridicat de nisip și alte impurități mecanice.
Pompele submersibile au multemulte aplicații. Pompele cu o singură treaptă sunt folosite pentru drenare, pompare de canalizare, pompare industrială generală și pompare a nămolului. Pompele submersibile cu mai multe etape sunt de obicei coborâte într-o gaură de foraj și sunt utilizate în mod obișnuit pentru extracția apei municipale și industriale (captare), puțurile de apă și în puțurile de petrol.

Alte utilizări pentru pompele submersibile includ stațiile de tratare a apelor uzate, manipularea apei de mare, stingerea incendiilor (deoarece este un cablu ignifug), forarea puțurilor de apă și a puțurilor adânci, platforme de foraj în larg, ascensoare artificiale, secarea minelor și la sistemele de irigare.

Cablurile unei pompe submersibile trebuie să fie durabile și fiabile, deoarece locația și mediul de instalare pot fi extrem de restrictive și ostile. În general cablurile se izolează cu cauciuc în țeavă PVC. Dimensiunea și forma cablului submersibil al pompei pot varia în funcție de utilizare și preferință și de instrumentul de pompare al instalatorului.