luni 20 ianuarie 2025

.

Ce dăm de mâncare...

Indiferent dacă pisica ta este o mâncătoare pretențioasă sau nu, probabil că te...

Ți-ai luat câine? Iată...

Sunteți pentru prima dată proprietarul unui câine? Felicitări pentru că ți-ai găsit noul...

Ce trebuie să fac...

Potrivit Codului Muncii, contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor,...

De ce să-ți cumperi...

În ultimii ani, piața auto second hand a devenit din ce în ce...
AcasăCulinarCurry de pui

Curry de pui

Deși curry este un cuvânt de origine indiană, indienii nu-și numesc niciodată mâncarea “curry”, ci folosesc denumiri specifice: quarama, dopiazza, rogan josh… Europenii, mai întâi portughezii, apoi britanicii, au simplificat grosier nuanțele, orice mâncare indiană condimentată care conținea un sos gros era un curry.

_302

Dacă acum 10 – 15 ani trebuia să străbat 2000 km (în direcția opusă Indiei) ca să mănânc un biryani, o masala, un tandoori sau un vindaloo la vreun restaurant indian sau pakistanez din Paris, Orléans sau Clermont-Ferrand, ori dacă trebuia să-mi aglomerez bagajul de cală cu condimente luate din Franța, acum lucrurile sunt mult mai facile.

_306

_310

În orice supermarket găsești un raion de produse asiatice, în care, pe lângă “chinezării” găsești curry (pastă sau praf), pastă tandoori, garam masala, curcuma, anason, cardamom, schinduf. Scorțișoară, cuișoare, nucșoară, chili, nu mai vorbesc. Le găsești și la alimentara din colț sau la Megaimajul de la parterul blocului. La fel și praful de curry.

_102

Iar un curry, în accepțiunea vestică a termenului, chiar nu-i greu de executat.

Cel despre care (în sfârșit) o să vă povestesc în continuare nu este preparat după vreo școală sau rețetă specifică unei anumite zone. Este o încropeală ad-hoc cu ceea ce am găsit la îndemână. Am pus chiar și bere, asta putând fi o premieră în materie de western curry și nu numai.

_112

Vezi AICI articolul complet, inclusiv rețeta realizată și ilustrată, normal, pas-cu-pas.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....