22.3 C
Bacau

COMEMORAREA ANUALĂ A SFÂNTULUI ÎNCHISORILOR VALERIU GAFENCU VA AVEA LOC ȘI ÎN ACEST AN, LA TÂRGU-OCNA

De stiut!

Asociația ,,Prezent!” împreună cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și familia Gafencu, organizează sâmbătă, 15 februarie 2014, ora 11.30, comemorarea anuală prin care se aduce recunoștință veșnică și cinstire eroului martir anticomunist Valeriu Gafencu, precum şi tuturor foştilor deţinuţi politici decedați în Penitenciarul Spital din Târgu-Ocna.

Programul începe ca de obicei printr-un parastas săvârşit în curtea Bisericii ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, după care se va citi Acatistul lui Valeriu Gafencu şi se vor închina rugăciuni la Troiţa ridicată în cimitirul unde au fost îngropate cele peste 120 de victime ale comunismului căzute în temniţa din Târgu-Ocna.

,,Ca în fiecare an, manifestarea este sprijinită de familia lui Valeriu Gafencu şi de foştii detinuţi politici care au împărtăşit acelaşi crez românesc. Prima comemorare de la Târgu-Ocna a avut loc în 1991 fiind organizată de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România. Prin strădaniile lor şi ale familiei Gafencu a fost ridicată Troiţa din cimitir şi s-a oficiat slujba de înmormântare pentru toţi deţinuţii din gropile comune (oficiată de Preoţii Constantin Voicescu şi Iustin Paven). Între 1990 şi 1997 bătrânii s-au întrunit anual la Târgu-Ocna. Moartea mai multora dintre ei şi sănătatea şubrezită a celorlalţi au dus la sistarea acestui eveniment anual. Alături de cei aflaţi în viaţă şi de surorile Valentina şi Eleonora Gafencu am reluat firul întâlnirilor anuale în anul 2007 şi cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns acum la a 8-a comemorare consecutivă. Nădăjduim că vremea va deveni mai blândă şi că ne vom putea întâlni în număr cât mai mare în data de 15 februarie”, a declarat publicistul Cezarina Condurache, soția regretatului militant naționalist Costel Condurache, decedat la doar 41 de ani, în ziua de 29 iulie 2013, ca urmare a suferinţei provocate de un grav accident de circulaţie întâmplat în Bulgaria.

Soț și tată devotat, clujeanul Costel Condurache a activat în cercurile naţionaliste, înfiinţând Asociaţia ,,Prezent!”, cu scopul promovării memoriei foştilor luptători anticomunişti, în special a ,,Sfântului Închisorilor”, Valeriu Gafencu.

,,Costel Condurache era prietenul tuturor bătrînilor deţinuţi politici şi era prezent la toate evenimentele organizate de aceştia, fie că erau la Bucureşti, la Aiud, la Târgu-Ocna, la Turda, la Cluj sau la Timişoara. S-a implicat personal în editarea a zeci de volume de literatură memorialistică şi în apariţia a cîteva reviste, între care `Gazeta de Vest`, care apărea la Timişoara la începutul anilor 90, iar mai apoi revista `Permanenţe`, dar şi multe alte publicaţii. Prin eforturile sale personale s-au salvat amintirile şi memoria unei generaţii întregi, în orice formă a fost cu putinţă: scrise, vorbite, înregistrate. Iernile cu troiene îl surprindeau cu rucsacii de cărţi şi reviste în spinare, încercînd să bucure inimile ultimilor bătrîni scăpaţi din temniţele comuniste.

Dacă astăzi se ştie ceva în România despre Sfinţii Închisorilor, i se datorează, în mare parte şi lui Costel Condurache. Neîncetatele sale osteneli au scăpat de la anonimat şi uitare totală faptele minunate ale jertfei unei întregi generaţii.

Toată disputa născută în jurul Sfîntului Valeriu Gafencu şi în jurul cetăţeniei de onoare oferită lui de primăria oraşului Târgu-Ocna i se datorează în cea mai mare parte lui Costel Condurache, pentru că el a avut această idee şi a supus-o dezbaterii primăriei oraşului, care a aprobat-o în urmă cu cîţiva ani”, se afirmă într-un articol care îi dedică un remember celui care a fost Costel Condurache.

Asociaţia ,,Prezent!” desfaşoară în prezent, mai multe tipuri de activităţi:

Comemorative: parastase şi omagieri ale personalităţilor, eroilor şi martirilor; ridicarea de troiţe în memoria înaintaşilor noştri; seri de rugă¬ciune şi priveghere; pelerinaje în locuri cu desebită însemnătate pentru neamul românesc: mănăstiri, monumente, închisori politice; Culturale: conferinţe dedicate oamenilor de seamă ai neamului; tipărirea de carte religioasă, literatură de detenţie, istorie etc.; organizarea de concursuri de eseuri cu subiecte istorice, religioase, literare; Sociale: ajutorarea bătrânilor, copiilor orfani, bolnavilor de SIDA, a di¬verselor persoane fără posibilităţi materiale, prin: donaţii de alimente, haine, rechizite, sprijinire în vederea integrării lor în societate etc; spri¬jinirea românismului în Basarabia; Voluntariat: curăţarea parcurilor, a zonelor de agrement şi a spaţiilor publice neîngrijite; curăţarea şi întreţinerea unor monumente, mausolee şi cimitire ale eroilor neamului; organizarea unor tabere de muncă şi ru¬găciune la biserici şi mănăstiri.

Pentru toți cei interesați de manifestarea din data de 15 februarie care va avea loc la Târgu-Ocna, iată și câteva date de contact:
Bucureşti – Târgu Ocna: Maria Petrov – 0723917197
Cluj Napoca – Târgu Ocna: Andra Nemeş – 0747589478
P.S. Despre Valeriu Gafencu veți putea citi un material care va fi postat în următoarele zile la rubrica ,,Opinii”.

ROMULUS DAN BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri