.

Marker, liner, koki… Ce...

Marker pen, fine liner, marking pen, felt-tip pen, flow marker, sign pen (în...

Protejează interiorul mașinii tale...

Fie că ești un șofer pasionat sau doar conduci zi de zi pentru...

Ardeiul gras: fruct pentru...

Capsicum este numele genului de plante cu flori și fructele lor pe care...

Guta și vertijul: Impactul...

Guta și vertijul sunt două afecțiuni medicale distincte, dar ambele pot afecta semnificativ...
AcasăActualitateCU OCAZIA SĂRBĂTORILOR...

CU OCAZIA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ, MINORII DELINCVENȚI DE LA TÂRGU-OCNA SE IMPLICĂ ÎN ACTIVITĂȚI DE VOLUNTARIAT

bex 10

De Sfântul Nicolae *, vineri, 6 decembrie 2013, un grup de 7 minori custodiaţi de Centrul de Reeducare Târgu-Ocna au participat la un interesant și inedit proicet educativ dedicat acestei sărbători și intitulat sugestiv ,,Şi tu poţi fi Moş Nicolae”.
Activitatea a fost derulată la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 2 Comăneşti, în baza protocolului încheiat între cele două instituţii. La acțiunea de vineri au participat şi elevi ai Şcolii Gimnaziale ,,General Nicolae Şova” Comăneşti.

Programul a cuprins printre altele: vizitarea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 2 Comăneşti; activitatea de terapie ocupaţională ,,Să ne pregătim pentru sărbători”, în cadrul căreia copiii de la cele trei instituţii participante au confecţionat podoabe şi decoraţii specifice Crăciunului; programul artistic ,,Leru-i ler”, organizat de elevii celor trei instituţii partenere; activitatea de voluntariat ,,Spiritul Crăciunului”, în cadrul căreia minorii internaţi în Centrul de Reeducare Târgu-Ocna au donat elevilor de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 2 Comăneşti, jucării ecologice realizate în cadrul orelor de reprofesionalizare.

,,Proiectul și-a propus derularea unor activităţi de voluntariat cu scopul dezvoltării în rândul minorilor internaţi a abilităţilor de relaţionare şi colaborare cu persoanele care au dizabilităţi, precum şi formării unui comportament de toleranţă şi acceptare a diferenţelor dintre oameni”, a declarat subcomisar de penitenciare Nicoleta Triandafil, purtătorul de cuvânt al Centrului de Reeducare Târgu-Ocna.
* Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situației financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeț cu aur. Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea de maritiș pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea și celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte l-a văzut pe episcopul care lăsa săculețul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu. După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentației de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeți cu aur făcuți cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană). Tot potrivit legendei, Nicolae de Mira ar fi fost unul din cei 318 participanți ai Conciliului de la Niceea, astăzi Iznik, Turcia.

Copiii din toate țările creştine au fost învăţaţi că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfântul Nicolae vine cu daruri. Când pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au început să se așeze imigranții din țările germanice și nordice, imaginea Sfântului Nicolae, Sinterklaas cum îl numeau olandezii, s-a schimbat încet, transformându-l în ,,Santa Claus”. Când ninge pe data de 6 decembrie, se spune că Moşul îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul, iar în popor este numită Sânicoara. Oamenii încep pregătirile de Ignat şi de Sfânta la Sărbătoare a Crăciunului.

Romulus Dan Busnea