Timpurile se schimbă, dragii moșului, și ceea ce astăzi e bătut în cuie, mâine s-ar putea să nu mai fie. Asistăm la o schimbare a paradigmei mondiale, motivele n-are rost să le discutăm, că și-așa nu le putem influența. Putem, însă, să ne pregătim pentru vremurile care vor veni și care nu se anunță prea ușoare.
Schimbările politice și economice care vin riscă să schimbe din temelii lumea pe care o știm și se cade să ne pregătim pentru vremurile care or să vină. Dacă sunteți destul de bătrâni ca să fi prins anii ’80, cam știți despre ce va fi vorba. Fără gaz, fără energie electrică, fără mâncare și, în general, fără multe.
Dar dacă ați supraviețuit acelor ani, cu siguranță țineți minte câte ceva din exercițiile de supraviețuire de atunci.
Înainte de toate ar trebui să nu vă puneți mari speranțe în autorități. Acestea au demonstrat nu doar că nu știu să organizeze lucrurile, dar nici nu doresc să o facă. Așadar, luați-o de unii singuri. Cei care locuiesc la țară au un ascendent: pot deveni foarte ușor autosuficienți. Își pot crește păsări și animale, pot cultiva pământul, pot face schimburi.
La oraș va fi mai dificil, dar nu imposibil. Nu zic să creșteți găini în apartament, dar o puteți face într-un garaj sau în curtea interioară a blocului, dacă există. Sunt spații care pot fi folosite pentru câteva păsări care vă vor da ouă și carne. Vara le puteți hrăni cu iarbă, cu resturi de pâine sau cu porumb, dacă veți găsi de cumpărat. Singură problema o să fie hoții.
Dacă vreți să simplificati lucrurile și dacă aveți un spațiu sigur, puteți crește iepuri. Sunt liniștiți, nu au nevoie de spațiu mult și dau o carne foarte bună. Se hrănesc cu vegetale.
Un porc e mult mai bun dar are nevoie de spațiu și de niște condiții. Plus că o să mute nasul vecinilor din cauza mizeriei pe care o face. Dacă aveți resurse financiare, îl puteți cumpără gata crescut de la țară și veți avea carne și grăsime pentru gătit jumătate de an.
Evident, se pune problema depozitării. Nu vă veți putea baza pe frigidere sau lăzi frigorifice ori congelatoare. Iarna puneți carnea pe balcon dacă e frig; dar dacă nu e? Rezolvarea e cea clasică: prăjiți carnea și o țineți în untură. Afumați șunca și o țineți la cămară sau o sărați.
Tot pentru conservare pe termen lung puteți cumpăra brânză. Merge pusă în saramură sau frământată. E gustoasă și hrănitoare.
Nu vă încurcați cu fructele. Nu țin și ocupă și spațiu degeaba. Le puteți transforma în dulceață sau gem.
Terenurile din jurul blocurilor pot fi cultivate cu cartofi sau ceapă ori morcovi. S-a mai făcut și în vreme de război, și în vreme de pace.
Nu trebuie să fiți agricultor de profesie pentru asta, nu trebuie să știți în ce lună se seamănă lucerna sau de tratamente vița de vie. Trebuie doar să puteți mânui o sapă.
Cultivați relațiile cu rudele de la țară. Dacă nu aveți, căutați cunoștințe. Anunțați că sunteți dispuși să cumpărați legume, carne, brânză, etc. Oferiți un preț bun, nu vă tocmiți prea mult pentru că dvs. aveți nevoie de ei, nu viceversa.
Faceți provizii de lucruri care ar putea fi trebuincioase pentru schimb. Poate că banii nu vor mai avea valoare, dar niște lumânări, niște pungi cu sare, un calmant, o aspirina, vor avea. Căutați lucruri mici dar valoroase. O papiotă cu ață, un ac, niște nasturi poate că nu sunt acum prea scumpe, dar s-ar putea să fie atunci. Pastile pentru tratarea apei, un briceag, o lanternă solară, o baterie, un radio… Pot fi mici comori bune pentru schimb.
Creați-vă o rețea de cunoștințe. Veți avea nevoie de un medic, de un profesor, de un depanator. Gândiți-vă ce știți să faceți și transformați asta într-un avantaj. Serviciu contra serviciu! Poate știți să gătiți ceva nemaipomenit, poate vă place să lucrați în lemn, poate știți să reparați mobilă, vă pricepeți la electronică. O să fie nevoie!
Nu vă lăudați cu ceea ce aveți în casă! Nu spuneți nimănui ce comori aveți, ce dețineți, de unde faceți rost de lucruri! Fiți conspirativi! Nu trebuie să explic de ce.
Știți să produceți alcool? Asta echivalează cu a avea o fabrică de bani. Alcoolul își mărește valoarea, mai ales dacă e de calitate. Un alambic se poate improviza ușor iar materia primă variază de la bomboane, sucuri până la pastă de dinți dacă nu aveți fructe sau cereale la îndemână. Alcoolul va fi întotdeauna căutat în perioade de criză.
Nu în ultimul rând, căutați să improvizați o sobă, dacă nu cumva aveți deja una. Cât de mică va fi, vă va scoate din griji: veți avea căldură și veți putea găti. Lemne se găsesc, chiar și în oraș. Un topor bun să aveți, în rest copaci și garduri sunt!