Eficientizarea inseamna sa economisesti cu cap, fara sa renunti la confort. Poti consuma mai putina energie – termica, electrica – daca urmezi cateva reguli simple. In unele cazuri e necesara o investitie, in alte cazuri trebuie facute niste reglaje fine ale consumatorilor pentru ca, in final, rezultatul sa fie acelasi: caldura, lumina, distractie, dar cu un consum mai redus.
Cel mai bun exemplu este cel al trecerii la iluminatul cu becuri ecologice. Lumina o tii tot atata aprinsa dar consumul este mult mai scazut. Asta inseamna eficientizarea.
1. Echilibrarea hidraulică a caloriferelor
Cu excepția cazului în care sistemul de încălzire este echilibrat corect, caloriferele care sunt situate mai departe de centrală nu se vor încălzi bine, în timp ce caloriferele mai apropiate de centrală devin prea fierbinți. Acest lucru nu va face doar casa ta inconfortabilă, ci înseamnă și că irosești energie.
Echilibrarea corectă a instalației de încălzire presupune mai mulți pași, pași precum: calculul dimensiunilor încăperilor, al suprafețelor pereților și al ferestrelor, dar și al distanțelor dintre caloriferele individuale și sursa de încălzire. Există două cauze principale care determină necesitatea echilibrării hidraulice a caloriferelor: ori au aer – deci necesită aerisire, ori sunt greșit dimensionate.
Există mai multe semne care indică faptul că sistemul dvs. de încălzire a locuinței trebuie să fie echilibrat. Dacă descoperiți, de exemplu, că nu vă puteți regla încălzirea așa de bine și că încăperile nu se vor încălzi corespunzător, echilibrarea hidraulică ar putea fi răspunsul la problema dvs. Sau încălzirea dvs. face gâlgâit, șuierat sau zgomote albe? Unele calorifere sunt fierbinți, chiar și la o setare scăzută, în timp ce altele nu se încălzesc deloc, chiar dacă sunt pline? Toate acestea sunt semne că sistemul dumneavoastră de încălzire ar putea avea nevoie de echilibrare hidraulică.
2. Înlocuirea produselor electrocasnice existente
Ca in exemplu de la inceput cu becurile ecologice, putem face asta si cu alti consumatori de electricitate. Faceti un inventar al aparatelor pe care le aveti in locuinta si incercati sa identificati clasa de consum si consumul anual. Apoi, comparati cu produsele noi, din cea mai eficienta clasa de consum si notati diferentele. La final, adunati toate aceste cifre si vedeti cam cat ati putea economisi.
De exemplu, daca inlocuiti un frigider cu doua usi din clasa energetică F cumparat in 2020, cu un volum de circa 300 de litri și dezghețare manuală cu unul similar dar dini clasa energetica A, consumul de energie scade cu un sfert.
O masina de spalat rufe de clasa A are un consum mai mic cu 35% fata de una similara de clasa F iar un televizor LED HD cu diagonala de 139 cm poate avea un consum mai mic chiar si cu 40 de procente.
Aspiratorul, fierul de calcat, laptopul, cuptorul cu microunde, la fel.
3. Schimbarea obiceiurilor de consum
O alta modalitate de a eficientiza consumul de energie este schimbarea modului in care utilizam aparatura electrica. Exista solutii simple.
De exemplu, puteti deconecta aparatele care nu sunt utilizate. Dispozitivele precum televizoarele, cuptoarele cu microunde, scanerele și imprimantele folosesc energie chiar și atunci când sunt oprite. Unele încărcătoare continuă să atragă cantități mici de energie, chiar dacă nu incarca.
O altă soluție este să vă dezghețați frigiderul în mod regulat. Dacă utilizați un congelator tradițional, asigurați-vă că îl dezghețați în mod regulat și îl mențineți la setarea sa cea mai eficientă energetic.
Mâncatul împreună aduce familia mai aproape și reduce consumul de energie. Dacă toată familia mănânca laolaltă, veți folosi o singură dată cuptorul cu microunde sau aragazul ca să încălziți mâncarea.
Calculatoarele sunt unii dintre cei mai mari utilizatori de energie în clădirile de birouri. Opriți monitorul noaptea și renunțați la screensaver-ul.
O soluție inteligentă este să utilizați o priză pentru a opri toate dispozitivele simultan. Apăsarea comutatorului de pe priza multipla are același efect ca și deconectarea fiecărei prize de la perete, prevenind pierderea de energie.
4. Folosește termostate pentru a eficientiza consumul
Puteți economisi energie și prin simpla resetare a termostatului atunci când dormiți sau plecați de acasă. Puteți face acest lucru automat, fără a sacrifica confortul, instalând un termostat programabil.
Folosind un termostat programabil, puteți regla orele în care porniți încălzirea sau aerul condiționat conform unui program prestabilit. Termostatele programabile pot stoca și repeta mai multe setări zilnice (șase sau mai multe setări de temperatură pe zi) pe care le puteți modifica manual fără a afecta restul programului zilnic sau săptămânal.
Majoritatea termostatelor programabile sunt fie digitale, electromecanice, fie un amestec dintre cele două. Termostatele digitale oferă cele mai multe funcții în ceea ce privește setările multiple de retragere, înlocuiri și ajustări pentru ora de vară, dar poate fi dificil de programat pentru unele persoane. Sistemele electromecanice implică adesea chei sau bare glisante și sunt relativ simplu de programat.
Când vă programați termostatul, luați în considerare când în mod normal mergeți la culcare și la trezire. Dacă preferați să dormiți la o temperatură mai rece în timpul iernii, s-ar putea să doriți să începeți scăderea temperaturii cu puțin înainte de momentul în care mergeți efectiv la culcare. Luați în considerare, de asemenea, programul tuturor celor din gospodărie. Dacă există un moment al zilei în care casa este neocupată timp de patru ore sau mai mult, este logic să ajustați temperatura în acele perioade.