Cuba Libre este un cocktail făcut din cola, rom și, în multe rețete, suc de lime cu gheață. În mod tradițional, ingredientul de cola este Coca-Cola, iar alcoolul este un rom ușor, cum este Bacardi. Cu toate acestea, băutura poate fi făcută cu diferite tipuri de rom și mărci de cola, iar sucul de lime poate fi sau nu inclus.
Cocktail-ul își are originea la începutul secolului XX în Cuba, după ce țara și-a câștigat independența în războiul americano-spaniol. Ulterior, a devenit popular în Cuba, Statele Unite și alte țări. Rețeta sa simplă și ingredientele ieftine, omniprezente, au făcut-o una dintre cele mai populare băuturi alcoolice din lume. Criticii băuturii consideră adesea băutura mediocră, dar a fost remarcată pentru semnificația sa istorică.
Băutura a fost creată în Cuba la începutul anilor 1900, dar originile sale exacte nu sunt cunoscute cu certitudine. Cocktailul a devenit popular la scurt timp după 1900, când Coca-Cola îmbuteliată a fost importată pentru prima dată în Cuba din Statele Unite. Originea sa este asociată cu prezența SUA în Cuba în urma războiului hispano-american din 1898; numele tradițional al băuturii, „Cuba Libre” (Cuba Liberă), a fost sloganul mișcării de independență cubaneză. Cu toate acestea, o băutură numită „Cuba Libre” era cunoscută într-adevăr în 1898, dar aceasta era un amestec de apă și zahăr brun.
Fausto Rodriguez, un director de publicitate Bacardi, a susținut că a fost prezent atunci când băutura a fost turnată pentru prima dată și a produs o declarație notarială în acest sens în 1965. Potrivit lui Rodriguez, aceasta a avut loc în august 1900, când avea 14 ani. Într-o zi la un bar local, angajatorul lui Rodriguez a comandat Bacardi rom amestecat cu Coca-Cola. Acest lucru a intrigat un grup de soldați americani din apropiere, care au comandat o rundă pentru ei, dând naștere unei noi băuturi populare. Bacardi a publicat declarația lui Rodriguez într-un anunț al revistei Life în 1966. Cu toate acestea, statutul lui Rodriguez ca executiv al lui Bacardi a determinat unii comentatori să se îndoiască de veridicitatea poveștii sale. O altă poveste afirmă că un cocktail Cuba Libre a fost creat pentru prima dată în 1902 la Restaurantul El Floridita din Havana pentru a sărbători aniversarea independenței cubaneze.
Băutura a devenit un element esențial în Cuba. Havana era deja cunoscută pentru băuturile reci din secolul al XIX-lea, deoarece era unul dintre puținele orașe cu vreme caldă care avea depozite abundente de gheață expediate din regiuni mai reci. Afluxul de turiști de dupa declararea independenței a ajutat Bacardi și alte companii producătoare de rom din Cuba.
Cuba Libre s-a răspândit rapid din Cuba în Statele Unite. La începutul secolului XX, cocktailul, , era cel mai popular în sudul Statelor Unite. În perioada Prohibiției din 1922–1933, Coca-Cola a devenit un ingredient preferat pentru deghizarea gustului de romuri de calitate scăzută, precum și a altor lichioruri.
Cuba Libre a atins un nou nivel de popularitate în timpul celui de-al doilea război mondial. Începând cu 1940, Statele Unite au stabilit o serie de avanposturi în Indiile de Vest Britanice pentru a se apăra împotriva Marinei germane. Prezența americană a creat o cerere interculturală, soldații americani și localnicii dezvoltând gusturi pentru produsele celuilalt. În special, personalul militar american a luat romul din Caraibe datorită prețului său mic, în timp ce Coca-Cola a devenit deosebit de răspândit în insule, datorită companiei care o expedia împreună cu armata. În Statele Unite, romul importat a devenit din ce în ce mai popular, deoarece cotele guvernamentale pentru alcoolul industrial au redus producția de distilatoare americane de lichioruri domestice. În 1943, piesa „Rum and Coca-Cola” a lui Lord Invader a atras atenția asupra băuturii din Trinidad. Piesa a fost o adaptare a compoziției lui Lionel Belasco din 1904, „L’Année Passée”, cu versuri noi despre soldații americani din Trinidad, care se întâlnesc cu fete locale și beau rom și cola.
În timpul Revoluției cubaneze din 1959, Bacardi s-a mutat în Puerto Rico. În anul următor, SUA au impus un embargo împotriva Cubei, interzicând importul de de produse cubaneze, în timp ce Cuba a interzis, de asemenea, importul de produse americane. Cu romul cubanez indisponibil în Statele Unite și Coca-Cola în mare măsură indisponibil în Cuba, a devenit dificil în oricare dintre cele două țări să se facă un Cuba Libre cu ingredientele sale tradiționale.
Atenție! Beți cu moderație, nu faceți abuz. Remedii mahmureala se găsesc, însa să nu exagerăm!