Miercuri, 23 ianuarie 2012, începând cu ora 16.00, la sediul Guvernului a avut loc videoconferinţa membrilor Guvernului României, cu structurile de conducere din teritoriu ce au atribuţii specifice în cadrul Comandamentului de Iarnă,. La întâlnire au participat domnul Livu Dragnea, ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice, domnul Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, domnul Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes naţional si investitii străine, domnul Raed Arafat, Ministrul Sănătăţii, iar prin intermediul legăturii video, prefecţii, subprefecţii, conducătorii structurilor deconcentrate din teritoriu, comandanţii de arme.
Întâlnirea Comandamentului de Iarnă a avut ca temă principală pregătirea structurilor centrale şi locale, cu atribuţii în înlăturarea efectelor negative ale fenomenelor meteo hibernale, din perspectiva noilor avertizări meteo de ninsori abundente şi viscol, ce vor fi emise în cursul serii de 23 ianuarie. Astfel, potrivit meteorologilor, în seara zilei de 23 ianuarie va fi emisă prima avertizare de cod galben ce va fi valabilă pe tot parcursul zilei următoare, începând cu dimineaţa zilei de 24 ianuarie.
Potrivit avertizării vremea va continua să se răcească, cerul se va acoperi treptat, începând din sudul judeţului. Va ninge pe arii extinse şi se va depune strat nou de zăpadă (5-6)cm . Noaptea, vântul se va intensifica treptat din nord-est şi va prezenta la rafală viteze ce vor atinge şi depăşi 60km-h, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 2 grade, iar cele minime între -5 la -3 grade. Frontul va traversa judeţul Bacău şi, potrivit prognozei, işi va face simţit efectele până în după amiaza zilei de duminică, 27 ianuarie. În funcţie de dinamica fenomenelor meteo amintite, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza permanent conţinutul informărilor către publicul larg.
În acest context, ministrul Dragnea a felicitat structurile M.A.I pentru profesionalismul arătat în rezolvarea situaţiilor similare apărute în această iarnă şi a solicitat tuturor structurilor din teritoriu să fie vigilente şi capabile sa intervină cu eficienţă şi promptitudine, o atenţie deosebită trebuind a fi arătată asigurării stocurilor de combustibili, a materialului antiderapant, adăpostirii persoanelor lipsite de adăpost, precum şi spitalizarea în timp util a gravidelor la termen. Acestea, împreună cu pacienţii de dializă, trebuie transportaţe la spital înainte de începerea intemperiilor.
Un accent deosebit a fost pus pe comunicarea în timp real a situaţiilor apărute, a nevoii de sprijin, de la nivel local către Comandamentul din cadrul M.A.I, dar şi invers. Pe toata perioada avertizărilor meteo prefecţii, subprefecţii şi cei cu respondabilităţi în domeniu vor fi în stare de alertă.
Prezent la întâlnire preşedintele Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Claudiu -Octavian Şerban a trecut în revistă stadiul pregătirilor pe fiecare structură deconcentrată şi a accentuat nevoia de implicare responsabilă a tuturor factorilor de resort.
”Este posibil să avem un vârf de efort în această iarnă. Fiţi pregătiţi să vă asumaţi responsabilităţile. Până la ora 12.00 primarii să convoace Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, să treacă în revistă utilajele şi, dacă este nevoie, să ceară sprijin ISUJ. Ne aşteptăm să instituim din nou Comandamentul Operativ, anunţaţi orice situaţie din timp! ”, a concluzionat acesta în încheierea întâlnirii.