Cum schimbăm culorile hortensiilor

Hortensiile sunt fascinante prin faptul că, spre deosebire de majoritatea celorlalte plante, culoarea florilor lor se poate schimba dramatic.

Hortensia este un gen de 70–75 specii de plante cu flori originare din Asia și din America. De departe, cea mai mare diversitate de specii este în Asia de Est, în special Coreea, China și Japonia. Majoritatea speciilor sunt arbuști cu înălțimi de 1 până la 3 metri, dar unii sunt copaci mici, iar altele liane care ating până la 30 de metri urcând în copaci.

Florile de hortensie sunt produse de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei. Există două aranjamente de flori în hortensii cu inflorescențe în stil corymb, care include în mod obișnuit „hortensia mare” – Hidrangea macrophylla. Florile Mophead sunt niște flori rotunde mari, asemănătoare cu niște pampoane sau, după cum îi spune și numele, capul unui mop. În schimb, florile “lacecap” poartă vârfuri de flori rotunde, plate, cu un nucleu central de flori mici, înconjurate de inele exterioare de flori mai mari.

Schimbă culoarea hortensiei în roz

Pentru ca florile de hortensie să fie roz, plantele nu trebuie să preia aluminiu din sol. Dacă solul conține în mod natural aluminiu, trebuie să încercați să îl țineți departe de sistemul hortensiei.

Urmează câteva trucuri care ar putea funcționa:

Adăugați var dolomitic de mai multe ori pe an. Acest lucru va ajuta la creșterea pH-ului. Trageți până la un pH de aproximativ 6,0 până la 6,2 (dacă depășește 6,4 hortensii poate avea o deficiență de fier). Deoarece hortensiile preiau cel mai bine aluminiul la niveluri mai scăzute de pH, creșterea pH-ului va contribui la păstrarea efectului albastru al aluminiului în afara sistemului hortensiei.

Folosiți un îngrășământ cu un nivel ridicat de fosfor. Fosforul ajută la intrarea de aluminiu în sistemul hortensiei.

În zonele care produc în mod natural hortensii albastre (soluri cu aluminiu), luați în considerare creșterea hortensiilor roz în ghivece mari. Dacă hortensiile sunt cultivate în ghivece, cel mai bine ar fi să folosiți amestecuri fără sol, deoarece aceste amestecuri probabil nu ar avea aluminiu în ele. Într-o oală, va fi mult mai ușor să controlați cerințele pentru creșterea hortensiilor roz.

Schimbă culoarea hortensiei pe albastru

Pentru a obține o hortensie albastră, aluminiul trebuie să fie prezent în sol. Pentru a vă asigura că aluminiul este prezent, sulfatul de aluminiu poate fi adăugat în solul din jurul hortensiilor. Se recomandă ca o lingură (14 grame) de soluție de sulfat de aluminiu pe litru de apă să fie aplicată plantelor (care au cel puțin 2-3 ani) pe tot parcursul sezonului de creștere. Important: udați plantele cu apă cu mult timp înainte de aplicare și puneți soluția cu precauție, deoarece prea multă substanță poate arde rădăcinile.

Pentru ca aluminiul sa ajunga la plantă, pH-ul solului ar trebui să fie scăzut (5,2-5,5). Adăugarea de sulfat de aluminiu va tinde să scadă pH-ul solului. O altă metodă de scădere a pH-ului este adăugarea de materie organică în sol, cum ar fi cafea măcinată, coji de fructe și legume, iarbă tăiată etc.
Dacă solul conține în mod natural aluminiu și este acid (pH scăzut), culoarea hortensiei va tinde automat spre nuanțe de albastru și / sau violet.

Alegerea îngrășământului va afecta, de asemenea, schimbarea culorii. Un îngrășământ cu conținut scăzut de fosfor și bogat în potasiu este util în producerea unei culori albastre bune . Superfosfații și făina de oase trebuie evitate atunci când încercați să produceți albastru.

Este practic imposibil să transformi un albastru de hortensia pentru o lungă perioadă de timp, dacă este plantată în sol fără aluminiu și care este extrem de alcalin.

Poate cea mai bună idee pentru cultivarea hortensiilor albastre într-o zonă cu sol alcalin ar fi să le crești în ghivece foarte mari, folosind mult compost pentru a reduce pH-ul. Sugestiile de mai sus pentru albastru ar funcționa, de asemenea, pentru o plantă în ghiveci. Reduceți cantitatea de sulfat de aluminiu la jumătate de lingură (7,5 grame) per litru de apă.

O ultimă sugestie pentru cei serioși cu privire la acest proces. Este important să îți testezi apa, astfel încât să nu „contamineze” solul pe care l-ai echilibrat atât de riguros. PH-ul apei nu trebuie să fie mai mare de 5,6.

Plantarea hortensiilor în apropierea unei fundații sau a unui trotuar de beton va afecta adesea culoarea, deoarece pH-ul solului poate fi crescut considerabil prin scurgerea calcarului din aceste structuri, ceea ce face dificilă obținerea de albastru.

Limitări ale schimbării culorii hortensiei

Hortensiile albe NU pot fi schimbate în roz sau albastru de către cultivator.

Rareori se poate schimba intensitatea unei culori. Intensitatea se dezvoltă din mai multe motive: ereditatea unui anumit soi de hortensie, condițiile meteorologice (zone fierbinți sau reci, umede sau uscate), sănătatea plantei și, eventual, alți factori naturali. Fertilizarea hortensiilor o dată sau de două ori pe an poate duce la o culoare puțin mai saturată, pur și simplu pentru că sănătatea plantei poate fi îmbunătățită.

Câteva soiuri de hortensii tind mai mult spre roz sau gama albastră de culori, dar nu vor păstra nici măcar această culoare dacă condițiile solului nu sunt corecte.

Atenție! Toate soiurile de hortensie sunt otrăvitoare! Asta e bine să știți ca să nu aveți bătai de cap care să vă lase pleșuvi și să fiți nevoiti sa apelați la implantul de păr!