miercuri 11 decembrie 2024

.

Cum să îți îngrijești...

Verighetele și inelele din aur nu sunt doar simboluri ale iubirii și angajamentului,...

Scurtă incursiune în istoria...

De-a lungul veacurilor, omenirea a căutat să-și protejeze bunurile de hoți sau de...

Cum ne pregatim masina...

Cu toții știm că în sezonul rece trebuie să ne adăpostim de frigul...

Explorând importanța protecției solare...

În căutarea unui stil de viață sănătos, avem grijă de o serie de...
AcasăActualitateAfaceriDespre cheltuieli deductibile...

Despre cheltuieli deductibile și deduceri fiscale

Legislația privind Persoanele Fizice Autorizate (PFA) s-a schimbat în fiecare an. Domeniul PFA nu este unul prea predictibil, din acest motiv. Multă lume se întreabă, de exemplu, ce cheltuieli sunt deductibile și care nu sunt. Multe persoane fizice autorizate nu știu foarte clar care dintre cheltuielile pe care le efectuează pot fi decontate, fiind scăzute din suma pe baza căreia se calculează impozitul pe venit.

„Venitul net anual, din activităţi independente obținut de către persoanele fizice autorizate, care sunt impuse în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri”, spune Agenția Naționala de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit funcționarilor ANAF, condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească toate cheltuielile aferente veniturilor pentru a putea fi deduse sunt:

– să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;

– să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;

– să respecte regulile privind amortizarea.

– să fie efectuate pentru salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, reprezentând indemnizaţiile plătite acestora, precum şi cheltuielile de transport şi cazare.

Din categoria cheltuielilor deductibile integral fac parte:

*cheltuielile cu achizitionarea de materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar si marfuri;
*cheltuielile cu lucrarile executate si serviciile prestate de terti;
*chiria aferenta spatiului in care se desfasoara activitatea, cea aferenta utilajelor si altor instalatii utilizate in desfasurarea activitatii, in baza unui contract de inchiriere;
dobanzile aferente creditelor bancare;
*cheltuielile cu comisioanele si cu alte servicii bancare;
*cheltuielile postale si taxele de telecomunicatii;
*cheltuielile cu energia si apa;
*cheltuielile cu transportul de bunuri si de persoane;
*cheltuielile cu impozitele, taxele, altele decat impozitul pe venit;

Pentru lista integrala a cheltuielilor deductibile si nededecutibile cosultati articolul acesta.

Salariații care au persoane în întreținere și venituri salariale brute mai mici de o anumită sumă pot beneficia de o deducere personală, potrivit legislației fiscale, în cuantum variabil, care să ducă la plata unor impozite si taxe mai mici și, într-un final, la un salariu net lunar puțin mai mare.

Persoanele aflate în întreținerea salariatului pot avea alt domiciliu decât salariatul care beneficiază de deducere personală. Legea nu impune gospodărirea în comun cu salariatul care beneficiază de deducere personală. Dacă persoana aflată în întreținerea salariatului este majoră, ea își va manifesta acordul în scris că agreează acordarea deducerii respective salariatului care o întreține.

Dacă sunteti salariat, vă poate interesa modul în care puteți obține o deducere fiscală.

De citit!

Top 10 măsuri ca să ne protejăm ficatul

Sănătatea ficatului este esențială pentru buna funcționare a întregului organism. Ficatul are roluri multiple, inclusiv detoxifierea organismului și reglarea metabolismului grăsimilor, inclusiv a colesterolului. Când neglijăm sănătatea acestui organ vital, pot apărea afecțiuni hepatice, care pot duce la complicații...

Top 5 măsuri preventive când cumperi o mașină second-hand

Achiziția unei mașini la mâna a doua poate părea o afacere avantajoasă, însă pentru a evita surprizele neplăcute, este esențial să iei câteva măsuri preventive. Iată un top al celor mai importante aspecte de care să ții cont:1. Verifică...

Reținut de polițiști după ce a condus un autoturism cu permisul suspendat

La data de 20 octombrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au depistat în comuna Răchitoasa un autoturism, iar la efectuarea semnalelor regulamentare de oprire acesta a accelerat continuându-și deplasarea.               Polițiștii au procedat la urmărirea autoturismului în trafic,...