miercuri 28 februarie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăDe stiutCe trebuie să...

Ce trebuie să știm despre un recuperator de căldură

Una dintre cele mai vizibile caracteristici ale unei case super eficiente din punct de vedere energetic este ventilatorul de recuperare a căldurii. Aceste dispozitive elimină aerul stătut din casă și îl înlocuiesc cu aer proaspăt preîncălzit din exterior. Rezultatul este o calitate mai bună a aerului interior și o utilizare mai redusă a energiei decât în ​​casele standard. Recuperatorul de căldură este destul de simplu: o cutie etanșă cu un miez de schimb de căldură care transferă căldura din aerul interior în aerul exterior pe măsură ce trece prin cutie. Cutia conține, de asemenea, două mici ventilatoare pentru a mișca aerul.

Aerisirea este esențială în toate casele moderne. Când casele sunt construite având în vedere eficiența energetică, acestea sunt mai bine izolate și, prin urmare, au nevoie de aer proaspăt distribuit prin întreaga casă. Un sistem de ventilație centrală evacuează aerul interior învechit din zonele de aer cu umiditate ridicată, cum ar fi băile și bucătăriile, în timp ce furnizează simultan aer proaspăt în zonele de locuit și dormitoare. Ventilația centrală oferă, de asemenea, opțiunea de a filtra aerul exterior pentru a elimina particulele, alergenii și poluanții chimici. Rezultatul este un aer curat și bine distribuit.

Construcția foarte etanșă combinată cu sistemele de ventilație centrală oferă posibilitatea de a preîncălzi aerul de intrare prin transferul căldurii din fluxul de aer ieșit. Un schimbător de căldură poate capta între 70% și 95% din această căldură pentru a reduce energia necesară pentru încălzirea aerului de intrare – ceva care este deosebit de valoros în climele mai reci.
În timp ce echipamentele de recuperare a căldurii sunt bine proiectate și durabile, tehnologia a fost afectată de practicile de instalare slabe care le reduc valoarea.

Un recuperator căldură are ventilatoare interne care rulează multe ore pe zi și uneori continuu. Ar trebui să alegeți un model care să asigure fluxul de aer necesar în timp ce utilizați cât mai puțină energie.

Deoarece ideea este de a îndepărta aerul umed, odoros din casă, localizați punctele de evacuare a aerului învechit în fiecare baie, bucătărie, încăpere de utilitate și alte zone cu umiditate ridicată. Acest lucru permite recuperarea căldurii din zonele casei în care umiditatea și mirosurile sunt cele mai abundente. Recuperatoarele de căldură pot înlocui ventilatoarele spot din aceste camere pentru a economisi bani și pentru a oferi un mediu mai plăcut. În cazul în care proprietarii de case sunt pasionați de un duș cu aburi, dar nu vor ca oglinda de pe mobila baie să fie încețoșată, un ventilator de baie standard poate fi instalat pentru a suplimenta recuperatorul de căldură.

Un punct de evacuare situat în apropierea zonei de bucătărie ar trebui să fie la cel puțin 6 metri de suprafața de gătit. Acest punct de evacuare este destinat eliminării umezelii generale și a mirosurilor de gătit.

Pentru a amesteca aer proaspăt în toată casa, punctele de alimentare trebuie poziționate la o distanță considerabilă de punctele de evacuare. Dormitoarele și camerele de zi sunt alegeri bune. Chiar dacă aerul proaspăt primit a fost temperat de schimbătorul de căldură, acesta este de obicei puțin sub temperatura camerei, așa că aveți grijă să suflați aerul rece direct peste locatari. Așezați orificiile de intrare sus pe un perete, astfel încât să se amestece cu aer cald și să nu fie observat. Într-un dormitor, introducerea aerului proaspăt într-un dulap permite amestecarea ușoară cu aerul camerei. În plus, are avantajul suplimentar de a ajuta la menținerea mirosului hainelor proaspete și curate!

Informațiile de mai sus se aplică atât ventilatoarelor pentru recuperarea căldurii cât și pentru ventilatoarele de recuperare a energiei. Diferența dintre cele doua este că primul transferă doar temperatura aerului între fluxurile de aer de ieșire și de intrare. Este căldura pe care o simțiți direct ca o schimbare a temperaturii aerului. Dar aerul conține întotdeauna niște vapori de apă și vaporii dețin și energia. Ventilatoarele de recuperare a energiei transferă căldură sensibilă plus o cantitate substanțială de vapori de apă între fluxurile de aer de intrare și de ieșire împreună cu energia din vaporii respectivi.

De citit!

Furt calificat: Bărbat de 30 de ani, identificat și reținut de polițiștii din Bacău pentru sustragerea unei geante cu documente și bani

La data de 18 februarie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au desfășurat o acțiune rapidă și eficientă, reușind să identifice și să rețină un bărbat în vârstă de 30 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat....

Infracțiuni la regimul circulației rutiere constatate de polițiști

La data de 16 februarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 37 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism cu numere de înmatriculare provizorii pe DN2-E85, în localitatea Filipești. Din verificările efectuate în...

Reținut de polițiști pentru conducere ilegală: Bărbat din Dărmănești, prins la volan cu permisul suspendat

La data de 16 februarie a.c., polițiștii din Moinești au efectuat o operațiune de rutină pe strada Tudor Vladimirescu din municipiu, care a condus la reținerea unui bărbat în vârstă de 39 de ani, originar din orașul Dărmănești. Conform...