De ce trebuie să ai un sac de dormit

Fotografie creată de Tamás Mészáros , de la Pexels

Fără îndoială, majoritatea oamenilor asociază sacul de dormit cu campingul. Istoric, așa și este, sacii de dormit au fost inventați pentru a oferi un minim de confort atunci când cineva nu are acces la un pat normal și, uneori, nici măcar la un acoperiș deasupra capului.

Inventați de Pryce Pryce-Jones, un antreprenor din Newtown, Montgomeryshire, în 1876, sacii de dormit au fost cumpărați masiv de Armata Rusă – circa 60.000 de bucăți dar se relatează că au fost comandați și de Armata Britanică, misionarii creștini din Africa ori pionierii din Australia.

Există o serie de modele de sac de dormit pentru diferite scopuri. Modelele cu izolație bună sunt proiectate pentru camping de vară sau pentru uz interior de către copii în timpul petrecerilor în pijama. Cele bine izolate sunt proiectate pentru utilizarea la rece. Cei mai bine izolați și ușori saci de dormit, care sunt proiectați pentru drumeții și aventurierii serioși, sunt mai scumpi decât sacii de dormit ușor izolați.

Dar sacii de dormit nu mai sunt utilizați doar pentru excursii. Și nici Armata nu are monopol pentru utilizarea lor. Un sac de dormit poate fi folosit de un elev sau student în camera de cămin. Sau chiar de locatarul unui apartament dintr-un oraș cu probleme la furnizarea agentului termic. Poate fi ascuns în portbagaj pentru orice eventualitate. Nu ocupă loc mult și poate primi o mulțime de întrebuințări.

Mai ales că prețul unui sac bun a scăzut continuu în ultimii ani. Îl iei din magazin și-l pui bine, pentru că nu se știe când ai nevoie de el.

Un sac de dormit este ca un termos. Puneți ceva fierbinte în el, lucrurile rămân fierbinți. Puneți ceva rece, lucrurile rămân reci. Cum te culci în pat, așa vei rămâne. Luați o masă bună înainte de culcare, dar nu mâncați prea mult. Dacă știți că este posibil să fie rece, încercați să minimalizați timpul de jos între sosirea în tabără și intrarea în sacul de dormit.

Căutați un sac de dormit care are un fermoar care vă permite să aerisiți ușor zona de la picioarele voastre. Experții consideră că acesta este unul dintre aspectele mai importante ale ventilării aerului cald și umed, împiedicând ca țesătura să devină umedă, ceea ce ar duce la scăderea temperaturii.

În general, excursioniștii doresc saci de dormit care oferă spațiu suficient pentru a se întinde și a se rostogoli, de aceea atât de multi saci au un design simplu dreptunghiular.

Sacii de dormit vin în câteva forme de bază:

Rectangular: Aceștia permit o mulțime de spațiu pentru picioare și brațe pentru a se întinde; unii pot fi complet desfăcuți și folosiți ca un șal.

Semireangular: cunoscut și sub numele de “mumie modificată” sau “baril”, această denumire acoperă o varietate de forme, toate oferind un compromis între căldură și spațiu.

Mumia: Pentru a crește căldura și a reduce greutatea, acest stil de sac are o formă confortabilă – vă rotiți cu el mai degrabă decât înăuntru.

Saci dubli: Sacii pentru doi sunt cel mai bun pariu pentru cuplurile care doresc să doarmă împreună. O altă opțiune este să alegeți saci de formă dreptunghiulară, concepuți pentru a fi montați cu fermoar împreună – sacii trebuie să fie același model.