duminică, septembrie 24, 2023

Ce mai dăm de mâncare la mâțe?

Pisica ar trebui, normal, să prindă șoareci,...

Câteva idei pentru a ne păstra pielea frumoasă

Cu toții visăm la o piele impecabilă,...

Ce fel de mașină să-mi iau?

De stiutCe fel de mașină să-mi iau?
- Advertisement -

N-ai câștigat la loto, nu ai părinții milionari, banii nu te dau afară din casă și ai nevoie de o mașină. Ce fel de mașină să alegi?

Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să alegi o mașină pe care nu ți-o poți permite. Știu, îți juri că o să mănânci numai pâine cu muștar următorii zece ani ca să admire lumea ce mașină bazată ai, dar, crede-mă, o să ți se facă rău și o să te doară stomacul! Dacă slujba ta nu-ți asigura măcar 3-4000 de euro pe luna, nu ai voie să te arunci la mașini scumpe și/sau care consumă mult.

La actualele prețuri ale benzinei, o mașină de 2000 cmc te va costă 1.000 de lei pe lună numai ca să mergi de acasă la serviciu și nu în timpul orelor de vârf, într-un oraș nu foarte aglomerat. Peste această suma intră consumabile și eventuale vizite la service, dacă mașina e second-hand sau o rată de încă pe atât dacă e nouă.

Dacă folosești mașina pentru navetă și cumpărături, este clar că ai nevoie de ceva de mic litraj, cu care să te strecori prin aglomerație. Poate nu un moped de 4 roți de 500cmc, dar cu siguranță ceva pe la 900-1200 cmc. Piața este plină de astfel de mașini la prețuri destul de mici. Cu circa 2.000 – 2.500 de euro poți lua o asiatică – Suzuki, Subaru, Toyota – sau nemțească – VW, Opel – sau chiar o mașină smart care să te țină bine măcar 5 ani. Dacă o să cauți bine, o să găsești și pe GPL, caz în care prețul carburantului se reduce la jumătate.

Poate nu e mașina aspirator de femei pe care ai visat-o, dar măcar e o mașină cinstită, care te va costa foarte puțin și te va face mobil. Ai stat să calculezi cât te-a costat taxiul într-o lună până la job și înapoi când era să întârzii, sau de la supermarket până acasă?

Dacă ai nevoie de o mașină să te deplasezi în afara orașului, poate pe un drum mai puțin bun, ai nevoie de un SUV. Sau măcar de ceva care să aibă calitățile unui SUV. Poate chiar un SUV pe GPL? Suzuki Vitara sau Gran Vitara sunt un bun început. Cu accent pe Vitara, versiunea clasică cu motor de 1.6 pe benzină. E o mașină cu care se pot face multe. Consumă puțin, nu e pretențioasă și nu am întâlnit proprietar dezamăgit. Se poate adapta ușor la GPL. Versiunea mai nouă, Gran Vitara e mai pretențioasă, mai ales motorul de doi litri și, evident, consumă mai mult. Dar arată și mai bine.

Evident, sunt și modele mai scumpe pentru diferite alte nevoi. Nu ne aruncăm direct la un Mercedes GLS, dar putem alege din diferite modele Volvo, Audi sau Renault. La alt preț și la alt consum.

Desigur, varianta cea mai bună este să avem două mașini, una pentru oraș și una pentru excursii sau alt gen de călătorii în afara orașului. Dar asta implică problema unui spațiu dublu de parcare. Problemă, să recunoaștem, destul de dificil de rezolvat în epoca aceasta…

Alte titluri