După ciupercile Champignon, ciupercile Shiitake sunt cele mai comercializate ciuperci de pe mapamond. Originare din Asia, sunt acum cultivate pe scară largă atât în Europa cât și în America de Nord. Cele pe care le-am achiziționat din supermarket provin de la vecinii noștri de la sud de Dunăre. Ciupercile Shiitake conțin 90% apă, restul fiind zaharuri (7%), proteine (2%) și grăsimi (1%). În stare crudă reprezintă o sursă importantă de vitamine din complexul B (tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic, B6 și B9) și de minerale (sursa).
Deși sunt folosite cu precădere în preparatele bucătăriei est-asiatice, cum ar fi tradiționala supă japoneză miso, se pot utiliza și în pregătirea altor preparate. Am constatat că merg foarte bine în combinație cu brânza Gorgonzola. S-ar putea să funcționeze și cu alte brânzeturi cu mucegai albastru. N-am încercat încă, dar o să vă informez când o să fie cazul.
Articolul in integrum, aici.