luni, decembrie 11, 2023

Deserturile copilăriei

Cicolata e bună, panetonele, la fel, merge...

Când ar trebui să-ți faci analize pentru prostată

Prostata este atât o glandă accesorie a...

Concurs pe teme europene la Comănești

ActualitateConcurs pe teme europene la Comănești
- Advertisement -

La Centrul de Reconversie Profesională (Centrul 5) din orașul Comănești a avut loc sâmbătă, 13 aprilie, faza zonală a Concursului de Dezbateri Academice „Eu aleg Europa!”.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informare ,,Europe Direct Valea Trotușului Comănești” (având ca structură-gazdă Primăria Comănești), în parteneriat cu Centrul de Informare ,,Europe Direct Bacău” (având ca structură-gazdă Universitatea „Vasile Alecsandri din Bacău) și Inspectoratul Școlar Județean Bacău.

La acest eveniment au participat peste 50 de liceeni din zona Văii Trotușului, inclusiv ambasadori juniori EPAS de la Colegiul Național ,,Grigore Moisil” din municipiul Onești.

În postura de concurenți s-au aflat reprezentanții liceelor de pe Valea Trotușului, care au trecut de faza locală a concursului. Echipele s-au înfruntat după metoda de dezbateri ,,World Schools” (WS). Astfel, echipele au reprezentat cu mândrie Liceul Teoretic „Spiru Hatert” Moinești, Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, Liceul Tehnologic Dărmănești, Colegiul Național „Costache Negri” Târgu- Ocna, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești, Colegiul National „Grigore Moisil” Onești.

Salutul de bun venit însoțit de urări de succes în dezbateri a fost adresat de primarul orașului Comănești, Viorel Miron, ce a îndrumat auditorul să se implice în promovarea alegerilor pentru Parlamentul European și mai cu seamă, de a îndruma tinerii să își exercite dreptul la vot atât de important și necesar în dezvoltarea economică, socială și politică a Uniunii Europene.

În cele peste 6 ore de concurs, în finală au ajuns elevii Colegiul National „Costache Negri” Târgu-Ocna și ai Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești.

Dezbaterea finală, care a durat mai mult de o oră a fost arbitrată de prof. Nicoleta Zărnescu-directorul turneului, prof. Iulia Botezatu-Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău, prof. Iuliana Oică și prof. dr. Silvia Munteanu-Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, Constantin Răzvan Popovici-trainer și debater cu experiență de peste 14 ani, precum și de reprezentanții celor două centre ,,Europe Direct” organizatoare, Nadia Murărașu și Narcis Jitaru.

Decizia finală s-a lăsat așteptată timp de 20 de minute, datorită calității excepționale de oratori, a cunoștințelor bogate de cultură generală și a stilului de pezentare a argumentelor celor 6 liceeni.

Cu toate acestea, echipa care a trecut la următoarea etapă, în finala pe județ a concursului de dezbateri din 9 Mai, Ziua Europei, a fost cea a Colegiului Național „Costache Negri” din Târgu-Ocna, unde va întâlni câștigătoarea zonei Bacău, echipa Colegiului Național „Ferdinand I” Bacău.

Centrul de Informare Europeană ,,Europe Direct Valea Trotușului Comănești” reprezintă un punct de contact local al Comisiei Europene care oferă informații și creează evenimente și dezbateri despre Uniunea Europeană. Centrul este finanțat de către Comisia Europeană prin Reprezentanța Comisiei Europene din România și Primăria Orașului Comănești.

Contact: Narcis Jitaru Narci, coordonator centru, tel. 0741 119 633, e-mail europedirectcomanesti@yahoo.com

Sursa: Centrul de Informare Europeană ,,Europe Direct Valea Trotușului Comănești”

Alte titluri