A inceput cu origami dar s-a decis sa treaca la un nivel superior si a ajuns la quilling. Din bucati de hartie si lipici face ornamente pentru pom, suporturi de lumanari, tablouri si chiar brose sau cercei.
La inceput a fost origami
Cristina Negrea are 18 ani si e eleva la Colegiul Economic. In urma cu patru ani si-a descoperit pasiunea de a realiza mici lucruri interesante din bucati de hartie. Cu rabdare si multa atentie, plia bucatile de hartie si le combina pana realiza lucruri extrem de complexe. Ca, de exemplu, un nufar care, atunci cand l-a vazut tatal ei a si intrebat-o de unde l-a “jumulit”.
“Am pornit de la origami, care a fost o dragoste de la prima vedere acum patru ani. Dupa nuferi am facut ursuleti, inimioare cu aripi, trandafiri, tot ce era legat de iubire pentru ca eram indragostita” – povesteste Cristina.
A primit sprijin din partea familiei, parintii ei fiind foarte incantati de pasiunea pe care o capatase. Au ajutat-o si i-au cumparat hartie speciala pentru ca ea sa-si poata realiza mai departe creatiile.
Intr-o zi, insa, s-a intalnit cu o doamna care i-a devenit ulteror “maestra” in quilling. Quilling-ul sau arta filigranului in hartie reprezinta o tehnica prin care, cu ajutorul unor bucati de hartie rulate si lipite, se realizeaza modele decorative.
Pasiune si relaxare
“Am incercat sa fac un model dupa o imagine de pe net si, desi dupa parerea mea nu prea m-am descurcat, ea m-a incurajat si mi-a spus ca am talent. Si am inceput sa fac tablouri” – povesteste Cristina. Cel mai mic tablou are 2×2 centimetri si il puteti vedea in fotografii.
S-a lasat de origami si s-a aruncat cu toata pasiunea in aceasta noua indeletnicire. Totul e facut din hartie, lipici si sclipici. Mai putin bijuteriile, unde este nevoie si de ceva componente de metal pentru cleme. A inceput sa faca suporturi pentru lumanari, globuri, stelute pentru pomul de Craciun.
“Pentru mine sa fac aceste lucruri reprezinta o metoda de relaxare. Pun muzica sau un film iar mainile lucreaza iar ochii sunt la televizor. Lucram la niste martisoare, aveam hartiile taiate si am dat drumul la televizor si, fara sa realizez, dupa o ora aveam cinci martisoare gata facute desi nu m-am concentrat la munca ci eram atenta la ceea ce se intampla la TV” – spune Cristina.
Cum a ajuns si la bijuterii? Foarte simplu. A facut intr-o zi o testoasa mica din hartie. Fara nici o legatura, a cerut unei prietene s-o ajute cu un lantisor care era prea lung. L-a taiat si a ramas cu o bucata din lantisor cu care a agatat testoasa si a transformat-o intr-un medalion. Dupa aceasta a inceput sa caute lanturi si cercei pe care sa-i dezmembreze pentru a le lua agatatorile.
Asa a inceput productia de bijuterii. Unii cercei ii purta ea, pe altii ii vindea colegelor sau in familie si s-a specializat in asa ceva. Asa ca pasul urmator a fost sa comande materiale profesionale pentru realizarea bijuteriilor.
De la Tudor Gheorghe la limba coreeana
Cristina nu vrea sa fie ca alti liceeni, pasionata doar de tigari, sex si manele. A cantat in corul Liceului de Arta cu Tudor Gheorghe. Pe langa origami, quilling si cantat s-a decis intr-o zi sa invete limba coreeana, nemultumita de subitrarea oferita de TVR la serialul istoric de dupa-amiaza.
“Cand vedeam ca actorul vorbeste cinci -sase propozitii si pe subtitrare erau doar cateva cuvinte, ma apucau dracii” – povesteste Cristina. Asa ca s-a pus cu burta pe carte si, cu ajutorul Google Translate si a unor dictionare online a invatat limba.
“Poate gramatical nu stapanesc foarte bine coreeana, insa inteleg suficient si pot purta o conversatie”.
Cristina este multumita cu hobbyurile ei. Bacalaureatul nu o sperie si nici nu o face sa renunte la quilling pentru ca – spune ea – o relaxeaza. Poate sa faca si quilling si sa si invete in acelasi timp.
In plus, din hobby mai ies si niste bani. Din tigari nu iese nimic, doar fum, concluzioneaza ea referindu-se la pasiunile colegilor de generatie.