Concurs internațional de table și backgammon la Dofteana. Bulgarii s-au impus în concursul de backgammon

Grație lui Neculai Drăgănuță, campion european și multiplu campion național la backgammon, orașul-stațiune Târgu-Ocna a devenit în ultimii ani centrul backgammon-ului românesc, care a găzduit importante întreceri la nivel național și internațional între pasionații jocurilor de zaruri, în organizarea Asociației Române de Backgammon din Târgu-Ocna (ARB), al cărei președinte este același Neculai Drăgănuță, nu doar un mare campion, dar și un foarte bun organizator și director de concursuri.

Cu toate acestea, în ultima vreme, autoritățile locale din Târgu-Ocna au respins cererile asociației prin care aceasta le solicita sprijinul pentru desfășurarea unor astfel de competiții, menite să dezvolte turismul sportiv în zonă, să aducă un plus de imagine orașului de la poalele Măgurii. În cele din urmă, Neculai Drăgănuță a găsit din nou înțelegere din partea Primăriei și Consiliului Local ale comunei Dofteana, gazdă timp de două zile (14 – 15 mai), a Concursului Open de Table și Backgammon ,,Cupa Dofteana”, dotat cu premii în valoare totală de 14.000 lei, din care 5.000 lei din partea comunei Dofteana și 9.000 lei din partea ARB.

La competiție au participat peste 70 de jucători din Sofia (Bulgaria), București, Bragadiru, Cluj, Iași, Bacău, Buhuși, Onești, Comănești, Târgu-Ocna și Dofteana, care s-au înscris la cele două categorii de joc, respectiv Table 100 lei (5 puncte pe tabloul principal și la 3 puncte partida în tablou secundar) și Backgammon 200 lei (9 puncte pe tabloul principal și la 7 puncte partida în tabloul secundar).

S-a jucat în sistem de grafic progresiv, ceea ce presupune ca jucătorul să fie eliminat din joc după două înfrângeri pentru fiecare înscriere, iar jucătorii din Dofteana au beneficiat gratuit de o înscriere la acest concurs.

Iată și câștigătorii:

Concursul de Table (64 de înscrieri)
Locul I – Gabriel Brescan (Dofteana), Locul II – Emilian Sdrobiș (Onești), Locul III – Felix-Mugurel Ciumașu (București), Locul IV – Viorel Gheorghiu (Iași), Locul V – Dobromir Kyurkchiev (Sofia – Bulgaria).

Concursul de Backgammon (32 înscrieri)
Locul I – Dobromir Kyurkchiev (Sofia – Bulgaria), Locul II – Veselin Diakov (Sofia – Bulgaria), Locul III – Dorel Leon (Bacău), Locul IV – Emilian Sdrobiș (Onești), Locul V – Gioni-Adrian Munteanu (Tîrgu-Ocna).

Impresii: ,,O activitate la superlativ, cu organizator și jucători profesioniști!” – Dana Cămară; ,,Nici această competiție nu s-a mai ținut la Târgu-Ocna tot din cauza ambițiilor prostești ale unor consilieri locali împreună cu primarul orașului!!”
Iancu Berbece

Romulus Dan BUSNEA