Astăzi vom vorbi despre doua probleme care ne dau bătăi de cap în aceasta perioadă: cearcănele (după atâtea nopți pierdute pe plajă sau la petreceri) și arsurile solare, cauzate de statul prea mult pe plajă în timpul zilei. Ori de dormitul pe cearceaf la prânz, după o noapte de petrecere.
Ce provoacă și cum se tratează cearcănele
Orice afecțiune care provoacă mâncărimea ochilor poate contribui la apariția cearcănelor din cauza frecării sau zgârieturii pielii din jurul lor. Deasemenea, medicamentele care determină dilatarea vaselor de sânge poate genera apariția unor cearcăne. Lipsa de nutrienți din dietă sau lipsa unei diete echilibrate pot contribui la decolorarea zonei de sub ochi.
Se crede că deficiența de fier poate provoca și cearcăne. Deficitul de fier este cel mai frecvent tip de anemie și această afecțiune este un semn că nu ajunge suficient oxigen la țesuturile corpului. De asemenea, pielea poate deveni mai palidă în timpul sarcinii și menstruației (din cauza lipsei de fier), permițând venelor subiacente de sub ochi să devină mai vizibile.
Lipsa somnului și oboseala mentală pot provoca paloare a pielii, permițând sângelui de sub piele să devină mai vizibil și să apară mai albastru sau mai întunecat. Cearcănele vor deveni mai vizibile și mai permanente odată cu vârsta. Acest lucru se întâmplă deoarece pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, pielea lor pierde colagen, devenind mai subțire și mai translucidă.
Expunere solară, la rândul ei, solicită corpul să producă mai multă melanină, pigmentul care conferă pielii culoarea sa.
Cearcanele se trateaza cu anumite creme. Diferite ingrediente au fost cercetate, dezvoltate și incluse în aceste creme. De exemplu, recent, compuși chimici numiți alfa hidroxi-acizi (AHA) au fost adăugați ca ingredient benefic pentru cremele pentru cearcăne. De asemenea, pot fi utilizate tratamente de specialitate, incluzând o intervenție chirurgicală cu piele ușoară cu lumină pulsată și intensă.
De asemenea, a fost raportată o cremă de compunere de Pfaffia paniculata, Ptychopetalum olacoides și Lilium candidum ca fiind tratamente eficiente. Terapia cu nivel scăzut cu laser, transplantul de grăsime autolog și umpluturile cu acid hialuronic sunt, de asemenea, opțiuni alternative de tratament.
Arsurile solare: ce sunt și cum le vindecăm
Arsurile solare sunt o formă de arsură prin radiații care afectează țesutul viu, cum ar fi pielea, care rezultă dintr-o supraexpunere la radiații ultraviolete, de obicei de la Soare. Simptomele obișnuite la om și la alte animale includ: pielea roșie sau roșiatică, fierbinte la atingere sau dureroasă, oboseală generală și amețeli ușoare.
Arsurile solare este un răspuns inflamator în țesutul declanșat de deteriorarea directă a ADN-ului prin radiații UV. Când ADN-ul celulelor este deteriorat excesiv de radiațiile UV, moartea celulelor de tip I este declanșată și țesutul este înlocuit.
Măsurile de protecție solară, inclusiv protecția solară și îmbrăcămintea de protecție solară sunt acceptate pe scară largă pentru a preveni arsurile solare și unele tipuri de cancer de piele. Populațiile speciale, inclusiv copiii, sunt în special susceptibile la arsuri solare și ar trebui utilizate măsuri de protecție pentru a preveni deteriorarea.
Principala măsura de tratament este evitarea expunerii ulterioare la soare. Cel mai bun tratament pentru majoritatea arsurilor solare este timpul. Majoritatea arsurilor solare se vindecă complet în câteva săptămâni.
Academia Americană de Dermatologie recomandă următoarele pentru a trata arsurile solare:
Pentru ameliorarea durerii, luați frecvent băi reci sau dușuri.
Folosiți hidratante calmante care conțin aloe vera sau soia.
Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, pot ajuta la durere.
Păstrați hidratat și beți apă în plus.
Nu puneți blistere pe arsuri solare. În schimb, lăsați-le să se vindece singure.
Protejați pielea arsă de soare cu haine lejereatunci când ieșiți afară, pentru a preveni deteriorarea ulterioară, fără a irita arsurile solare.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul), iar aspirina pot scădea roșeața și durerea. Totuși, sunt contraindicate anestezicele locale, cum ar fi benzocaina. În timp ce crema de lidocaină (un anestezic local) este adesea folosită ca tratament pentru arsuri solare, există puține dovezi pentru eficacitatea unei astfel de utilizări.
Un tratament la domiciliu care poate ajuta disconfortul este utilizarea de cârpe reci și umede pe zonele arse de soare. Aplicarea loțiunilor calmante care conțin aloe vera pe zonele arse de soare a fost susținută de studii multiple, deși alții au considerat că aloe vera nu are niciun efect. Rețineți că aloe vera nu are capacitatea de a proteja oamenii împotriva arsurilor solare noi sau ulterioare. Un alt tratament la domiciliu este folosirea unui hidratant care conține soia.
O arsură solară atrage lichid pe suprafața pielii și departe de restul corpului. Se recomandă consumul de apă în plus pentru a preveni deshidratarea.