miercuri 11 decembrie 2024

.

Cum să ascunzi o...

O cameră de supraveghere este bună la casa omului si nu mai detaliem...

Tratament eficient pentru varsaturile...

Indiferent cât de atent îți îngrijești câinele, este posibil ca, din când în...

Problemele cu care se...

Ocuparea unui loc de muncă este esențială pentru capacitatea persoanelor cu dizabilități de...

10 moduri de a...

Când vine vorba de întreținerea sau reparația mașinii, alegerea unor piese auto de...
AcasăFapt diversCum va fi...

Cum va fi vremea: Ploi, lapoviţe şi ninsori prognozate de către meteorologi după data de 25 noiembrie

Meteorologii estimează, pentru următoarele două săptămâni, o răcire importantă a vremii caracterizată prin scăderi sub zero grade a temperaturilor minime în majoritatea zonelor, precum şi prin valori de până la 8 grade Celsius, în special după data de 22 noiembrie.

Regiunile unde frigul se va resimţi cel mai mult şi unde se va depune primul strat de zăpadă, sunt: Maramureş, Moldova, Transilvania şi la munte, reiese din prognoza întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ pentru intervalul 19 noiembrie-2 decembrie.

Potrivit meteorologilor, în zona Banatului, vremea se va răci uşor în primele trei zile, apoi variaţiile termice de la o zi la alta vor fi minore până pe 27 noiembrie, astfel încât valorile termice maxime se vor situa, în medie, în jurul a 12 grade. În intervalul 28 noiembrie – 2 decembrie, acestea vor scădea de la 10 spre 6 grade.
Temperaturile minime se vor menţine uşor pozitive pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu o medie de 2-3 grade, însă vor scădea de la 2 grade până spre zero grade între 29 noiembrie şi 2 decembrie. Probabilitatea de ploaie va fi redusă în prima săptămână, dar cu începere din 24 noiembrie sunt aşteptate precipitaţii. În noaptea de 1 spre 2 decembrie vor fi posibile şi lapoviţe.

Pentru regiunea Crişanei, se vor consemna două procese de răcire, primul între 19 şi 22 noiembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 10-12 grade, iar al doilea între 28 noiembrie şi 2 decembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 6-8 grade. În perioada 23-27 noiembrie valorile termice maxime vor oscila în jurul valorii de 9 grade. Minimele termice nocturne se vor apropia de limita îngheţului în primele două zile, pe 23 noiembrie, şi, din nou, între 29 noiembrie şi 2 decembrie. În celelalte nopţi nu vor coborî sub 2 grade. Până pe 25 noiembrie probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor este foarte redusă, după care acestea îşi vor face apariţia sub formă de ploaie, dar care, mai ales în cursul nopţilor şi spre sfârşitul intervalului celor două săptămâni, ar putea să fie mixte.

Conform prognozei ANM, în Transilvania, valorile termice maxime vor intra într-o scădere destul de pronunţată în jurul datei de 28 noiembrie, urmând ca, până la sfârşitul intervalului, să ajungă la o medie de 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent negative, cuprinse între -2 şi 0 grade, chiar mai coborâte, până spre -4 grade, între 30 noiembrie şi 2 decembrie. Vor cădea precipitaţii slabe, mixte, cu o probabilitate mai ridicată de apariţie în a doua parte a intervalului. În jurul datei de 1 decembrie este posibilă depunerea unui strat subţire de zăpadă.

În zona Maramureşului, temperaturile maxime se vor menţine, în medie, între 10 şi 12 grade, până pe 22 noiembrie, apoi vor scădea treptat spre 4 grade. Mediile temperaturilor minime vor fi cuprinse între -2 şi 0 grade, exceptând nopţile de 26, 27 şi 28 noiembrie, când vor fi între 0 şi 1 grad. Precipitaţiile vor începe în jurul datei de 25 noiembrie şi va exista posibilitatea transformării ploilor în lapoviţă şi ninsoare începând cu 29 noiembrie.

În Moldova, vor exista două perioade de răcire uşoară a vremii. Primul între 19 şi 22 noiembrie, când media temperaturilor maxime va scădea de la 9 la 7 grade, iar al doilea, între 30 noiembrie şi 2 decembrie, când media temperaturilor maxime va tinde spre 3 grade. În perioada 23-29 noiembrie valorile termice maxime vor oscila în jurul valorii de 7 grade. Minimele termice nocturne vor coborî sub limita îngheţului în nopţile de 24, 25 şi 26 noiembrie şi, din nou, între 30 noiembrie şi 2 decembrie, iar în celelalte nopţi pot fi uşor peste 0 grade. Până pe 25 noiembrie nu se aşteaptă precipitaţii, apoi, va creşte probabilitatea de apariţie a ploilor şi lapoviţelor sau chiar ninsorilor, însă acestea se conturează a fi foarte slabe, încât eventualul strat subţire de zăpadă observat local va fi destul de redus.

Prognoza ANM relevă faptul că, în zona Dobrogei, vremea se va răci uşor, astfel încât temperaturile maxime vor scădea de la 12 grade în prima zi, până spre 8 grade pe 22 noiembrie. Ulterior, variaţiile termice de la o zi la alta vor fi minore şi nu se va coborî sub 8 grade, iar în cele mai calde zile se vor atinge 10 grade. Temperaturile minime se vor menţine pozitive pe parcursul celor două săptămâni, cu o medie de 2-4 grade, mai ridicate până la 5-6 grade, în primele două nopţi. Între 19 si 25 noiembrie, zilnic, vor fi posibile ploi slabe sau burniţe, iar în perioada 26 noiembrie-2 decembrie va creşte probabilitatea de apariţie a ploilor.

Pentru zona Munteniei, specialiştii ANM estimează o vreme sub normalul termic al acestei perioade, fără a se atinge valori termice prea coborâte. Astfel, maximele vor fi de 10-11 grade în primele două zile şi apoi vor oscila în jurul a 8-9 grade, iar minimele termice se vor apropia de limita îngheţului, însă se vor menţine uşor pozitive, chiar şi în nopţile mai reci. Vor fi ploi slabe, cu probabilitate mai mare de apariţie între 25 noiembrie şi 2 decembrie.

În Oltenia, vremea se va menţine uşor sub normalul termic al acestei perioade. Temperaturile maxime vor fi, în medie, de 11-12 grade în primele două zile, apoi vor scădea spre 9-10 grade până pe 28 noiembrie, şi vor ajunge la 7 grade spre sfârşitul intervalului. Minimele termice se vor apropia de limita îngheţului şi, temporar, va ploua în general slab, cu probabilitate mai mare după 24 noiembrie.

La munte, între 19 şi 26 noiembrie, media valorilor termice maxime va scădea treptat de la 7 la 5 grade. După 27 noiembrie, răcirea vremii va fi ceva mai pronunţată, încât temperaturile maxime vor ajunge de la o medie de 4-5 grade, spre 0-2 grade. Temperaturile minime vor fi permanent negative, iar procesul de răcire treptată a vremii se va reflecta şi asupra lor, căci vor tinde spre -5 grade la sfârşitul intervalului. Precipitaţiile vor avea o probabilitate mai ridicată de apariţie după data de 25 noiembrie. Totodată, vor fi predominant ploi la altitudini sub 1.200 m şi, mai ales, lapoviţe şi ninsori în zonele mai înalte, unde se va depune un strat subţire de zăpadă.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 19 noiembrie-2 decembrie 2012, are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. AGERPRES

De citit!

Top 10 măsuri ca să ne protejăm ficatul

Sănătatea ficatului este esențială pentru buna funcționare a întregului organism. Ficatul are roluri multiple, inclusiv detoxifierea organismului și reglarea metabolismului grăsimilor, inclusiv a colesterolului. Când neglijăm sănătatea acestui organ vital, pot apărea afecțiuni hepatice, care pot duce la complicații...

Top 5 măsuri preventive când cumperi o mașină second-hand

Achiziția unei mașini la mâna a doua poate părea o afacere avantajoasă, însă pentru a evita surprizele neplăcute, este esențial să iei câteva măsuri preventive. Iată un top al celor mai importante aspecte de care să ții cont:1. Verifică...

Reținut de polițiști după ce a condus un autoturism cu permisul suspendat

La data de 20 octombrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au depistat în comuna Răchitoasa un autoturism, iar la efectuarea semnalelor regulamentare de oprire acesta a accelerat continuându-și deplasarea.               Polițiștii au procedat la urmărirea autoturismului în trafic,...