Fasolea cu carne sau cu cârnați este o mâncare extrem de gustoasă, sățioasă și… cazonă, pe care numai bărbații știu să o aprecieze și, aș putea să jur, chiar numai ei știu să o și prepare cum trebuie. Cea mai bună fasole este cea cu boabe mari, dar dacă nu aveți la îndemână, merge și cu boabe mici dar să fie roșii. Ca să nu pierdeți timpul cu fiertul și schimbatul apelor, e mai simplu să cumpărați fasole la cutie. La Lidl gășiți fasole Kidney la un preț decent.
Am auzit o poveste despre un călugăr care gătea o fasole de post nemaipomenită, de se lingeau atât călugării cât și pelerinii pe degete și nu înțelegeau cum poate ieși așa o mâncare de gustoasă din niște boabe vulgare, neinnobilate cu puțină afumătură.
Din câte mi s-a povestit, secretul acelui călugăr era o bucată de slănină pe care o topea în ceaun. Vestitul bucătar aduna cu grijă jumerile rezultați înainte de a cali ceapa, și astfel nu mai rămânea nici o urmă a crimei. În afara gustului, desigur.
Așadar, iată ingredientele necesare pentru o oală care să sature 3-4 bărbați care mai cer și supliment:
- 2 cepe mari
- 4 cutii de fasole
- câțiva morcovi, de preferință baby-carrots
- un ardei gras
- 3-4 cârnați de calitate, cu carne, nu grăsime
- suc de roșii – poate fi și sos de spaghete bolognese
- jumătate dintr-un pachet de șunci felii
- ceva ulei
- o bucată de slănină afumată, de preferință gușă fiartă cu boia
Tocați cepele, morcovul și ardeiul. În ceaun sau cratiță aruncați slănina tăiată cuburi și așteptați să se topească. Întrucât nu ne ascundem de fratele stareț, lăsăm jumerile și mai adăugăm niște ulei în care să călim ceapa. După ce s-a aurit puțin, aruncăm morcovul și ardeiul și amestecăm. Punem și feliile de șunci tocate. Completăm cu puțina apă fierbinte pentru ca totul să fiarbă bine.
Când vedem că morcovul s-a înmuiat (de asta am spus de baby-carrots), aruncăm fasolea scursă și clătită. Dacă e nevoie, mai completăm cu puțină apă fierbinte și lăsăm să dea un clocot. Punem apoi suc de roșii după preferință. Mie îmi place sucul de roșii făcut în casă, dar merge și cel din comerț cu condiția să adăugăm ingredientul secret: niște zahăr. Fasolea trebuie să fie dulce, nu acră, dar nici să nu iasă desert.
Pe lângă sosul de casă mai folosesc sos de spaghete (mai ales dacă are și legume prin el). Cine vrea poate să pună și delicat în loc de sare. Se lasă la foc mic și se amestecă din când în când ca să nu se lipească de fund. Lăsăm să clocotească vreo zece minute și adăugăm cârnații tăiați felii.
Cârnații e bine să fie deja fierți. Carnazii Silezia sunt numai buni, au foarte puțină grăsime care să se topească, sunt deja fierți și gustoși. E bună să fie fasolea puțin grasă, dar nici foarte grasă, ca să ne trebuiască kebene plus după aia. Se mai lasă să dea un clocot mic, ca să dea și cârnații ceva la gustul final și se oprește focul.
Dacă nu ați exagerat cu apa și cu sucul de roșii, nu ar trebui să iasă foarte zemoasă. Totuși, după o zi la frigider, o parte din zeamă se va trage în boabe, așa că trebuie să păstrați un echilibru.
După cum vedeți, nu am exagerat cu condimentele. Cine dorește, poate să pună, dar eu prefer să dau gustul din sos și din afumătură. Se servește cu pâine proaspătă și cu castraveți murați. „Murați” ca în „murături”, adică „sara-murături”. Legume conservate în sare, nu în oțet, pentru că mulți cred că un castravete murat este castravetele în oțet. Merge și niște conopidă în oțet, iar cine rezistă, și niște gogonele murate. Pe de altă parte, dacă faceți o salată de varză ca la carte, nu ar fi rea de loc.
Cred că rețeta este simplă, nu aveți nevoie de bilomag forte pentru a o pune în practică. Așa că, s-aveți poftă, că eu am!