Sub genericul ,,Centenarul Marii Uniri la Obârșia Mioriței”, în comuna Cașin, aflată în imediata apropiere a municipiului Onești, are loc în perioada 13-15 august, o prestigioasă manifestare națională de promovare a valorilor patrimoniului cultural material și imaterial al microzonei etnografice Valea Cașinului.
Astfel, luni, 13 august, după un periplu la Monumentul ,,Obârșia Mioriței”, care se află în zona muntelui Zboina Verde, cunoscut pentru frumusețea poienilor sale, în locul de origine a baladei ,,Miorița”, vor avea loc activități de cinstire a eroilor și depunerea de coroane de flori. Totodată, la Crucea Recunoștinței, monument ridicat în memoria celor care și-au dat viața în Primul Război Mondial în luptele de la Sticlărie, se va desfășura un ceremonial militar-religios și va fi dezvelită o placă comemorativă, la Cimitirul Crucilor de Mesteacăn (între localitățile Cașin și Curița), unde flutură spre înălțimi, un steag tricolor.
Marți, 14 august, reprezentanți ai comunităților românești din toate regiunile locuite de români, ce sunt prezenți la Cașin, vor participa la o sesiune de comunicări științifice, tema acesteaia fiind ,,Transhumanța și Românitatea”. În după-amiaza aceleiași zile va fi vernisată o expoziție de pictură și sculptură în lemn și va avea loc o triplă lansare de carte: ,,Sărbătoarea satului”, ,,Obârșia Mioriței – moment și monument întru perenizarea sufletului românesc” și ,,Un român ce își dorea să soarbă Prutul”, autorul acestora fiind Constantin Tudose, antreprenor, un asiduu căutător al identității Cașinului .
Miercuri, 15 august, va fi săvârșită slujba Hramului la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din centrul comunei Cașin, după care, la orele prânzului, va urma Parada căruțelor cu coviltir, manifestare menită să ne amintească de meșteșugul cărăușiei, practicat din vremuri străvechi de către cășuneni.
După-amiază, cu începere de la 16.00, se va desfășura festivitatea de înfrățire între comuna Cașin și comunele Mahala (din raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Republica Ucraina) și Colibași (din raionul Cahul, Republica Moldova). Cu această ocazie, iubitorii de sport vor avea posibilitatea să participe la un concurs de Off-Road (dotat cu Trofeul ,,Curița Sticlărie 2018”) și la întrecerile celei de-a XIX a ediții a unei competiții de minifotbal.
Evenimentul de la Cașin este organizat de Asociația ,,Civitas Bacoviensis” și Asociația Cașin – ,,Tezaur de frumusețe”, împreună cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Onești, Primăriile și Consiliile Locale din comunele Cașin și Mănăstirea Cașin, Parohiile Bisericilor de pe Valea Cașinului, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău.
Comuna Cașin se poate mândri și cu o tradiție mai rar întâlnită pe meleagurile băcăuane, cea a porților din lemn, cu trei stâlpuri și acopriș, fiind și comuna cu cele mai multe porți din lemn din județul Bacău, raportat la numărul de gospodării.
Romulus-Dan BUSNEA