Zice o vorbă veche cum că acolo unde intră soarele, nu intra doctorul. O casă luminată din belșug de razele soarelui înseamnă o expunere potrivită și mai ales necesară la lumina naturală și un aport hotărâtor de Vitamina D.
Dar o bună iluminare naturală a locuinței este tot mai greu de realizat în zilele noastre. Blocurile vechi, dinainte de 1990, nu au ferestrele acelea mari pe care le vedem în filme și, mai mult, din cauza avântului imobiliar de a se construi pe orice peticuț de pământ, lumina soarelui a ajuns să fie doar un vis până și pentru blocurile noi.
Nu mai vorbesc de faptul ca, fiind construite prea aproape unele de altele, blocurile impun locatarilor să-și instaleze draperii și jaluzele pentru a obține puțină intimitate. Toate acestea duc, inevitabil, la întunecarea apartamentelor și la necesitatea unor soluții de iluminat.
Blocurile vechi aveau în fiecare cameră câte o lustră cu 2-4-6 sau mai multe becuri. Pe mine m-au terorizat lustrele întreaga copilărie, așa că o sa spunem „pas” acestora. Nici nu prea mai sunt la modă și nici nu prea se mai asortează cu mobila modernă. În plus sunt un motiv permanent de stress, mai ales daca aveți și copii.
De când inteligenții de la UE au interzis becurile clasice pentru a promova așa-numitele becuri ecologice, situația s-a schimbat dramatic. Becurile „ecologice”, pline de substanțe toxice, între care si mercurul, sunt și scumpe și periculoase. în plus, lumina lor deranjează ochiul. Noroc că, între timp, au apărut becurile cu led, cu lumina galbenă, asemănătoare cu cea degajată de becurile clasice.
De exemplu, într-o încăpere pe care o folosiți drept birou puteți pune pe tavan o aplică, dar puteți, în același timp să instalați o veioză la masa de lucru sau/și un lampadar. De lumina de pe tavan veți avea foarte puțină nevoie, dar e bine să fie și, în mod garantat, veți folosi mai mult veioza sau lampadarul, care vor lumina exact zona de lucru.
În sufragerie, la fel, puteți folosi aplica de tavan, dar și doua lampadare în colțurile opuse peretelui cu televizorul. Puteți folosi unul dintre lampadare pentru colțul de lectură, mai ales că sunt și din acelea cu două surse de lumina, una fiind îndreptata în jos, pentru a vă folosi la citit. Nimic nu vă împiedică să instalați spoturi luminoase, care să sublinieze atmosfera.
Vă amintiți de lustra cu ciucuri de pe holul părinților vreunuia dintre prietenii dvs.? Ei, bine, uitați de ea! Pe hol putem folosi aplice verticale, instalate pe perete. La fel și în dormitor, doar că aici nu le vom mai instala aproape de tavan, ci, deasupra patului, să ne ajute la citit. Unii preferă veiozele de pe noptierele laterale, ceea ce nu e greșit. Desigur, mai e necesara și o plafonieră pentru momentele în care veți fi nevoit să căutați ceva ce ați pus bine…
În debarale s-ar putea să aveți surpriza să nu aveți legătură la instalația electrică. În multe blocuri noi s-a procedat așa, în ideea că se va folosi lumina de pe hol, de fapt, încercându-se o scădere de costuri. Dacă nu vreți să folosiți mașina de găurit, ca să trageți un fir electric, puteți folosi aplice cu led din acelea cu baterii și adeziv care se fixează pe perete. Apăsați pe led și se aprinde lumina, mai apăsați încă o data și se stinge. Nu consumă mult și ofera o lumină bună.