Prin zona aceasta în care Bistrița se întâlnește cu Siretul, tarhonul este un fel de rara avis. Lumea din zonă nu prea pune tarhon în mâncare, așa că nefiind cerere, și oferta este destul de sărăcăcioasă. Mai găsesc uneori vara, prin piață, câte unul, poate vreo doi precupeți care au sporadic în ofertă mănunchiuri din acest minunat condiment, folosit intens în mâncărurile pregătite în interiorul arcului carpatic. Cum vă spuneam cu ceva timp în urmă, am testat la Gheorgheni o supă de cartofi cu tarhon absolut fantastică. O variantă proprie de preparare găsiți aici.
Acum a venit sorocul unei “supe acre” (denumirea occidentală a ciorbei orientale) cu aceleași ingrediente de bază: cartofi și tarhon. Nu i-am zis borș (cu toate că în Moldova ciorbă și borș sunt aproape sinonime), întrucât n-am utilizat borș de putină pentru a acri zama, ci lapte bătut. Și așa s-a născut această ciorbă de cartofi cu tarhon, o fiertură consistentă și puțin costisitoare, numai bună pentru zilele reci și mohorâte de toamnă bacoviană.
Rețeta integrală, ilustrată pas cu pas, o găsiți AICI.