joi 12 decembrie 2024

.

Transformă-ți locuința într-un refugiu...

În era în care preocupările legate de mediul înconjurător și costurile energetice sunt...

Tot ce trebuie să...

Până acum vreo 10-15 ani, ca să-ți vinzi mașina în România trebuia să...

Tusea la copii: cauze,...

Tusea este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la copii, provocând...

Ce trebuie să știți...

Proiectorul LED este un dispozitiv care utilizează diode emițătoare de lumină pentru a...

Ce este un operator CNC și cu ce te ajută dacă știi acest lucru?

Ați văzut tot mai des, în ultima perioadă anunțuri de tipul „Angajăm x, y și operator CNC”. Pentru România sau pentru vestul Europei. V-ați gândit vreodată ce înseamnă acel „operator CNC” și că ar putea fi un job foarte bun?

Operatorii C.N.C lucrează în firmele dotate cu mașini-unelte cu comandă numerică și/sau centre de prelucrare cu comandă numerică pentru meseria de operator C.N.C. Operatorul la mașini-unelte cu comandă numerică aplică cunoștințe specifice privind utilizarea echipamentului electronic, selectând cu atenție programele, aplică proceduri de calitate și respectă normele de protecție a muncii.

Controlul numeric (controlul numeric al computerului – CNC) este controlul automat al instrumentelor de prelucrare (burghie, scule plictisitoare, strunguri) și imprimante 3D cu ajutorul unui computer. O mașină CNC prelucrează o bucată de material (metal, plastic, lemn, ceramică sau compozit) pentru a îndeplini specificațiile urmând o instrucțiune programată codată și fără un operator manual.
O mașină CNC este o unealtă de manevrabilitate motorizată și adesea o platformă de manevrabilitate motorizată, care sunt ambele controlate de un computer, în conformitate cu instrucțiunile de introducere specifice. Instrucțiunile sunt livrate către o mașină CNC sub forma unui program secvențial de instrucțiuni de control al mașinii, apoi sunt executate. Programul poate fi scris de o persoană sau, mult mai des, generat de software-ul de design asistat de computer (CAD). În cazul imprimantelor 3D, partea care trebuie tipărită este „tăiată”, înainte de a genera instrucțiunile (sau programul).

CNC este o îmbunătățire vastă față de prelucrările necomputerizate, care trebuie controlate manual (de exemplu, folosind dispozitive precum roți de mână sau pârghii) sau controlate mecanic de ghidajele prefabricate (came). În sistemele moderne CNC, designul unei piese mecanice și programul său de fabricație este extrem de automatizat. Dimensiunile mecanice ale piesei sunt definite folosind software CAD și apoi traduse în directive de fabricație prin software de fabricație asistată de computer (CAM). Instrucțiunile rezultate sunt transformate (prin software „post-procesor”) în comenzile specifice necesare unei anumite mașini pentru a produce componenta, apoi sunt încărcate în mașina CNC.

Deoarece orice componentă specială ar putea necesita utilizarea mai multor unelte diferite – burghie, ferăstrău etc., mașinile moderne combină deseori mai multe unelte într-o singură „celulă”. În alte instalații, un număr de mașini diferite sunt utilizate cu un controler extern și operatori umani sau robotici care mută componenta de la mașină la mașină. În ambele cazuri, seria de etape necesare pentru producerea oricărei piese este extrem de automatizată și produce o parte care se potrivește strâns cu CAD original.

Primele mașini cu comandă numerică au fost construite în anii 1940 și 1950, pe baza celor deja existente care au fost modificate cu motoare care mișcau mașina sau o parte a sa pentru a urmări punctele introduse în sistem pe bandă perforată. Aceste servomecanisme timpurii au fost rapid dotate cu calculatoare analogice și digitale, creând mașinile unelte moderne CNC care au revoluționat procesele de prelucrare.

Meseria de operator C.N.C include o serie de activități specifice precum:
-operarea și supravegherea funcționării MUCN/CNC pentru prelucrare;
-operații de prelucrare mecanică de frezare, burghire, cepuire, strunjire;
-debitare și operații de prelucrare mecanică pe fețe și canturi prin burghire, frezare;
-aprovizionarea locului de muncă cu materii prime;
-aprovizionarea locului de muncă cu CDV-uri: discuri, freze, burghie, verificatoare fixe tip tampon și potcoavă, verificatoare limitative, dispozitive de fixare.

Cum te autorizezi ca operator C.N.C

Meseria de operator cnc implică deținerea unei calificări. Pentru a te califica in meseria de operator C.N.C se pot urma cursuri de calificare. Calificarea se refera la pregătirea profesională într-un domeniu anume și încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă. Calificarea se obține în urma unor cursuri de calificare sau a unei evaluări a competențelor. În urma acestor cursuri se eliberează o diplomă sau un certificat, recunoscute de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, prin care cursantul poate face dovada cunoștințelor în domeniul studiat. Aceste acte doveditoare sunt recunoscute la nivel național și în Uniunea Europeană. Calficarea profesioanală permite poziționarea ca specialist pe piața muncii într-o anumită arie de activitate.

Competențele profesionale se obțin:

-pe cale formală, prin acumulare de competențe în clasă. Metoda presupune participarea la programele de formare profesională organizate de un furnizor de formare profesională autorizat de ANC, în urma căruia se primește un Certificat de Calificare;
-pe cale nonformală, prin studiu individual, cursuri online și acumularea experienței în domeniul de interes. Dacă urmezi un curs online vei primi o Diplomă de absolvire. Dacă ai deja experiență, atunci poți aplica pentru evaluarea competențelor profesionale, în urma căreia vei primi un Certificat de Competențe Profesionale.

Sunt numeroase anunțurile de angajare pentru operator CNC și se gasesc locuri de muncă Suedia.

De citit!

Top 10 măsuri ca să ne protejăm ficatul

Sănătatea ficatului este esențială pentru buna funcționare a întregului organism. Ficatul are roluri multiple, inclusiv detoxifierea organismului și reglarea metabolismului grăsimilor, inclusiv a colesterolului. Când neglijăm sănătatea acestui organ vital, pot apărea afecțiuni hepatice, care pot duce la complicații...

Top 5 măsuri preventive când cumperi o mașină second-hand

Achiziția unei mașini la mâna a doua poate părea o afacere avantajoasă, însă pentru a evita surprizele neplăcute, este esențial să iei câteva măsuri preventive. Iată un top al celor mai importante aspecte de care să ții cont:1. Verifică...

Reținut de polițiști după ce a condus un autoturism cu permisul suspendat

La data de 20 octombrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au depistat în comuna Răchitoasa un autoturism, iar la efectuarea semnalelor regulamentare de oprire acesta a accelerat continuându-și deplasarea.               Polițiștii au procedat la urmărirea autoturismului în trafic,...