Nu puteam să plec în vacanță fără să vă povestesc ceva despre cel mai îndrăgit preparat românesc (sau pe-aproape): ceafa de porc la grătar. Statisticile arată că, în România, 11 din 10 restaurante au acest preparat în meniu. Alături de cartofi pai, ori cu respectivii taxați separat.
Dacă doriți o friptură bine făcută (carnea de porc nu se gătește niciodată “în sânge”) dar suculentă, mai faceți rost de 4 – 6 frunze de busuioc proaspăt, 8 lingurițe de sos Worcestershire, 1 pahar (150 mL) vin roșu sec (Cabernetul Sauvignon se potrivește la fix). Ca să iasă puțin picantă, aveți în vedere și câte 2 – 3 picături de sos Tabasco (roșu sau verde) pentru fiecare bucată de carne. Evident, pentru gust mai e nevoie de ceva sare grunjoasă afumată (cam 1 linguriță) și niscaiva piper “mozaic” proaspăt râșnit.