Ce trebuie să știm despre cărbunele medicinal

Cărbunele medicinal sau cărbunele activ este uneori folosit pentru a ajuta la tratarea unei supradoze de droguri sau a unei otrăviri. Când luați cărbune activ, medicamentele și toxinele se pot lega de acesta. Acest lucru ajută la eliminarea organismului de substanțe nedorite.

Cărbunele medicinal este produs prin încalzirea la temperaturi foarte ridicate a materialelor bogate în carbon, cum ar fi lemnul, cojile de nucă de cocos, turbă sau rumeguș. Devine „cărbune activ” atunci când temperaturile ridicate se combină cu un gaz sau agent de activare pentru a-și extinde suprafața.

Când este utilizat împreună cu alte tratamente, cărbunele activ poate fi eficient pentru o otrăvire acută. Dar NU este util în unele cazuri, inclusiv otrăvirea din: Cianură, Litiu, Alcool, Tablete de fier. De asemenea, nu este utilizat pentru a trata otrăvuri cum ar fi acizii puternici sau bazele.

Alte utilizări mai puțin studiate pentru cărbune medicinal includ tratarea unei afecțiuni a sarcinii în care este afectat fluxul normal de bilă (colestază), previne gazele, reduce colesterolul, prevenirea mahmurelii.

Cercetările despre utilizarea cărbunelui activat pentru tratarea colestazei sarcinii sunt foarte limitate. Sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra siguranța și eficacitatea acestuia.

Nu este clar dacă cărbunele medicinal ajută în prblema gazelor și a colesterolului. Asta pentru că rezultatele cercetării de până acum au fost neconcludente.

În ceea ce privește remediile pentru mahmureală cu cărbune activ, nu există nici o dovadă că acestea funcționează.
Cărbunele medicinal utilizat pentru tratarea otrăvirii este o pulbere amestecată cu un lichid. Odată amestecat, poate fi administrat ca băutură sau printr-un tub care a fost introdus prin gură și în stomac. Cărbunele activat este, de asemenea, disponibil sub formă de tablete sau capsule pentru tratarea gazelor. Această formă nu este utilizată pentru a trata o otrăvire.

Cărbunele activ este un produs fabricat. Nu îl puteți găsi în mod natural în alimente.

Care sunt riscurile de a lua cărbune activ?

Când este utilizat pentru a trata o otrăvire sau supradozaj, cărbunele activ este de obicei sigur, dar trebuie administrat numai într-o unitate de îngrijire a sănătății.

Efectele secundare sunt mai probabile atunci când sunt utilizate pe termen lung pentru a trata afecțiuni precum excesul de gaz.

Când îl înghițiți, cărbunele activ poate provoca:
Scaune negre
Limba neagră
Vărsături sau diaree
Constipație
În cazuri mai grave, poate provoca blocaje gastro-intestinale.

Nu combinați cărbunele activ cu medicamentele utilizate pentru constipație (cathartice, cum ar fi sorbitolul sau citratul de magneziu). Acest lucru poate provoca dezechilibre electrolitice și alte probleme.

Cărbunele activat poate reduce sau preveni absorbția anumitor medicamente cum ar fi Acetaminofen, Digoxină, Teofilina, Antidepresivele triciclice. Nu utilizați cărbune medicinal ca supliment dacă luați aceste medicamente. Cărbunele activat poate reduce, de asemenea, absorbția anumitor nutrienți.

Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră despre orice supliment pe care îl luați, chiar dacă este natural. În acest fel, medicul dumneavoastră poate verifica eventualele efecte secundare sau interacțiuni cu medicamente, alimente sau alte plante și suplimente.

Nu uitați! Nu luați nici un medicament fără acordul medicului. Este un sfat pentru care nu aveți nevoie de neuro optimizer!