duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăDe stiutCum îi învățăm...

Cum îi învățăm pe cei mici să economisească energia

Bine ați venit la ghidul pentru părinți despre sustenabilitate și consumul responsabil de resurse! Aici veți găsi idei practice pentru a-i învăța pe cei mici despre importanța protejării mediului înconjurător și, nu în ultimul rând, pentru a reduce factura la utilități. Așa că, luați o cană cu apă de la robinet, opriți aerul condiționat și pregătiți-vă să învățați cum să fiți un exemplu de cetățean responsabil și să vă învățați copiii să facă același lucru.

Sustenabilitatea și consumul responsabil de resurse sunt două subiecte extrem de importante în contextul actual, în care lumea se confruntă cu provocări majore precum schimbările climatice, epuizarea resurselor naturale și poluarea mediului. Învățarea copiilor despre aceste subiecte îi va ajuta să înțeleagă importanța protejării mediului și să devină cetățeni responsabili și conștienți ai planetei pe care o împărtășim cu toții.

Părinții au un rol esențial în educarea copiilor în privința sustenabilității și a consumului responsabil de resurse. Este important ca părinții să fie un exemplu pentru copii și să implementeze, încă de acasă, câteva metode de eficientizare a consumului. Astfel, copiii vor învăța prin observație și vor fi motivați să ia și ei măsuri pentru protejarea mediului.

Iată câteva idei practice pentru părinți, care pot fi implementate împreună cu copiii, pentru a reduce consumul de resurse și a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței:

Reducerea consumului de energie electrică

Consumul de energie electrică este unul dintre principalele surse de poluare și epuizare a resurselor naturale. Reducerea consumului de energie electrică poate începe cu măsuri simple, cum ar fi:

Stingeți luminile în camera în care nu se află nimeni și în locurile comune atunci când nu sunt folosite.

Folosiți becuri LED, care consumă mai puțină energie decât becurile tradiționale.

Încercați să folosiți lumina naturală, deschizând ferestrele, în loc să aprindeți luminile în timpul zilei.

Învățați copiii să folosească televizorul și alte echipamente electronice cu moderație și să nu lase dispozitivele pornite atunci când nu sunt folosite. De exemplu, puteți folosi funcția de economisire a energiei sau puteți învăța copiii să închidă televizorul sau computerul atunci când nu le mai folosesc sau să activeze opțiunea de oprire automată după un timp prestabilit.

Îi puteți arăta copilului cum să economisească energia electrică a mașinii de spălat rufe, prin pornirea acesteia doar când este plină, curățarea filtrelor de spălare, utilizarea apei reci în locul apei calde, utilizarea programelor care folosesc apă la temperaturi mai mici și a programului „Eco”.

La fel, cu mașina de spăla vase, îl puteți învăța să o folosească doar când are o capacitate suficientă, prin utilizarea programului „Eco”.

Arătați-le cum să economisească energia electrică a cuptorului și aragazului electric, prin utilizarea ustensilelor speciale, tăierea ingredientelor în bucăți mici, utilizarea capacelelor în timpul procesului de gătire și evitarea pornirii acestora înainte de utilizare.

Reducerea consumului de apă

Părinții pot începe prin a-i învăța pe copii să închidă robinetele atunci când nu sunt folosite și să limiteze timpul petrecut în duș sau în baie. De asemenea, ei pot arăta copiilor cât de important este să nu risipești apa și să o folosești cu grijă, atât în casă, cât și în afara ei. De exemplu, părinții pot să-și ia copiii la plimbare în natură și să le arate cât de valoroasă este apa pentru plante, animale și ecosisteme. Prin astfel de exemple practice și prin explicarea importanței economisirii apei, părinții pot contribui la formarea unor obiceiuri bune la copiii lor.

Utilizarea eficientă a smart device-urilor

Smart device-urile, cum ar fi laptop-urile, tabletele și telefoanele, consumă o cantitate semnificativă de energie electrică. Învățarea copiilor să utilizeze eficient aceste dispozitive poate ajuta la reducerea consumului de energie electrică. Iată câteva idei practice:

Închideți dispozitivele care nu sunt folosite și dezactivați funcțiile de background care consumă energie.

Reglați luminozitatea ecranului la nivelul cel mai potrivit, pentru a reduce consumul de energie electrică.

Încărcați dispozitivele smart în timpul nopții sau atunci când nu sunt folosite, pentru a reduce consumul de energie electrică.

Reciclarea și gestionarea deșeurilor

Reciclarea și gestionarea deșeurilor sunt măsuri importante pentru reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător. Învățarea copiilor să recicleze și să gestioneze deșeurile într-un mod responsabil poate ajuta la protejarea mediului înconjurător. Iată câteva idei practice:

Învățați copiii să separare deșeurile reciclabile și să le depoziteze în containerele speciale.

Cumpărați produse reciclabile și evitați ambalajele de unică folosință.

Puteți implica copiii în crearea de jocuri și obiecte creative din deșeurile reciclabile.

Utilizarea surselor de energie regenerabilă

Utilizarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară sau energia eoliană, poate ajuta la reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător și poate reduce costurile pentru consumul de energie electrică.

Iată câteva idei practice:

Instalați panouri solare pe acoperișul casei sau utilizați o mică turbină eoliană pentru a produce energia electrică necesară.

Puteți achiziționa echipamente electrice cu baterii încărcabile, care folosesc energie regenerabilă și nu necesită alimentare electrică de la rețea.

Învățarea copiilor despre sustenabilitate și consumul responsabil de resurse este o responsabilitate importantă pentru părinți. Pentru a învăța copiii despre aceste subiecte, părinții trebuie să fie un exemplu de eficientizare a consumului și să implementeze măsuri practice de protejare a mediului înconjurător în viața de zi cu zi. Prin intermediul acestor măsuri, copiii pot învăța să devină cetățeni responsabili și conștienți ai planetei pe care o împărtășim cu toții.

De citit!

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...

Cum să alegi între “Creditul până la salariu” și “Creditul instant pe card”: Ghidul complet

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și adaptate la nevoile individuale ale fiecăruia. Două dintre cele mai populare forme de credit sunt "Creditul până la salariu" și "Creditul instant pe card". Fiecare dintre...

Stagiu de pregătire de autoapărare pentru jandarmii celor două unități din Bacău

Timp de o săptămână, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au participat la un stagiu de autoapărare cu instructori ai Centrului de Autoapărare din cadrul Clubului Sportiv Dinamo București.Activitățile s-au...