miercuri 11 decembrie 2024

.

Ploșnița cerealelor și fuzarioza:...

Agricultura este o ramură vitală a economiei, asigurând hrana pentru populația globală în...

Cum tratăm o întindere...

Un ligament este o bandă fibroasă de țesut conjunctiv care leagă osul de...

Cum ne ferim de...

Fie că mergem la un hotel sau la cineva în vizită, e  bine...

Cum să eviți capcanele...

În preajma sărbătorilor, este ușor să cazi în capcana consumului excesiv de alimente....
AcasăCulinarCiorbă de cartofi...

Ciorbă de cartofi cu tarhon

Prin zona aceasta în care Bistrița se întâlnește cu Siretul, tarhonul este un fel de rara avis. Lumea din zonă nu prea pune tarhon în mâncare, așa că nefiind cerere, și oferta este destul de sărăcăcioasă. Mai găsesc uneori vara, prin piață, câte unul, poate vreo doi precupeți care au sporadic în ofertă mănunchiuri din acest minunat condiment, folosit intens în mâncărurile pregătite în interiorul arcului carpatic. Cum vă spuneam cu ceva timp în urmă, am testat la Gheorgheni o supă de cartofi cu tarhon absolut fantastică. O variantă proprie de preparare găsiți aici.

206

209

Acum a venit sorocul unei “supe acre” (denumirea occidentală a ciorbei orientale) cu aceleași ingrediente de bază: cartofi și tarhon. Nu i-am zis borș (cu toate că în Moldova ciorbă și borș sunt aproape sinonime), întrucât n-am utilizat borș de putină pentru a acri zama, ci lapte bătut. Și așa s-a născut această ciorbă de cartofi cu tarhon, o fiertură consistentă și puțin costisitoare, numai bună pentru zilele reci și mohorâte de toamnă bacoviană.

Rețeta integrală, ilustrată pas cu pas, o găsiți AICI.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....