Veniți acasă, descuiați ușa și vă întindeți după întrerupător ca să aprindeți lumina. De zeci de ani se întâmplă același lucru, același sistem, aceiași tehnologie, aceiași căutare pe bâjbâite după întrerupător.
Dar dacă ați putea să vă controlaţi luminile, indiferent dacă vă aflaţi în dormitor sau pe terasă? Poate chiar să faceți să pară că sunteţi acasă chiar şi atunci când sunteţi plecat? Dacă ați putea să vă jucați schimbând culorile sau să sincronizaţi lămpile inteligente cu muzica, jocurile şi filmele?
Acest lucru este posibil datorită întrerupătoarelor wireless. Pe scurt, un receptor radio care este conectat la un dispozitiv. Memoria receptorului radio este programată pentru a răspunde anumitor emițătoare de control de la distanță.
Mai mulți transmițători wireless pot comandă un singur receptor. Aceasta înseamnă că întrerupătoarele din diferite locații pot activa sau dezactiva același bec. Comutarea de acest fel este adesea folosită în scările sau camerele în care se folosesc două sau mai multe întrerupătoare pentru a aprinde sau stinge o lumină.

Întrerupătoarele fără fir elimină cablurile iar acest lucru este util în situațiile în care reamenajați iar o cablare nouă poate fi o problemă.
În loc să se dărâme un perete pentru a avea acces la fire, se poate utiliza un comutator fără fir.
Instalarea unui întrerupător cu fir într-un perete de cărămidă solidă sau zid de beton ori instalarea pe tencuială sau peretele de gresie necesită o lucrare delicată pentru a crea un canal în perete pentru cabluri și spațiu pentru comutatorul și cutia de comutare din interiorul peretelui.
Aceste lucrări ar putea deteriora suprafața, necesitând lucrări de reparații costisitoare. Întrerupătoarele wireless nu au nevoie de canale, orificii, cutii sau cabluri în perete, ceea ce reduce cantitatea de muncă electrică necesară la instalarea unui întrerupător.
Toate întrerupătoarele necesită o sursă de alimentare pentru a facilita transmiterea unui semnal către dispozitivul receptor. Unele dintre aceste comutatoare se bazează pe baterii pentru puterea de ieșire, în timp ce majoritatea trebuie să fie conectate la un sistem electric existent. Există, însă, companii care produc comutatoare ce colectează energia mecanică și o transformă în energie electrică.
Astfel, apăsarea comutatorului generează suficientă energie electrică pentru a alimenta un emițător încorporat care trimite un semnal radio către receptor.
Există tot mai multe întrerupătoare de lumină care pot fi controlate de smartphone. De obicei, utilizatorul poate controla lumina folosind o aplicație mobilă.