sâmbătă 25 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasulComuna Cașin: ,,Obârșia...

Comuna Cașin: ,,Obârșia Mioriței” 2018

Sub genericul ,,Centenarul Marii Uniri la Obârșia Mioriței”, în comuna Cașin, aflată în imediata apropiere a municipiului Onești, are loc în perioada 13-15 august, o prestigioasă manifestare națională de promovare a valorilor patrimoniului cultural material și imaterial al microzonei etnografice Valea Cașinului.

Astfel, luni, 13 august, după un periplu la Monumentul ,,Obârșia Mioriței”, care se află în zona muntelui Zboina Verde, cunoscut pentru frumusețea poienilor sale, în locul de origine a baladei ,,Miorița”, vor avea loc activități de cinstire a eroilor și depunerea de coroane de flori. Totodată, la Crucea Recunoștinței, monument ridicat în memoria celor care și-au dat viața în Primul Război Mondial în luptele de la Sticlărie, se va desfășura un ceremonial militar-religios și va fi dezvelită o placă comemorativă, la Cimitirul Crucilor de Mesteacăn (între localitățile Cașin și Curița), unde flutură spre înălțimi, un steag tricolor.

Marți, 14 august, reprezentanți ai comunităților românești din toate regiunile locuite de români, ce sunt prezenți la Cașin, vor participa la o sesiune de comunicări științifice, tema acesteaia fiind ,,Transhumanța și Românitatea”. În după-amiaza aceleiași zile va fi vernisată o expoziție de pictură și sculptură în lemn și va avea loc o triplă lansare de carte: ,,Sărbătoarea satului”, ,,Obârșia Mioriței – moment și monument întru perenizarea sufletului românesc” și ,,Un român ce își dorea să soarbă Prutul”, autorul acestora fiind Constantin Tudose, antreprenor, un asiduu căutător al identității Cașinului .

Miercuri, 15 august, va fi săvârșită slujba Hramului la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din centrul comunei Cașin, după care, la orele prânzului, va urma Parada căruțelor cu coviltir, manifestare menită să ne amintească de meșteșugul cărăușiei, practicat din vremuri străvechi de către cășuneni.
După-amiază, cu începere de la 16.00, se va desfășura festivitatea de înfrățire între comuna Cașin și comunele Mahala (din raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Republica Ucraina) și Colibași (din raionul Cahul, Republica Moldova). Cu această ocazie, iubitorii de sport vor avea posibilitatea să participe la un concurs de Off-Road (dotat cu Trofeul ,,Curița Sticlărie 2018”) și la întrecerile celei de-a XIX a ediții a unei competiții de minifotbal.

Evenimentul de la Cașin este organizat de Asociația ,,Civitas Bacoviensis” și Asociația Cașin – ,,Tezaur de frumusețe”, împreună cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Onești, Primăriile și Consiliile Locale din comunele Cașin și Mănăstirea Cașin, Parohiile Bisericilor de pe Valea Cașinului, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău.

Comuna Cașin se poate mândri și cu o tradiție mai rar întâlnită pe meleagurile băcăuane, cea a porților din lemn, cu trei stâlpuri și acopriș, fiind și comuna cu cele mai multe porți din lemn din județul Bacău, raportat la numărul de gospodării.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...