Ceafă de porc în crustă de ierburi, piper şi muştar, la cuptor

300ACare este primul lucru care vă trece prin minte când auziţi sintagma „ceafă de porc”? Pot să spun, fără a greşi, că răspunsul va fi: a) grătar; b) cartofi prăjiţi; c) grătar cu cartofi prăjiţi :)

Întrucât n-am de gând să vă învăţ cum se face o ceafă de porc la grătar (sunt convins că mulţi dintre voi sunteţi mult mai pricepuţi decat mine la aşa ceva), am să vă sugerez un preparat care se pretează atunci când vă adunaţi mai mulţi la o masă mai mult sau mai puţin festivă (6 – 12 persoane). Cantităţile de mai jos sunt suficiente pentru 6 persoane, în varianta în care pregătiţi nişte aperitive (calde sau reci) şi friptura ca fel principal. Dacă aveţi un meniu mai bogat, de exemplu aperitive, sarmale cu mămăliguţă, încă o friptură pe bază de peşte sau pui (începe să semene a nuntă, nu-i aşa?), atunci bucata de ceafă de mai jos este arhisuficientă pentru 12 persoane. Timpul de preparare este destul de lung, însă în cele aproximativ trei ceasuri cât stă carnea la cuptor vă puteţi ocupa şi de restul felurilor de mancare sau, pur şi simplu, puteţi să păziţi friptura cu un vin bun alături ;) .

Text integral, aici.