SF înseamnă Științifico-Fantastic. Fantezie bazată pe știință, adică. Genul este desconsiderat de puritanii literaturii, însă eu n-aș lua în considerare ce spun toți criticii. Și vă recomand să citiți SF cât mai mult și cât mai bun.
Pentru că SF-ul îți deschide mintea. Te învață că poți să-ți croiești propria soarta și nu trebuie să stai închis într-o colivie. Îți deschide ochii și te învață că lumea această este doar una din multele lumi posibile. Că societatea în care trăim nu e nici culmea perfecțiunii dar nici singură posibilă; că există nenumărate căi posibile, că sistemele politice și economice pot evolua dar și involua, că oamenii pot fi închiși în închisori sub pretextul că sunt protejați dar că pot alege să nu devină prizonieri.
SF-ul ne arată că roboții pot să ne facă viața mai ușoară dar, în același timp, ne pot distruge umanismul. Că există suiș dar și coborâș, că umanitatea poate evolua dar însăși evoluția poate însemna punctul unei involutii.
Poți învață multe din cărțile SF. Poți învață sociologie, istorie, poți învață economie și multe altele.
SF-ul nu se reduce doar la Star Wars și la bătălii între nave spațiale echipate cu lasere. SF-ul te poartă prin istoria imperiilor, îți arată transformările care se petrec în societate și te învață că nu tot ceea ce vezi este și adevărat.
Cel mai mare câștig pe care-l are un pasionat de SF îl reprezintă faptul că își va da seamnă, mai devreme sau mai târziu, că trăiește într-o lume plină de minciuni. Și va înțelege că structurile sociale care ne sunt prezentate ca fiind perfecte, sistemul economic, adevărurile politice care ne sunt servite sunt doar una din multele combinații posibile.
O dată la câteva luni îmi permit luxul de a mă lasă pradă instinctelor de cumpărător prin librăriile online. Cartea nu se invechește niciodată și, chiar dacă, din motive comerciale i se scade prețul pentru că vânzătorul vrea să-și elibereze depozitul, asta nu înseamnă că devine mai proastă.