Pancreasul vă ajută să reglați modul în care corpul dumneavoastră procesează zahărul. De asemenea, servește o funcție importantă în eliberarea enzimelor și vă ajută să digerați alimentele. Când pancreasul se umflă sau se inflamează, acesta nu își poate îndeplini funcția. Această afecțiune se numește pancreatită. Deoarece pancreasul este atât de strâns legat de procesul digestiv, este afectat de ceea ce alegeți să mâncați. În cazurile de pancreatită acută, inflamația pancreasului este adesea declanșată de calculii biliari.
Ce să mâncați dacă aveți pancreatită
Pentru a vă face pancreasul sănătos, concentrați-vă asupra alimentelor bogate în proteine, sărace în grăsimi animale și care conțin antioxidanți. Încercați carne slabă, fasole și linte, supe clare și alternative lactate (cum ar fi laptele de in și laptele de migdale). Pancreasul dvs. nu va trebui să lucreze la fel de mult pentru a le procesa.
Cercetările sugerează că unii oameni cu pancreatită pot tolera până la 30 până la 40% din calorii din grăsimi atunci când provin din surse de plante alimentare integrale sau trigliceride cu lanț mediu (MCT). Alții se descurcă mai bine cu un aport mult mai scăzut de grăsimi, cum ar fi 50 de grame sau mai puțin pe zi.
Spanacul, afinele, cireșele și cerealele integrale pot lucra pentru a vă proteja digestia și a lupta împotriva radicalilor liberi care vă afectează organele.
Dacă doriți ceva dulce, căutați fructe în loc de zaharuri adăugate, deoarece cei cu pancreatită prezintă un risc ridicat de diabet.
Luați în considerare roșiile cherry, castraveții și humusul și fructele ca gustări. Pancreasul tău îți va mulțumi.
Ce să nu mănânci dacă ai pancreatită
Trebuie să evitați carnea roșie, mâncarea prăjită, cartofii prajiți și chipsurile din cartofi, maioneza, margarina și untul, lactatele pline de grăsimi, produsele de patiserie și deserturile cu zaharuri adăugate, băuturile cu zaharuri adăugate.
Dacă încercați să combateți pancreatita, evitați acizii grași trans în dieta dumneavoastră.
Alimentele fierte sau prăjite ar putea declanșa o apariție a pancreatitei. De asemenea, veți dori să reduceți făina rafinată găsită în prăjituri, produse de patiserie și prăjituri. Aceste alimente pot afecta sistemul digestiv provocând creșterea nivelului de insulină.
Dieta de recuperare a pancreatitei
Dacă vă recuperați de pancreatită acută sau cronică, evitați să beți alcool. Dacă fumați, va trebui să renunțați. Concentrați-vă pe consumul unei diete cu conținut scăzut de grăsimi care nu vă va afecta sau inflama pancreasul. De asemenea, ar trebui să rămâneți hidratat. Păstrați în permanență o băutură electrolită sau o sticlă de apă.
Dacă ați fost spitalizat din cauza unei apariții a pancreatitei, medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil la un dietetician pentru a vă ajuta să aflați cum să vă schimbați obiceiurile alimentare.
Persoanele cu pancreatită cronică se confruntă adesea cu malnutriție datorită scăderii funcției pancreasului. Vitaminele A, D, E și K sunt cel mai frecvent constatate că lipsesc ca urmare a pancreatitei.
Sfaturi pentru dietă
Întotdeauna consultați medicul sau dieteticul înainte de a vă schimba obiceiurile alimentare atunci când aveți pancreatită. Iată câteva sfaturi pe care le-ar putea sugera:
Mâncați între șase și opt mese mici pe tot parcursul zilei pentru a vă ajuta să vă recuperați de pancreatită. Acest lucru este mai ușor pentru sistemul digestiv decât să mănânci două sau trei mese mari.
Utilizați MCT (Medium chain triglycerides – trigliceride cu lanț mediu) ca grăsime primară, deoarece acest tip de grăsime nu necesită digerarea enzimelor pancreatice. MCT-urile pot fi găsite în uleiul de cocos și uleiul de sâmburi de palmier și sunt disponibile în majoritatea magazinelor de produse naturiste.
Evitați să consumați prea multe fibre simultan, deoarece acest lucru poate încetini digestia și poate duce la absorbția mai puțin decât ideală a nutrienților din alimente.
Cauzele pancreatitei
Cea mai frecventă cauză a pancreatitei cronice este consumul de alcool în exces. Pancreatita poate fi, de asemenea, genetică (ca și otita) sau simptomul unei reacții autoimune. În multe cazuri de pancreatită acută, afecțiunea este declanșată de un canal biliar blocat sau de calculi biliari.
Dacă pancreasul dvs. a fost afectat de pancreatită, o modificare a dietei vă va ajuta să vă simțiți mai bine. Dar s-ar putea să nu fie suficient pentru a restabili complet funcția pancreasului. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie enzime pancreatice suplimentare sau sintetice pe care să le luați la fiecare masă. O ecografie endoscopică sau o intervenție chirurgicală ar putea fi recomandată ca următor curs de acțiune dacă durerea dumneavoastră continuă.