România îşi încheie cu succes mandatul de deţinere a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Am demonstrat că suntem un stat european matur, care poate oferi soluţii clare pentru mai multă solidaritate, convergenţă şi coeziune în rândul ţărilor membre UE
➢ Peste mai puţin de o săptămână România îşi va încheia mandatul la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. În aceste 6 luni de deţinere a mandatului, România a dat dovadă de experienţă diplomatică, responsabilitate şi profesionalism, finalizând 90 de dosare legislative. Pe data de 1 iulie ţara noastră va preda ştafeta Finlandei. Printre dosarele finalizate cu succes pe parcursul mandatului se numără: consolidarea politicilor de securitate la nivel european, uniunea pieţelor de capital, mobilitatea transfrontalieră a societăţilor, directiva gazelor naturale, directiva copyright, programul spaţial de cercetare şi dezvoltare, programul Orizont, şi altele.
➢ Unul dintre proiectele prioritare a fost gestionarea coerentă a frontierelor externe ale Uniunii Europene, care s-a dovedit a fi foarte necesară în ultimii ani, fiind acum îndeplinită cu succes de către ţara noastră. Astfel Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) îşi va spori personalul şi echipamentele tehnice. Până în 2027, Frontex va ajunge să aibă un personal operaţional de până la 10.000 de persoane, alcătuit din personal propriu, personal din statele membre detaşat pe termen lung sau scurt, precum şi o rezervă pentru reacţie rapidă. De asemenea, Sistemul European de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) se va integra în cadrul Frontex.
➢ O altă măsură importantă este Uniunea pieţelor de capital, prin îmbunătăţirea regulamentului privind infrastructura pieţei europene (EMIR), adoptat în 2012, care a reprezentat la momentul respectiv una dintre măsurile europene ca răspuns la criza financiară. Noul regulament va simplifica EMIR, oferind soluţii cu privire la costurile disproporţionate de asigurare a conformităţii, problemele legate de transparenţă şi accesul insuficient la compensare pentru anumite contrapărţi.
Tot la fel de important este şi proiectul privind mobilitatea transfrontalieră a societăţilor la nivel european, pe care preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene l-a finalizat cu succes şi care face posibilă consolidarea libertăţii de stabilire a societăţilor în cadrul pieţei unice. Prin acest proiect legislativ sunt reglementate proceduri de transformare şi divizare transfrontalieră şi este îmbunătăţit regimul fuziunilor transfrontaliere, în acord cu realităţile economice şi sociale actuale, şi totodată se încurajează utilizarea mijloacelor electronice de comunicare în procesul de realizare a operaţiunilor transfrontaliere.
➢ Un alt proiect important încheiat cu succes priveşte modernizarea legislaţiei europene în materie de protecţie a consumatorilor, facilitând dreptul la măsuri reparatorii individuale pentru consumatori atunci când aceştia sunt afectaţi de practicile comerciale neloiale, cum ar fi marketingul agresiv; sporirea transparenţei tranzacţiilor online; protecţia consumatorilor în ceea ce priveşte serviciile digitale „gratuite”, cum ar fi: stocarea în cloud, conturile de pe platformele de comunicare socială şi cele de poştă electronică; informaţii clare pentru consumatori în cazul unei reduceri a preţurilor.
Pe lângă aceste proiecte de mare importanţă pentru menţinerea unui trend ascendent în ceea ce priveşte politica de dezvoltare şi securitate personală europeană, au fost tratate cu maximă atenţie şi proiecte care pot avea un real impact în ţara noastră, iar aici vorbim de consolidarea cerinţele privind siguranţa autovehiculelor, proiect absolut necesar pentru reducerea accidentelor rutiere în ţara noastră.
➢ Astfel, politica europeană, sub coordonarea preşedinţiei române a Consiliului UE, a aprobat un acord provizoriu pentru un nou regulament care impune standarde de siguranţă sporite pentru producătorii de automobile. La zece ani de la adoptarea Regulamentului privind siguranţa generală, noul regulament va contribui la realizarea obiectivului de zero decese şi răniri grave din accidentele rutiere până în 2050.
➢ Nici cercetarea nu a lipsit de pe agenda de priorităţi, astfel preşedinţia română a Consiliului a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind pachetul „Orizont Europa” de cercetare şi inovare pentru perioada 2021-2027. Programul se va baza pe trei piloni (1. excelenţa ştiinţifică; 2. provocări globale şi competitivitatea industrială europeană; 3. Europa inovatoare), incluzând măsuri de sprijinire a statelor membre pentru o maximă valorificare a potenţialului naţional în domeniul cercetării şi al inovării. În plus, cercetarea şi dezvoltarea spaţială va fi abordată cu maxim interes în perioada 2021-2017 pe baza programelor de cercetare spaţială, EGNOS, Galieo şi Copernicus.
➢ Țara noastră a demonstrat clar că poate contribui la viitorul proiectului european. Mandatul României la preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene este unul de succes şi trebuie să fim mândri de acest lucru. România a gestionat foarte bine toate dosarele pe care le-a avut în lucru, negociind profesional şi finalizând cu succes proiecte esenţiale pentru o Europă mai solidară şi mai convergentă. Felicităm Guvernul României pentru gestionarea eficace a mandatului preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene. România are capacitate şi trebuie să conteze din ce în ce mai mult în Europa, pentru că am dovedit că ţara noastră este responsabilă şi că are soluţii clare şi solide atunci când Europa are nevoie de voci puternice şi solidare în susţinerea viitorului european.