Comandament judeţean pentru ninsoare

Având în vedere prognozele emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru perioada următoare, referitoare la producerea de fenomene meteorologice periculoase specifice perioadei de iarnă, începând din dimineaţa zilei de astăzi, 18.01.2013, prin dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne, şi-a reluat activitatea Gruparea Operativă a M.A.I., pentru monitorizarea participării structurilor ministerului la gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice prognozate.

La nivelul judeţelor s-au constituit comandamente operaţionale care funcţionează la sediul instituţiilor prefectului.

La Instituţia Prefectului – judeţul Bacău s-a constituit comandamentul operaţional coordonat de prefectul Claudiu – Octavian Şerban şi este alcătuit din reprezentanţii structurilor cu atribuţii specifice ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale structurilor deconcentrate din domeniul sănătăţii, gospodăririi apelor, economiei, energiei, transporturilor, pentru monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenelor meteorologice şi aplicarea măsurilor operative de prevenire şi combatere a efectelor negative posibil a se produce.

La ora 16.00 a avut loc o videoconferinţă a Comandamentului Central de Iarnă cu judeţele şi municipiul Bucureşti, condusă de viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Videoconferinţa a vizat analiza măsurilor aplicate de comandamentele teritoriale de iarnă pentru atenuarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase prognozate a se produce pe durata atenţionării meteorologice cod galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologice pentru intervalul 18 ianuarie, ora 6.00 – 19 ianuarie, ora 15.00.

La videoconferinţă au participat prefectul Claudiu-Octavian Şerban, subprefectul Constantin-Dorian Pocovnicu şi membrii Comandamentului de iarnă.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a solicitat prefecţilor şi celorlalte structuri M.A.I. gestionarea cu operativitate a situaţiei, prioritare fiind acţiunile cu caracter proactiv, asigurarea permanenţei în zonele avertizate, aplicarea sancţiunilor administratorilor de drumuri care nu respectă contractele de deszăpezire, precum şi conducătorilor auto contravenienţi, avertizare şi informare operativă cu privire la evoluţia fenomenelor meteorologice şi producerea efectelor negative, precum şi prestabilirea măsurilor ce se impun de evacuare a cetăţenilor, la nevoie.

A cerut analiza necesităţii restricţionării drumurilor, acolo unde situaţia o impune, împreună cu inspectoratele de poliţie, direcţiiile de drumuri naţionale şi judeţene şi aplicarea fermă a acestor măsuri atunci când este cazul, cu informarea imediată a Grupării Operative M.A.I. şi a cetăţenilor. A mulţumit mass-media pentru interesul arătat în informarea promptă a cetăţenilor cu privire la fenomenele periculoase specifice iernii ce sunt prognozate a se produce, dar şi cu privire la măsurile aplicate pentru combaterea efectelor negative ale acestora.

Prefectul judeţului Bacău Claudiu-Octavian Şerban a transmis că structurile de specialitate şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite de intervenţie cu utilaje, resursă umană, material antiderapant şi combustibil suficiente, în caz de situaţii deosebite. Pe raza judeţului ninge slab în zona de nord, iar în zona de sud se înregistrează fenomene de ploaie şi lapoviţă şi nu sunt înregistrate, până la această oră, situaţii deosebite.

Atragem din nou atenţia conducătorilor auto aflaţi în trafic să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să respecte indicaţiile lucrătorilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne acolo unde este cazul şi situaţia o va impune, pentru prevenirea unor efecte negative ale fenomenelor hidrometeorologice anunţate.

De asemenea, având în vedere faptul că în Ungaria a fost emis cod roşu de ninsori şi viscol, atragem atenţia cetăţenilor care doresc să se deplaseze în Ungaria în această perioadă să se informeze din timp cu privire la situaţia drumurilor şi a evoluţiei fenomenelor meteorologice.

Cancelaria Prefectului