sâmbătă 25 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...

De ce să citești SF? Cărțile care-ți schimbă percepția despre lume

SF înseamnă Științifico-Fantastic. Fantezie bazată pe știință, adică. Genul este desconsiderat de puritanii literaturii, însă eu n-aș lua în considerare ce spun toți criticii. Și vă recomand să citiți SF cât mai mult și cât mai bun.

Pentru că SF-ul îți deschide mintea. Te învață că poți să-ți croiești propria soarta și nu trebuie să stai închis într-o colivie. Îți deschide ochii și te învață că lumea această este doar una din multele lumi posibile. Că societatea în care trăim nu e nici culmea perfecțiunii dar nici singură posibilă; că există nenumărate căi posibile, că sistemele politice și economice pot evolua dar și involua, că oamenii pot fi închiși în închisori sub pretextul că sunt protejați dar că pot alege să nu devină prizonieri.

SF-ul ne arată că roboții pot să ne facă viața mai ușoară dar, în același timp, ne pot distruge umanismul. Că există suiș dar și coborâș, că umanitatea poate evolua dar însăși evoluția poate însemna punctul unei involutii.

Poți învață multe din cărțile SF. Poți învață sociologie, istorie, poți învață economie și multe altele.

SF-ul nu se reduce doar la Star Wars și la bătălii între nave spațiale echipate cu lasere. SF-ul te poartă prin istoria imperiilor, îți arată transformările care se petrec în societate și te învață că nu tot ceea ce vezi este și adevărat.

Cel mai mare câștig pe care-l are un pasionat de SF îl reprezintă faptul că își va da seamnă, mai devreme sau mai târziu, că trăiește într-o lume plină de minciuni. Și va înțelege că structurile sociale care ne sunt prezentate ca fiind perfecte, sistemul economic, adevărurile politice care ne sunt servite sunt doar una din multele combinații posibile.

O dată la câteva luni îmi permit luxul de a mă lasă pradă instinctelor de cumpărător prin librăriile online. Cartea nu se invechește niciodată și, chiar dacă, din motive comerciale i se scade prețul pentru că vânzătorul vrea să-și elibereze depozitul, asta nu înseamnă că devine mai proastă.

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...