Alegerea unei bijuterii nu este un lucru simplu, mai ales dacă e vorba despre o bijuterie de valoare relativ ridicată și care va fi purtată destul de des.
Ce fel de aur?
Dacă vă doriți un lănțișor de aur, trebuie, întâi, să vă hotărâți asupra materialului. Desigur, vorbim de aur, dar aurul poate fi solid, umplut cu alte metale sau doar placat. Fiecare din cele trei situații înseamnă un anume preț și o anume calitate și durabilitate a lanțului.
Lanțurile solide sunt realizate integral din aur. Poate nu din aur 100% de 24 de karate. Poate fi de 22k, 18k, 14k sau 10k.
Lanțurile din aur umplut (laminat) sunt realizate dintr-un metal, de obicei argint, peste care s-au lipit foi de aur. Aurul laminat este mult mai puțin valoros decât un lanț de aur solid, dar mai valoros decât aurul placat.
Lanțurile din aur placat sunt realizate din aliaje scufundate in aur topit. Acest tip de lănțișoare sunt mai ieftine dar și mai temperamentale deoarece are nevoie de atât de multă grijă și întreținere.
Lanțurile de aur goale au un spațiu gol înăuntru, ca un tub. Motivul pentru aceasta este de a reduce cantitatea de aur utilizat în lanț. De exemplu, un lanț de aur gol 14k va fi în continuare un lanț de aur, dar cu mult mai puțin aur decât într-un lanț solid. Lanțurile de aur goale sunt mai puțin costisitoare și mai ușoare, dar sunt mult mai slabe. Ele pot să se spargă cu ușurință.
La cumpărarea unui lanț de aur, este important să verificați calitatea lucrării. În plus, lanțurile bine făcute pot fi purtate pentru durate mai lungi fără nici o problemă.
Cum deosebiți falsurile?
Nu e un secret, aurul este un metal scump și mulți vor să facă un ban în plus vânzând falsuri. Pentru a nu cădea în plasa escocilor, iată câteva sfaturi:
Căutați marca producătorului – o gravură mică pe suprafața unui articol de bijuterii de aur.
Aceasta indică puritatea și materialul lanțului de aur. Orice producător de lanț de aur de renume va include un semn distinctiv pe munca lor.
Testul porțelanului – una dintre cele mai ușoare căi de a determina inițial dacă materialul este fals sau nu este prin frecare pe o placă de porțelan neglazurată. Inspectați culoarea pe care lanțul a rămas pe țiglă. Dacă este aur adevărat, ar trebui să puteți vedea o pată galbenă. Dacă este un fals (de obicei de pirită), ar lăsa o dungă neagră.
Magnet – Un alt test ușor ar fi săș verificați dacă produsul este magnetic. Nu există nici un fel de aur magnetic. Dacă lanțul dvs. este atras de magnet, atunci înseamnă că are fier sau chiar nichel în el. Totuși, unii escroci utilizează metale non-magnetice, cum ar fi cuprul, aluminiul și plumbul.
Test cu acid – Puteți face acest lucru cu acid azotic, acid clorhidric sau acid sulfuric. Acordat, nu este întotdeauna ușor să vă luați mâinile pe aceste substanțe chimice. Dar presupunând că faceți acest lucru, tot ce trebuie să faceți este să renunțați Aplicați o cantitate foarte mică de acid pe corpul lanțului (nu pe cleme, deoarece unii escroci ar merge atât de departe încât să facă clemele reale doar pentru a te înșela). Dacă nu există nicio reacție, există o șansă bună să aveți aur. Dacă există, aveți fie un element fals, un articol placat cu aur, fie un element cu un procent foarte mic de aur.
Evaluare – aceasta este calea sigură de a determina autenticitatea lanțului dvs. de aur. Este oarecum costisitoare să plătiți pentru un evaluator dar acest lucru este cel mai sigur.
Alegeți lungimea lanțului dvs.
Dimensiunea contează. Nu vrei să fii sufocat de propriile bijuterii doar pentru că un lănțișor de aur este prea scurt și nici nu vrei să te încurce pentru că e prea lung. Lanțurile cu lungimea între 14 și 22 de centimetri sunt cele mai frecvente pentru utilizarea regulată.
Lanțurile mai scurte sunt bune pentru utilizarea de zi și de noapte și sunt mai confortabile dacă intenționați să purtați lanțul în timp ce dormiți. Nu este recomandabil să vă purtați lanțul de aur atunci când dormiți pentru că poate provoca urme pe piele și există posibilitatea de a deteriora lucrarea prin îndoire sau tasare.
Lanțurile mai lungi sunt cele mai bune pentru purtarea în aer liber și / sau pentru petreceri.
Câte karate să fie?
Nu e vorba de valoare, e vorba despre durabilitate. În principiu, aurul mai moale va fi mai rezistent. Deci, dacă veți purta un lanț de aur în fiecare zi, ați putea dori să ocoliți piesele de 20 și 22 de karate, care se vor zgâria mai ușor comparativ cu lanțurile de 10 sau 14 karate, care sunt mai rezistente deoarece conțin un procent mai mare de aliaje non-aur.
Deși este mai durabil, nu este recomandat dacă sunteți alergic la nichel – multe aliaje de aur conțin acest metal, iar cu cât puritatea de aur este mai mică, cu atât mai mult nichel poate conține lănțișorul.
Evident, un lănțișor șic trebuie asortat cu niște cercei, poate chiar cu niște cercei de aur rotunzi. Dar despre acest subiect, altă dată.