luni 8 iulie 2024

.

Deserturile copilăriei

Cicolata e bună, panetonele, la fel, merge și un tiramisu. Dar nimic nu...

Ce fel de mașină...

N-ai câștigat la loto, nu ai părinții milionari, banii nu te dau afară...

15 sfaturi pentru cei...

Te-ai săturat să depui efortul la sală și să nu vezi rezultate? Nu...

Ghid practic pentru pregătirea...

Primăvara aduce o explozie de energie în grădina noastră, iar pregătirea atentă a...
AcasăOpiniiCe NU îți...

Ce NU îți spune nimeni despre adevărata importanță a școlii!

O plimbare printr-un cartier de astăzi, unde școlile sunt martorele transformărilor și evoluțiilor societății, nu poate fi decât o experiență nostalgică pentru cei care au crescut în vremuri mai simple. Un regret profund învăluie inima când observăm că școala de azi nu mai păstrează farmecul și respectul din zilele trecute. Această metamorfoză aduce cu sine gânduri melancolice despre o epocă în care educația și respectul pentru profesori erau fundamentale.

În vremurile noastre, școala era un sanctuar al cunoașterii și al respectului reciproc. Copiii veneau la școală cu dorința de a învăța și cu o atitudine respectuoasă față de profesori. Astăzi, însă, observăm cu amărăciune cum respectul s-a estompat, iar unele aspecte ale comportamentului elevilor ar putea fi percepute ca o ofensă adusă valorilor tradiționale ale educației.

Copiii nu mai întâmpină profesorii cu entuziasm, iar în unele cazuri, se poate constata o lipsă totală de respect, inclusiv manifestări de violență verbală și fizică. Această schimbare în comportamentul elevilor nu reflectă doar o evoluție socială, ci aduce și un profund regret pentru cei care își amintesc cu drag de perioada lor de școlarizare.

În vremurile noastre, elevii se străduiau să obțină cunoștințe, conștienți că educația reprezintă cheia unui viitor reușit. Profesorii erau priviți ca mentori și ghizi, iar respectul pentru ei era un aspect incontestabil. Elevii nu îndrăzneau să își ridice vocea împotriva autorității profesorale, iar relația elev-profesor era bazată pe încredere și cooperare.

În prezent, regretul crește când ne dăm seama că acele valori educaționale fundamentale s-au diminuat. Școala nu mai este doar un loc de învățare, ci uneori devine și un teren de confruntare și nesupunere. Cu toate acestea, este important să ne amintim că evoluția societății aduce cu sine schimbări, iar păstrarea unui sentiment de nostalgie nu trebuie să umbrească posibilitatea de a găsi soluții moderne pentru problemele actuale din sistemul de învățământ.

În societatea contemporană, se aude tot mai des vocea celor care contestă relevanța conținutului învățat în școală. Atât copiii, cât și adulții adesea susțin că nu au nevoie de ecuații, logaritmi, poezii sau formule de fizică în viața de zi cu zi. Totuși, în vremurile noastre, este important să ne amintim că aceste elemente nu reprezintă un scop în sine, ci instrumente esențiale pentru dezvoltarea gândirii și a abilităților intelectuale.

În mod similar, putem reflecta asupra activităților cotidiene, cum ar fi antrenamentul la sala de sport, pentru a sublinia că anumite eforturi aparent fără rost au, de fapt, un scop în spate. De exemplu, întrebându-ne de ce un tânăr ridică greutăți de 1000 de ori într-o oră, putem realiza că nu este vorba doar despre actul de a ridica greutăți, ci despre dezvoltarea masei musculare.

Similar, rezolvarea ecuațiilor nu este un scop în sine, ci un mijloc de antrenament al minții și dezvoltare a inteligenței, pregătindu-ne pentru provocările complexe pe care le vom întâlni în viață. Astfel, perspectiva asupra educației și a cunoașterii poate evolua atunci când recunoaștem că, în spatele fiecărei învățături, se ascunde un proces esențial de dezvoltare personală și intelectuală.

De citit!

Intervenție pentru lichidarea unui incendiu produs la o gospodări din municipiul Moinești

În cursul nopții trecute, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Moinești au fost solicitați să intervină în municipiul Moinești, cartier Văsiești, în urma unui apel primit pe SNUAU 112 care anunța producerea unui incendiu la o casă de...

Incendiu devastator în comuna Măgirești: O femeie și-a pierdut viața

În această dimineață, pompierii militari au fost solicitați să intervină de urgență în comuna Măgirești, sat Prăjești, pentru a localiza și lichida un incendiu violent care a cuprins o casă de locuit de tip P.Trei autospeciale de stingere și...

Reținut de polițiștii din Moinești după ce, băut la volan, a provocat accident rutier mortal

La data de 19 iunie a.c, un bărbat de 56 de ani din comuna Zemeș, în timp ce conducea un autoturism pe strada Lucăcești din localitate, a pătruns pe trotuarul din partea stângă a direcției de mers și a...