duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăDe stiutCe este și...

Ce este și cum funcționează o pompă submersibilă

O pompă submersibilă este un dispozitiv care are un motor închis ermetic cuplat aproape de corpul pompei. Întregul ansamblu este scufundat în fluidul de pompat. Principalul avantaj al acestui tip de pompă este că previne cavitația pompei (Cavitația este un fenomen în care se formează bule de vapori în interiorul unui lichid în mișcare, ceea ce duce la distrugerea paletelor turbinelor), o problemă asociată cu o diferență mare de cotație între pompă și suprafața fluidului. Pompele submersibile împing fluidul la suprafață, spre deosebire de pompele cu jet care creează vid și se bazează pe presiunea atmosferică.

Pompele submersibile au fost inventate prin anii ’20 ai secolului trecut. în 1928, inginerul și inventatorul armean Armais Arutunoff a instalat cu succes prima pompă submersibilă într-un câmp petrolier. În 1929, Pleuger Pumps a fost pionier în proiectarea pompei submersibile cu turbină, precursorul pompei submersibile moderne în mai multe etape.

Principiul de funcționare

Pompele electrice submersibile sunt pompe centrifuge multietajate care funcționează în poziție verticală. Lichidele, accelerate de rotor, își pierd energia cinetică în difuzor unde are loc o conversie a energiei cinetice în presiune. Acesta este principalul mecanism operațional al pompelor radiale și mixte. La pompele hidraulice submersibile, motorul este mai degrabă un motor hidraulic decât un motor electric și poate fi cu ciclu închis (menținând fluidul de putere separat de fluidul produs) sau cu ciclu deschis (amestecând fluidul de putere cu fluiul produs, cu separarea la suprafață).

Arborele pompei este conectat la separatorul de gaze sau la protector printr-un cuplaj mecanic în partea de jos a pompei. Fluidele pătrund în pompă printr-un ecran de admisie și sunt ridicate de etapele pompei. Alte părți includ lagărele radiale (bucșe) distribuite de-a lungul lungimii arborelui, oferind suport radial arborelui pompei. Un lagăr de împingere opțional preia o parte din forțele axiale care apar în pompă, dar cele mai multe dintre aceste forțe sunt absorbite de lagărul de împingere al protectorului.

Există, de asemenea, pompe submersibile de tip șurub. Există un șurub de oțel care este folosit ca element de lucru în ele. Șurubul permite pompei să lucreze în apă cu un conținut ridicat de nisip și alte impurități mecanice.
Pompele submersibile au multemulte aplicații. Pompele cu o singură treaptă sunt folosite pentru drenare, pompare de canalizare, pompare industrială generală și pompare a nămolului. Pompele submersibile cu mai multe etape sunt de obicei coborâte într-o gaură de foraj și sunt utilizate în mod obișnuit pentru extracția apei municipale și industriale (captare), puțurile de apă și în puțurile de petrol.

Alte utilizări pentru pompele submersibile includ stațiile de tratare a apelor uzate, manipularea apei de mare, stingerea incendiilor (deoarece este un cablu ignifug), forarea puțurilor de apă și a puțurilor adânci, platforme de foraj în larg, ascensoare artificiale, secarea minelor și la sistemele de irigare.

Cablurile unei pompe submersibile trebuie să fie durabile și fiabile, deoarece locația și mediul de instalare pot fi extrem de restrictive și ostile. În general cablurile se izolează cu cauciuc în țeavă PVC. Dimensiunea și forma cablului submersibil al pompei pot varia în funcție de utilizare și preferință și de instrumentul de pompare al instalatorului.

De citit!

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...

Cum să alegi între “Creditul până la salariu” și “Creditul instant pe card”: Ghidul complet

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și adaptate la nevoile individuale ale fiecăruia. Două dintre cele mai populare forme de credit sunt "Creditul până la salariu" și "Creditul instant pe card". Fiecare dintre...

Stagiu de pregătire de autoapărare pentru jandarmii celor două unități din Bacău

Timp de o săptămână, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au participat la un stagiu de autoapărare cu instructori ai Centrului de Autoapărare din cadrul Clubului Sportiv Dinamo București.Activitățile s-au...