sâmbătă 25 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateCeremonial militar și...

Ceremonial militar și religios la Slănic-Moldova, dedicat centenarului luptei de pe Dealul ,,Cireșoaia”

Pe Dealul ,,Cireșoaia” din orașul-stațiune Slănic-Moldova, are loc marți, 12 septembrie 2017, cu începere de la ora 13.00, un ceremonial militar și religios închinat omagierii eroilor care au luptat în această zonă în timpul Primului Război Mondial (26 iul./8 aug. – 29 aug./11 sept. 1917), manifestare organizată de Primăria Slănic-Moldova și Brigada 15 Mecanizată Teritorială ,,Podu Înalt”*.

Cu acest prilej, care marchează împlinirea a 100 de ani de la luptele purtate în acest sector al frontului de la 1917, va fi dezvelit și sfințit Monumentul Eroilor de pe Dealul ,,Cireșoaia”, vizibil de pe DN12, în dreptul Bisericii Romano-Catolice ,,Sf. Ana” din Cireșoaia.

La eveniment și-au anunțat prezența înalți prelați ai bisericilor ortodoxe și romano-catolice din România, cadre militare, preoți, profesori și elevi ai școlilor din localitate și din zonele învecinate.

* Brigada 15 Mecanizată Teritorială ,,Podu Înalt” poartă tradițiile de luptă ale Regimentului 15 ,,Dorobanți”, înființat la 1 ianuarie 1877, denumit ulterior Regimentul 15 ,,Războieni”, cu prilejul contopirii infanteriei de linie cu dorobanţii şi al înfiinţării celui de-al treilea batalion (permanent).

În Primul Război Mondial, Regimentul 15 „Războieni”, cu două batalioane, a luat parte, în compunerea Diviziei 7 Infanterie, la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, pe Valea Uzului, apoi la Miercurea-Ciuc, Vlăhiţa şi Odorhei.

Batalionul 1, din grupul de acoperire „UZ”, a participat la acţiunile cele mai grele, inclusiv în luptele date în defileul Oltului, la Tuşnad.

Evoluţia nefavorabilă a evenimentelor a readus regimentul în Moldova, în bătălia Oituzului, atât în 1916, cât şi în 1917. În luna noiembrie 1917, s-a aflat în apărarea capitalei, la Bolintin şi Ciorogârla, după care a cunoscut calvarul retragerii prin luptă până la Dealul Odobeştilor, de unde revine pe Valea Trotuşului.

La sfârşitul anului 1918 şi în 1919, Regimentul 15 „Războieni” s-a aflat tot în cadrul Diviziei 7 Infanterie, printre unităţile şi marile unităţi care au luptat pentru apărarea României Mari, iniţial în Transilvania, apoi, în continuare, în campania din Ungaria, ajungând până la nord de Budapesta. La sfârşitul războiului, Drapelul de Luptă al Regimentului ce purta denumirea de „15 Infanterie” a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”, în grad de Cavaler.

În existenţa sa de 135 de ani, Regimentul 15 Infanterie a luat parte la toate cele trei războaie importante (Războiul de Independență, Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial), de care a depins însăşi existenţa României. (Sursa: www.bg15mc.ro)

Notă: Imaginile atașate reprezintă stațiunea Slănic-Moldova după luptele purtate în zonă, în timpul Primului Război Mondial.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...