Acasă e cel mai minunat loc, iar podeaua din lemn contribuie la transformarea casei în acasă. Parchetul stratificat aduce în casă mirosul, eleganța și rezistența lemnului și avantajul unor costuri ușor mai mici decât cele ale parchetului masiv.
În plus, prin modul în care parchetul stratificat este fabricat aduce stabilitate dimensională podelei și poate fi o opțiune practică și rafinată în spațiile cu un nivel ridicat de umiditate, precum în băi și bucătării.
În acest articol vă descriem caracteristici pe care să le luați în considerare când alegeți parchetul stratificat pentru casa voastră.
Tipuri de parchet stratificat: parchet triplustratificat sau dublu stratificat
Parchetul stratificat este produs din lemn natural compus din mai multe straturi de lemn, din esențe diferite, spre deosebire de pachetul masiv care este format dintr-un singur strat compact de lemn. Pe piață se găsesc la ora actuală parchet dublu și triplustratificat, diferența fiind dată de numărul de fâșii din lemn suprapuse pe grosimea plăcii de parchet.
Parchetul dublu stratificat este format din două straturi de lemn. Stratul de uzură, produs dintr-un lemn de esență tare (stejar, iroko, merbau, doussie, wenge, palisandru etc) care îi conferă aspectul deosebit și duritatea parchetului. Stratul inferior, dispus perpendicular pe stratul de uzură, astfel asigură stabilitatea dimensională a parchetului și este confecționat dintr-un strat de conifere sau multistrat de mesteacăn.
Parchetul triplustratificat este format dintr-un strat de uzură și două straturi inferioare, în general produse din lemn rășinos.
Grosimea stratului de uzură este importantă pentru durata de viață a podelei
Grosimea stratului de uzură este foarte importantă dacă vă doriți o podea pe care să o recondiționați și să dureze pentru generații. Stratul de uzură din lemn de esență tare trebuie să fie cât mai gros pentru a-l putea recondiționa. Dacă vă doriți un parchet care să dureze, urmăriți ca stratul de uzură să aibă grosime de minim 3,5 mm care să vă permită să rașchetați parchetul de până la trei ori, prelungind durata de viață a podelei.
Pentru că ne dorim cele mai bune produse pentru clienții noștri, în gama de produse a Alma Parchet Natural găsiți parchet stratificat cu strat de uzură 3,5 mm, 4 mm, 5 mm și cu grosime totală de 10 mm, 14mm și 15 mm.
Specia de lemn – esențială pentru design și durabilitatea parchetului
Specia de lemn a stratului de uzură este cea care asigură durabilitatea și aspectul elegant al podelei din lemn. Parchetul stratificat din stejar este o opțiune accesibilă din punct de vede al prețului și potrivită pentru orice amenajare (lemnul de stejar poate fi vopsit sau băițuit în orice culoare). Lemnul este adaptat condițiilor locale de climă și este stabil dimensional.
Parchetul stratificat exotic (iroko, merbau, wenge etc) este o opțiune de durată care aduce rafinamentul și caracteristicile tehnice ale lemnului din care placa este produsă. Parchetul exotic are un aspect fabulos prin textura unică a fiecărei plăci de parchet, prin irizațiile deosebite pe care fibra le crează în trunchiul copacului de odinioară și prin paleta coloristică specială a fiecărui arbore.
Specificul parchetului stratificat pentru încălzirea în pardoseală și pentru băi
Parchetul pentru încălzire în pardoseală trebuie să reziste diferențelor de temperatură și să își păstreze dimensiunea. Acest tip de parchet este deosebit prin stabilitatea lemnului din care este fabricat, modalitatea de realizare a finisajelor și a modului de îmbinare între lamele.
Alma Parchet Natural recomandă parchetul stratificat cu grosime a stratului de uzură de minim 3,5 mm.
Detalii pentru design: numărul de strips, finisaje și culoarea parchetului stratificat
Fiecare dintre noi alegem parchetul pornind de la aspectul acestuia, de la culoare și lățimea plăcilor. Finisajele sunt cele care dau personalitate parchetului prin aspectul mat sau lucios și prin culoare (în cazul parchetului de stejar care poate fi colorat în orice nuanță).
Numărul de strips reprezintă numărul de plăci orizontale ale stratului de uzură, care dau aspectul unei plăci mai late sau mai înguste. Puteți alege parchet stratificat cu una, două sau trei strips (benzi), diferențele fiind doar estetice.
Finisajele sunt cele care contribuie esențial la aspectul plăcut al parchetului și poate fi un criteriu care denotă simplitatea în întreținere. Spre exemplu, în oferta Alma Parchet Natural găsiți pachet stratificat de lux cu 22 de straturi de finisaje care nu se pătează chiar dacă ați răsturnat sticla de vin sau suc pe podea.
Diferențe și asemănări între parchetul masiv și cel stratificat
Ambele tipuri de parchet sunt fabricate din lemn. Acesta aduce căldură, rafinament și unicitate podelei. Lemnul este un material ecologic, încadrânduse în noile tendințe de eco design.
Parchetul masiv este fabricat dintro bucată compactă din lemn, în timp ce parchetul stratificat, după cum sugerează numele, este produs din mai multe straturi din lemn
Parchetul stratificat poate fi recondiționat în limita stratului de uzură, în timp ce parchetul masiv este mult mai permisiv.