13.9 C
Bacău
miercuri, mai 31, 2023

Mici secrete ale întreținerii autovehiculelor Volkswagen Golf 4

Volkswagen Golf 4 este un autovehicul popular,...

Ce trebuie să știi despre câinii Golden Retriever

Câinii Golden Retriever au o reputație bună,...

Cum acționează cremele hidratante

De stiutCum acționează cremele hidratante
- Advertisement -

Crema hidratantă sau emolientă este un preparat cosmetic folosit pentru protejarea, hidratarea și lubrifierea pielii. Aceste funcții sunt îndeplinite în mod normal de sebum produs de o piele sănătoasă. Cuvântul „emolient” este derivat din verbul latin mollire, a se înmuia.

În corpul uman, apa se evaporă în mod constant din straturile adânci ale pielii printr-un efect cunoscut sub numele de pierderi de apă transepidermice. Prin reglarea conținutului său de apă, pielea umană menține în mod natural o suprafață uscată, ca o barieră împotriva agenților patogeni, a murdăriei, protejându-se în același timp de uscare și devenind fragilă și rigidă. Capacitatea de a reține umezeala depinde de bistratul lipidic dintre corneocite.

Cremele hidratante modifică rata pierderii de apă, ingredientele active ale cremelor hidratante se încadrează în una din cele două categorii: ocluzive și umectante.

Ocluzivele formează o acoperire pe suprafața pielii, împiedicând umezeala să scape. Cu cât formularea este mai ocluzivă, cu atât efectul este mai mare. Unguentele sunt mai ocluzive decât cremele apoase, care sunt mai ocluzive decât loțiunea. Pierderea de apă prin piele este în mod normal de aproximativ 4-8 g / (m²⋅h). Un strat de vaselină aplicat pe pielea normală poate reduce această pierdere cu 50-75% timp de câteva ore. Uleiurile produse în mod natural de corpul uman hidratează prin același mecanism.

Humectanții absorb apa. Aceștia pot absorbi această apă din aer și pot hidrata pielea atunci când umiditatea este mai mare de 70%, dar mai des atrag apă din derm în epidermă, făcând pielea mai uscată. Un studiu publicat în Skin Research and Technology în 2001 nu a găsit nicio legătură între substanțele umectante și efectul hidratant. Când sunt utilizate în aplicații practice, acestea sunt aproape întotdeauna combinate cu ocluzive.

Cremele hidratante conțin adesea apă, care acționează ca un agent de hidratare temporar și ca o modalitate de absorbție a unor componente și de evaporare a hidratantului.

Cremele hidratante sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă în produsele de protecție solară, antitranspirante, de curățare a pielii, creme de bărbierit, aftershaves și tonice pentru păr.

Puteți folosi fără grija creme de la Sephora, inclusiv cosmetice Salvatore Ferragamo.

Cremele hidratante sunt utilizate în șervețelele de unică folosință pentru a preveni pielea uscată și dermatita șervețelului.

Un studiu Cochrane a menționat că hidratantele prezintă unele efecte benefice în eczeme.

Alte titluri