22.3 C
Bacau

COADĂ CA LA SFINTELE MOAȘTE PENTRU PORTRETELE REALIZATE DE CARICATURIȘTII ROMÂNI

De stiut!

Foto Dan 229

Înghesuială de nedescris pe Aleea Artiștilor din centrul orașului-stațiune Gura Humorului (Suceava), unde graficieni și caricaturiști din România și din străinătate s-au reunit sub egida celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică ,,Umor la… Gura Humorului”, care se desfășoară în fiecare an cu ocazia manifestării ,,Zilele Humorului – Festivalul Festivalurilor din Inima Bucovinei” (anul acesta, în perioada 10-13 iulie).

Printre ei, ne-am aflat și noi, cei câțiva reprezentanți ai mass-media băcăuană, participanți la evenimentul mediatic ,,Dezbateri pe teme europene cu presa locală din Regiunea Nord-Est”, organizat de Centrele ,,Europe Direct” din orașele Comănești și Suceava, cotidianul online ,,Bacău Expres”, fiind și unul dintre partenerii media.

2 Gogu Neagoe

Pe parcursul celor trei zile de sărbătoare humoreană, pe esplanada din inima orașului s-au format cozi imense în fața atelierelor de grafică satirică, acolo unde cei mai valoroși artiști de profil au reprodus mii de figuri sub forma unor portrete ușor caricaturizate ale celor care și-au dorit să fie imortalizați pe coala de hârtie, în tuș negru, ceva mai sobru, sau într-unul colorat, ceva mai vesel…

Nume sonore ale plasticii românești: Ștefan Popa Popa’s și Vasile Crăiță-Mândră, nume de excepție în arta plastică românească au fost de departe, cei mai asaltați graficieni satirici, aceștia oferind pentru fiecare înscris, ,,poze la minut”, întru proslăvirea mult dorită pentru albumul cu amintiri al familiei. Printre invitații acestora s-au numărat alte câteva nume de marcă, precum Gogu Neagoe, Ovidiu Ambrozie Bortă, Leonte Năstase sau Cătălin Bilea, care au făcut față cu brio maratonului de caricatură desfășurat în ,,inima Bucovinei”, la Gura Humorului.

Foto Dan 234

Prezență românească în Cartea Recordurilor: Dintre toți aceștia, un record special și absolut, înscris de altfel și în Cartea Recordurilor” îl deține Ștefan Popa Popa’s, care în 1995, la Festivalul Internațional de Caricatură de la Saint-Esteve (Franța) a executat 131 de caricaturi într-o singură oră, după modelele aflate în fața lui. În cadrul aceluiași festival, acesta a mai stabilit și recordul de rezistență, cu 1.527 de portrete color realizate în zece zile și zece nopți! Și tot în același an, își doboară propriul record și pune pe hârtie 2.772 de caricaturi color în zece zile și zece nopți. Și încă o ispravă a maestrului, care ar face invidios pe oricare dintre marii caricaturiști ai lumii: peste 200 de șefi de state și guverne au portrete semnate Popa’s”!

,,Sunt onorat și bucuros să mă aflu din nou printre concetățenii mei, cărora doresc să le ofer un zâmbet. Unul care să nu se șteargă niciodată”, a spus Ștefan Popa Popa’s, un nume embematic al artei plastice românești, considerat pe drept cuvânt și ,,regele caricaturii românești”.

Repere: Maestrul Ștefan Popa Popa’s, este cetățean de onoare în 26 de orașe din România, unde a obținut 100 de premii. Pe plan internațional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundației pentru Știință și Arte a Academiei Cita din Roma și membru al Asociației Artiștilor Plastici (UNESCO). A creat ,,Popa’s Academy”, prima școală românească de caricatură. A publicat caricaturi în presa din întreaga lume, realizările sale de excepție în domeniul graficii impunându-l drept una dintre cele mai prestigioase personalități ale artei plastice contemporane.

,,Este o forță a naturii; este singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”, a spus despre el, André Baur.

ROMULUS DAN BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri