duminică 23 iunie 2024

.

Ce fel de mașină...

N-ai câștigat la loto, nu ai părinții milionari, banii nu te dau afară...

Performanță și Siguranță: Discuri...

Volkswagen Golf, emblematicul hatchback compact al celebrului producător german, este cunoscut pentru fiabilitatea...

Guta și vertijul: Impactul...

Guta și vertijul sunt două afecțiuni medicale distincte, dar ambele pot afecta semnificativ...

Protejându-ne împotriva gripei de...

Gripa de tip A reprezintă o preocupare constantă pentru sănătatea publică, având capacitatea...
AcasăOrasul„Cuplu şi Carieră...

„Cuplu şi Carieră în Contemporaneitate”. Sase elevi, in competitie pentru a ocupa functia de prefect o zi

Vineri, 31 mai 2013, de la ora 12.00, la sala mare a Palatului Administrativ, s-a desfăşurat cea de-a IV-a ediţie a proiectului „Cuplu şi Carieră în Contemporaneitate”, un proiect de tradiţie al Instituţiei Prefectului-judeţul Bacău, ce se desfăşoară ca un parteneriat pentru copiii între instituţii şi organizaţii ce oferă servicii centrate pe copil şi familia aflată în situaţie de risc, avocaţi, mediatori, psihologi, psihopedagogi, profesori coordonatori educativi, preoţi, inspectori de poliţie, precum şi organizaţii nonguvernamentale active care oferă copiilor posibilităţi multiple de dezvoltare personală.

Subprefectul Constantin-Dorian Pocovnicu a fost prezent la evenimentul din acest an şi a apreciat iniţiativa derulării unui asemenea proiect, fapt deloc întâmplător în contextul zilelor noastre: „Familia este garantul unei societăţi sănătoase care poate avea perspective şi poate avea viitor. Voi, tineri, sunteţi o speranţă pentru ca lucrurile să ia în mod accelerat o direcţie bună. Vă îndemn să vă exprimaţi, să vă susţineţi punctele de vedere şi să vă bateţi pentru ideile voastre!”.

Acţiunea a fost organizată ca o încununare a tuturor sărbătorilor internaţionale şi naţionale din luna mai în ajunul Zilei Internaţionale a Copilului – 1 iunie. Astfel, au fost aniversate: Ziua Naţională a Tineretului – 2 mai, Ziua Mamei – 5 mai, Ziua Tatălui – 12 mai, Ziua Familiei – 15 mai şi Săptămâna Naţională a Tineretului – 26 mai – 2 iunie 2013.

Programul a cuprins, în deschidere, o retrospectivă a proiectului „Cuplu şi Carieră în Contemporaneitate” susţinută de Carmen Cioltan, iniţiatoarea acestuia, o prezentare a familiei din perspectiva legislaţiei şi studiilor europene realizată de Ramona Necula, consilier pentru afaceri europene în cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Bacău, cauze şi factori care au dus, de-a lungul timpului, la necesitatea reconcilierii vieţii de familie cu viaţa profesională, precum şi politicile centrate pe copii şi familie din Programul de Guvernare 2013-2016, într-o prezentare realizată de Carmen Cioltan şi dr. Sorin Ailenei, manager public în cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Bacău.

Parteneri în proiect, reprezentanţii A.R.D.O.R. Moldova au susţinut, în partea a doua a evenimentului, o dezbatere demonstrativă de tip parli, 2 contra 2, în care elevii Ioana Mare de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, Ștefan Semeş de la Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir” din Oneşti, Silvia Neagu şi Ștefan Pelin de la Colegiul Tehnic „Ion Borcea” din Buhuşi au jucat după moţiunea „Acest Parlament crede în Familie”. Doi elevi au reprezentat guvernul şi au prezentat argumente împotriva emigrării părinţilor care îşi lasă copiii singuri acasă, în timp ce alţi doi elevi au reprezentat opoziţia care a susţinut plecarea acestora cu scopul susţinerii financiare a familiei rămase în ţară.

În afara argumentelor susţinute sau combătute, după demonstraţie, au fost expuse şi alte aspecte care generează succes sau insucces în carieră, dezbaterea extinzându-se la toţi participanţii, reprezentanţi ai instituţiilor care au atribuţii şi oferă servicii centrate pe copii şi familia aflată în situaţie de risc. Coordonatorii demonstraţiei, doamna şi domnul Zaharia, nu au dorit să supună votului guvernul sau opoziţia, susţinând că, din această dezbatere, trebuie să iasă învingători copiii şi familia.

Discuţiile purtate au evidenţiat existenţa reală a nevoilor mai mari decât resursele necesare, existenţa unor centre şi servicii de înaltă calitate pentru copiii şi familiile aflate în nevoie, precum şi ideea exprimată în consens potrivit căreia „să pleci în străinătate nu e o soluţie pentru binele copiilor tăi când ei tocmai de tine ca părinte au nevoie, oricâte lipsuri ar avea sau oricât de mare le-ar fi confortul”.

Echipa A.R.D.O.R. a prezentat două cazuri reale privind situaţia a două eleve cu abilităţi şi competenţe deosebite, confirmate prin rezultatele deosebite la concursuri şi olimpiade şcolare, dar şi în proiectele extraşcolare: o elevă al cărei tată, plecat în străinătate, a fost nevoit să se întoarcă pentru a fi alături de copilul său ce nu a putut suporta lipsa acestuia; cealaltă elevă, fără părinţi, crescută de rude care nu au posibilităţi să o întreţină şi care se află în imposibilitatea de a-şi continua studiile. Ambele cazuri au trezit interesul tuturor celor prezenţi.

Subprefectul Constantin-Dorian Pocovnicu a felicitat echipa A.R.D.O.R. pentru modul în care a înţeles să expună o problemă reală nu doar a comunităţii băcăuane, ci a întregii ţări şi chiar a tuturor statelor foste comuniste, a felicitat cele două eleve pentru rezultatele lor excepţionale, cu atât mai valoroase în condiţiile nefericite, nefavorabile din familiile lor, exprimându-şi dorinţa de a le sprijini şi a declarat că va încerca, împreună cu prefectul Claudiu-Octavian Șerban, să identifice chiar săptămâna următoare modalităţile concrete în acest sens.

De asemenea, Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului va oferi consultanţa, consilierea şi sprijinul necesar în situaţiile prezentate.

Sesiunea de comunicări şi dezbateri s-a încheiat cu un moment dedicat copiilor de ziua lor – 1 iunie.
Astfel, în cadrul proiectului iniţiat de Instituţia Prefectului-judeţul Bacău „Prefect pentru o zi”, la solicitarea de către Consiliul Judeţean al Elevilor şi colegiile băcăuane, au fost nominalizaţi 6 elevi cu rezultate remarcabile la concursuri şi olimpiade şcolare, implicaţi activ în proiecte extraşcolare, cu abilităţi de comunicare şi relaţionare deosebite şi cu vârsta de minimum 18 ani, pentru funcţiile onorifice de „Prefect” şi „Subprefect”.

Cei şase elevi au fost invitaţi să se prezinte în cadrul sesiunii de comunicări şi dezbateri „Cuplu şi carieră în contemporaneitate” şi să transmită un mesaj cu privire la tema evenimentului, din postura de prefect. Câştigătorii vor fi desemnaţi după centralizarea voturilor celor prezenţi în sală şi urmează a avea o întâlnire cu „omologii lor” prefectul şi subprefectul judeţului Bacău. De asemenea, se va constitui şi „Cancelaria Prefectului”. Atât ”Prefectul” şi ”Subprefectul”, cât şi ”Cancelaria prefectului”, împreună cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului-judeţul Bacău, pentru finalizarea moţiunii „Acest Parlament crede în Familie”, vor realiza o propunere de proiect de Hotărâre de Guvern privind soluţiile identificate la problema moţiunii.

În acest mod, elevii desemnaţi în funcţiile onorifice de „prefect” şi „subprefect” vor cunoaşte principalele atribuţii ale reprezentantului Guvernului în teritoriu.

Cei 6 elevi nominalizaţi sunt: Ioana Mare – Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu”, Bacău, Bogdan Dumitriu – Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu”, Bacău, Bianca Maria Marin – Colegiul Sportiv „Nadia Comăneci”, Oneşti, Bujor Ioana – Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu”, Bacău, Silvia Neagu – Colegiul Tehnic „Ion Borcea”, Buhuşi, Claudiu Ionuţ Melinte – Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Bacău.

„Copiii, aceşti principali beneficiari ai efectelor acţiunilor noastre, bune sau rele, trebuie să fie în centrul atenţiei noastre pentru că sunt creaţia şi oglinda faptelor noastre, ceea ce reprezintă suprema responsabilitate pe care o avem în această lume. Astfel că, preocuparea pentru a avea o viaţă echilibrată bio-psiho-social, pliindu-ne pe cele trei laturi definitorii ale fiinţei umane, preocuparea de a ne împlini personal şi profesional se leagă în mod inevitabil de preocuparea pentru binele copiilor noştri. Deci, nu poţi fi împlinit şi realizat decât în armonie cu tine şi cu tot ce ai creat cu dăruire şi iubire.”, a declarat în finalul întâlnirii, Carmen Cioltan, transmiţând, astfel, mesajul prefectului Claudiu-Octavian Șerban.

De citit!

Percheziții într-un caz de evaziune fiscală

În cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 30 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au pus în...

Traficantă de droguri, reținută

La data de 30 mai 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul teritorial Bacău, au documentat activitatea infracțională a unei femei, bănuită...

Prolapsul organelor pelvine: Prevenție și tratament cu ajutorul exercițiilor Kegel

Prolapsul organelor pelvine este o afecțiune care afectează multe femei, în special pe cele care au avut una sau mai multe nașteri vaginale. Această problemă apare atunci când mușchii și țesuturile care susțin organele pelvine, cum ar fi uterul,...